Ζύμη πίτσας χωρίς γλουτένη, με λιναρόσπορο, κολοκυθόσπορο και αμύγδαλα
Η ζύμη πίτσας δεν φτιάχνεται μόνο με αλεύρι και αυτό είναι πλέον ένα γεγονός. Η τάση είναι να φτιάχνει κανείς πίτσα με ότι μπορεί να φανταστεί για βάση. Υπάρχουν “ζυμάρια” πίτσας φτιαγμένα από κουνουπίδι, από σπόρους, δημητριακά και ξηρούς καρπούς, από κινόα και διάφορα λαχανικά, χωρίς την παραμικρή προσθήκη αλευριού.
Παρακάτω θα δείτε μια εύκολη εκδοχή ζυμαριού πίτσας από το blog “Food for Thought” που στην πραγματικότητα μοιάζει με κράκερ το οποίο δεν έχει γλουτένη και περιέχει λιναρόσπορο, κολοκυθόσπορο και αμύγδαλα.
Διαβάστε επιπλέον ένα παλιότερο άρθρο μας ώστε να δείτε ποια είναι τα οφέλη του λιναρόσπορου και του κολοκυθόσπορου στην υγεία εδώ!
ΖΥΜΗ ΠΙΤΣΑΣ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ
ΜΕ ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟ, ΚΟΛΟΚΥΘΟΣΠΟΡΟ ΚΑΙ ΑΜΥΓΔΑΛΑ
Υλικά για τη ζύμη:
1) 55 γραμμάρια λιναρόσπορο
2) 55 γραμμάρια αμύγδαλα ωμά με τη φλούδα
3) 45 γραμμάρια κολοκυθόσπορο
4) 1 αυγό
5) 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
6) ¼ κουταλάκι γλυκού αλάτι
Μέθοδος:
Βάζουμε τον λιναρόσπορο, τον κολοκυθόσπορο και τα αμύγδαλα μέσα σε έναν επεξεργαστή τροφίμων και τα τρίβουμε όσο πάει. Δηλαδή μέχρι να γίνουν σχεδόν σκόνη. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αυγό, το λάδι και το αλάτι.
Βάζουμε σε λειτουργία ξανά τον επεξεργαστή μας και ομογενοποιούμε το μίγμα, δημιουργώντας έτσι μια ζύμη αρκετά κολλώδη.
Σχηματίζουμε τη ζύμη σαν μια μπάλα και την βάζουμε σε μια επιφάνεια στρωμένη με λαδόκολλα.
Κατόπιν την ανοίγουμε λίγο λίγο και σιγά σιγά με τα χέρια μας όσο μπορούμε. Στη συνέχεια βάζουμε από πάνω της ένα δεύτερο κομμάτι λαδόκολλας και με τη βοήθεια ενός πλάστη σιγά σιγά για να μην σπάσει την ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο πάχους περίπου 2 χιλιοστών.
Αφαιρούμε το πάνω κομμάτι της λαδόκολλας και με προσοχή την βάζουμε μαζί με το από κάτω κομμάτι λαδόκολλας σε ένα ρηχό και μεγάλο ταψί φούρνου.
Ψήνουμε τη ζύμη μόνη της σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να την δούμε να έχει σταθεροποιηθεί και να έχει αρχίσει να παίρνει χρώμα στις άκρες.
Βγάζουμε τη ζύμη από τον φούρνο και από εδώ και πέρα βάζουμε επάνω ότι επιθυμούμε προσέχοντας μόνο να μην παραφορτώσουμε την πίτσα μας γιατί είναι λεπτή και δεν μπορεί να «σηκώσει» πάνω της πολλά υλικά. Μόλις την διακοσμήσουμε με λίγη σάλτσα, τριμμένο τυρί και ότι άλλο επιθυμούμε, την ψήνουμε λίγα λεπτά ακόμη ώστε να λιώσει το τυρί.
Μπορεί να καταναλωθεί ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.