Βούτυρο: Με τι μπορείτε να το αντικαταστήσετε!
Το βούτυρο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τρόφιμα που χρησιμοποιούμε όλοι στην καθημερινή διατροφή και μαγειρική. Ωστόσο μερικοί το αποφεύγουν για διάφορους λόγους, με κυριότερο αυτόν της υγείας. Σε αυτό το άρθρο θα δείτε τα διάφορα τρόφιμα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εναλλακτικές λύσεις για το προϊόν αυτό. Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν πολλά νόστιμα και υγιεινά τρόφιμα που μπορούν να αντικαταστήσουν το βούτυρο, αρκετά από τα οποία δεν έχουμε ποτέ σκεφτεί.
Αρχικά ας εξετάσουμε τους λόγους που μπορεί να επιλέξετε να αντικαταστήσετε το βούτυρο.
- Αλλεργία γάλακτος.
Ενώ το βούτυρο έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, εξακολουθεί να περιέχει μια μικρή ποσότητα πρωτεΐνης γάλακτος, (καζεΐνης) , η οποία μπορεί να είναι αλλεργιογόνος.
- Δυσανεξία στη λακτόζη.
Τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη τείνουν να ανέχονται τις μικρές ποσότητες λακτόζης στο βούτυρο χωρίς ανεπιθύμητες αντιδράσεις. Ωστόσο, μερικοί είναι πιο ευαίσθητοι στη λακτόζη από τους άλλους και μπορεί να χρειαστεί να αποφύγουν το βούτυρο εντελώς γι’ αυτό το λόγο.
- Λόγοι υγείας.
Μερικά άτομα αποφεύγουν το βούτυρο επειδή είναι υψηλό σε κορεσμένα λιπαρά . Η υψηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Μερικές μελέτες υποδεικνύουν ότι τα κορεσμένα λίπη στο βούτυρο μπορούν να αυξήσουν τη χοληστερόλη περισσότερο από τα κορεσμένα λίπη σε άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Επιπλέον, δεδομένου ότι το βούτυρο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, έχει πολλές θερμίδες. Εάν θέλετε να μειώσετε την πρόσληψη θερμίδων στη διατροφή σας, ίσως πρέπει να μειώσετε το βούτυρο που καταναλώνετε. Άλλοι τέλος επιλέγουν να περιορίσουν την πρόσληψη βουτύρου επειδή δεν είναι πολύ θρεπτικό σε σύγκριση με τον υψηλό αριθμό θερμίδων ανά μερίδα.
Γιατί χρησιμοποιούμε το βούτυρο στη μαγειρική;
Το βούτυρο χρησιμοποιείται στα αρτοσκευάσματα ως μέσο διογκώσεως, που σημαίνει ότι εισάγει αέρα στις ζύμες και τις κάνει ελαφριές και αφράτες. Επιπλέον, συμβάλλει υγρή υφή των ψημένων προϊόντων, καθώς και στην πλούσια και νόστιμη γεύση τους. Χωρίς το βούτυρο, τα αρτοσκευάσματα θα ήταν λιγότερο αφράτα, στεγνά και λιγότερο αρωματικά.
Λίπη και έλαια που μπορούν να αντικαταστήσουν το βούτυρο.
Τα παρακάτω λίπη και έλαια έχουν ιδιότητες που είναι συγκρίσιμες με το βούτυρο, καθιστώντας τα εξαιρετικά υποκατάστατά του!
Ghee
Το Ghee, που είναι γνωστό και ως «καθαρισμένο βούτυρο», χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην Ινδία και για τη Δύση, θεωρείται κάτι σαν το βούτυρο ή τη μαργαρίνη. Πρόκειται για ένα βούτυρο που έχει θερμανθεί έτσι ώστε τα στερεά του γάλακτος να έχουν διαχωριστεί και απομακρυνθεί, και το νερό να έχει εξατμιστεί, δίνοντας ένα υγιεινό έλαιο. Δεν περιέχει ουσιαστικά καζεΐνη ή λακτόζη και είναι επομένως μια ασφαλέστερη επιλογή για άτομα με αλλεργία στο γάλα ή δυσανεξία στη λακτόζη. Στην περίπτωση που είναι απαραίτητη η χρήση βουτύρου στη μαγειρική ή ζαχαροπλαστική μπορείτε να αντικαταστήσετε το βούτυρο αγελάδος με Ghee σε αναλογία 1: 1. Η αντικατάσταση αυτή του βουτύρου με το Ghee γίνεται καλύτερα σε παρασκευάσματα που ψήνονται σε υψηλές θερμοκρασίες και σερβίρονται ζεστά, όπως τα ψωμιά και τα μπισκότα. Ωστόσο, επειδή το Ghee παρέχει περισσότερη υγρασία από το βούτυρο, ίσως χρειαστεί να αλλάξετε την ποσότητα του υγρού και του αλεύρου στις συνταγές σας.
Λάδι καρύδας
Το λάδι καρύδας μπορεί να αντικαταστήσει το βούτυρο στο ψήσιμο σε αναλογία 1: 1, αν και μπορεί να αλλάξει ελαφρώς τη γεύση, με ορισμένα είδη ελαίου καρύδας να επηρεάζουν τη γεύση περισσότερο από άλλα. Το ακατέργαστο έλαιο καρύδας τείνει να έχει πιο έντονη γεύση καρύδας από τα πιο κατεργασμένα. Δίνει εξαιρετική γεύση σε έθνικ και τροπικές συνταγές και ταιριάζει πολύ με τη σοκολάτα.
Ελαιόλαδο
Στις περισσότερες συνταγές, το ελαιόλαδο μπορεί να αντικαταστήσει το βούτυρο σε αναλογία 3: 4 κατ ‘όγκο. Για παράδειγμα, αν η συνταγή απαιτεί 1 φλιτζάνι (225 γραμμάρια) βούτυρο, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με 3/4 φλιτζάνια (180 ml) ελαιολάδου. Δεδομένου ότι το ελαιόλαδο είναι ένα υγρό, δεν είναι ένα κατάλληλο υποκατάστατο του βουτύρου σε συνταγές που χρειάζονται το λίπος για να παραμείνει στερεό ή που απαιτούν παχύρρευστη κρέμα. Η έντονη γεύση του ελαιολάδου λειτουργεί καλά σε συνταγές με φρουτώδεις νότες, σε συνταγές με ξηρούς καρπούς ή σε αλμυρά παρασκευάσματα όπως ψωμιά. Επίσης λειτουργεί εξαιρετικά μέσα σε κέικ και μάφινς.
Άλλα εναλλακτικά υποκατάστατα του βουτύρου.
Τα περισσότερα από τα τρόφιμα που αναφέρονται παρακάτω μπορούν να αντικαταστήσουν το βούτυρο στις συνταγές σε αναλογία 1: 1. Ωστόσο, μερικά από αυτά έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε νερό από το βούτυρο, γεγονός που μπορεί να αυξήσει την υγρασία των ψημένων παρασκευασμάτων σας. Για να διατηρήσετε την υφή και την δομή της αρχικής συνταγής, μπορεί να χρειαστεί να μειώσετε τις ποσότητες άλλων υγρών ή να προσθέσετε παραπάνω αλεύρι. Γενικότερα πρέπει να πειραματιστείτε, κάτι που σημαίνει πως θα υπάρξουν πολλές φορές και σφάλματα ή αποτυχίες μέχρι να πετύχετε το αποτέλεσμα που επιθυμείτε. Σε γενικές γραμμές, τα παρακάτω τρόφιμα λειτουργούν καλύτερα ως βούτυρο σε κέικ, muffins, μπισκότα, brownies, και ψωμιά:
Πουρές μήλου.
Το Applesauce (πουρές μήλου) μειώνει σημαντικά την περιεκτικότητα σε θερμίδες και λίπη στα ψημένα παρασκευάσματα. Ωστόσο, προσθέτει γλυκύτητα, οπότε μπορεί να θέλετε να μειώσετε την ποσότητα της ζάχαρης στη συνταγή που θα επιλέξετε να το χρησιμοποιήσετε. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί άνετα σε κέικ ή muffins.
Αβοκάντο.
Το αβοκάντο προσθέτει θρεπτικές ουσίες και υγιή λίπη στις συνταγές σας. Χρησιμοποιήστε σκούρα συστατικά όπως το κακάο για να καλύψετε την πράσινη απόχρωση που μπορεί να προκύψει από τη χρήση του αν σας ενοχλεί να το βλέπετε.
Πουρές μπανάνας.
Η χρήση του πουρέ από μπανάνες παρέχει επιπλέον θρεπτικά συστατικά και μειώνει την περιεκτικότητα σε θερμίδες και λίπος. Πουρέ μπανάνας μπορείτε να φτιάξετε πανεύκολα απλά πολτοποιώντας τις ώριμες μπανάνες με ένα πιρούνι.
Στραγγιστό γιαούρτι.
Εάν τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν αποτελούν πρόβλημα για τη διατροφή σας, το ελληνικό γιαούρτι προσθέτει πρωτεΐνη στις συνταγές σας και αντικαθιστά τη γλυκύτητα με μια πικρή ωραία γεύση. Το πλήρες γιαούρτι είναι το καλύτερο για να διατηρήσει μια εξαιρετική υφή στα ψημένα σας παρασκευάσματα όπως τα κέικ, τα οποία κάνει κρεμώδη και αφράτα.
Βούτυρα ξηρών καρπών.
Τα βούτυρα από ξηρούς καρπούς δίνουν πολύ ωραία γεύση στα ψημένα παρασκευάσματά σας τείνουν να τα κάνουν πιο πυκνά και βαριά. Ακόμα, πρέπει να έχετε κατά νου ότι έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες.
Πουρές κολοκύθας.
Πρόκειται για μια πολύ ιδιαίτερη αντικατάσταση του βουτύρου η οποία παρέχει στον οργανισμό θρεπτικά συστατικά. Χρησιμοποιήστε το 3/4 της ποσότητας του πολτού κολοκύθας όταν αντικαθιστάτε το βούτυρο.
Μαργαρίνη: ακατάλληλο υποκατάστατο.
Το πιο σημαντικό συστατικό που πρέπει να αποφεύγετε όταν θέλετε να αντικαταστήσετε το βούτυρο είναι η μαργαρίνη! Είναι πολύ επεξεργασμένο και μπορεί να περιλαμβάνει φλεγμονώδη trans-λιπαρά. Είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσετε την ποιότητα των συστατικών που χρησιμοποιείτε στην κουζίνα σας. Μόνο έτσι μπορείτε να φροντίσετε ουσιαστικά τον εαυτό σας.
Πηγές:
Milk and Soy Allergy
Lactose Intolerance in Adults: Biological Mechanism and Dietary Management
Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta-analysis of observational studies.
Meta-analysis of prospective cohort studies evaluating the association of saturated fat with cardiovascular disease.
Effect of the amount and type of dietary fat on cardiometabolic risk factors and risk of developing type 2 diabetes, cardiovascular diseases, and cancer: a systematic review.
Potential role of milk fat globule membrane in modulating plasma lipoproteins, gene expression, and cholesterol metabolism in humans: a randomized study.
https://nutritiondata.self.com/facts/dairy-and-egg-products/0/2
Trans fatty acids – A risk factor for cardiovascular disease
Trans fats—sources, health risks and alternative approach – A review
Heated vegetable oils and cardiovascular disease risk factors.
[…] Πηγές: https://www.apostoloschronopoulos.gr/voytyro-me-ti-mporeite-na-to-antikatastisete/ […]