Αυτό που τρώμε σήμερα μπορεί να καθορίσει εάν θα αρρωστήσουμε αύριο.

Διανύουμε αδιαμφισβήτητα την πιο δύσκολη περίοδο του έτους όπου οι εποχιακές ιώσεις και τα μικρόβια είναι σε έξαρση. Κοιτάξτε γύρω σας. Όλο και κάποιον θα δείτε με ένα χαρτομάντηλο να υποφέρει από καταρροή, όλο και από κάποιον θα ακούσετε ότι είναι αδιάθετος ή ότι έχει στο σπίτι κάποιον άρρωστο από εποχιακή ίωση.
Τα σωστά τρόφιμα μπορούν να μας αποτρέψουν από το να αρρωστήσουμε εύκολα και να μας βοηθήσουν να ανακάμψουμε ταχύτερα εάν τελικά αρρωστήσουμε. Το πιο σημαντικό απ΄όλα είναι να οικοδομήσουμε ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και να βοηθήσουμε το σώμα να πολεμήσει τα μικρόβια.
Μπορεί να φαίνεται ότι οι εποχιακές ιώσεις είναι εκτός ελέγχου τον τελευταίο καιρό και ίσως μερικές φορές να είναι έτσι, αλλά το σώμα έχει περισσότερη δύναμη απ΄ότι νομίζουμε. Γι΄αυτό το λόγο πρέπει να το τροφοδοτούμε σωστά.
Με λίγα λόγια, αυτό που τρώμε σήμερα μπορεί να καθορίσει εάν θα αρρωστήσουμε αύριο.
Το ανοσοποιητικό είναι ένα μεγαλειώδες σύστημα του οργανισμού μας . Τα βακτήρια στο έντερό μας είναι στην πραγματικότητα ένας ισχυρός στρατός πρόθυμος να πολεμήσει για λογαριασμό μας, αλλά μόνο αν τα ταΐζουμε σωστά. Σε περίπτωση που αρρωστήσουμε υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που μπορούν να μας βοηθήσουν να ανακάμψουμε ταχύτερα.
Ας δούμε πώς λειτουργεί το ανοσοποιητικό σύστημα:
Η μάχη του σώματος για την υγεία αρχίζει από το στόμα. Το σάλιο μας περιέχει ισχυρά αντιμικροβιακά όπως λυσοζύμη, άλφα-αμυλάση και γαλακτοφερρίνη.
Οποιαδήποτε μικρόβια που τελικά ξεγλυστρούν από αυτά θα αντιμετωπίσουν το υδροχλωρικό οξύ του στομάχου μας.
Στη συνέχεια, αν επιβιώσουν, θα πρέπει ν΄αντιμετωπίσουν τις πρωτεΐνες και τις χημικές ενώσεις του πεπτικού μας συστήματος που διασπούν τα κακά βακτηρίδια.
Τέλος, ο προσωπικός μας καλός βακτηριακός πληθυσμός πηγαίνει να τ΄αντιμετωπίσει αποτρέποντάς τα να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματός μας ή να ριζώνουν στο λεπτό και στο παχύ έντερο. Αυτά τα καλά βακτήρια ονομάζονται προβιοτικά. Σκεφτείτε τα ως έναν μεγάλο και ισχυρό στρατό ενάντια στην κάθε ασθένεια.
Πως θα τροφοδοτήσουμε λοιπόν αυτό το στρατό των βακτηρίων ώστε να γίνει πιο ισχυρός?
Η διατροφή μας πρέπει να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και σε φυτικές ίνες . Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα λίπη και τα σάκχαρα δεν βοηθούν καθόλου. Το αντίθετο!
Με άλλα λόγια, εάν η διατροφή μας είναι κακή, θα αρρωσταίνουμε πιο συχνά και θα παραμένουμε άρρωστοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Πρεβιοτικά και προβιοτικά για πρόληψη.
Τα πρεβιοτικά βοηθούν να στο να θρέφουν τα καλά μικρόβια του οργανισμού μας. Θα πρέπει να λαμβάνουμε τουλάχιστον δύο με τρεις μερίδες τροφών πλούσιων σε πρεβιοτικά κάθε μέρα.
Μερικές από τις καλύτερες πηγές ολόκληρων των πρεβιοτικών είναι:
* Λαχανικά: σπαράγγια, σκόρδο, αγκινάρες της Ιερουσαλήμ, πράσα και κρεμμύδια
* Υδατάνθρακες: κριθάρι, φασόλια, βρώμη, κινόα, σίκαλη, σιτάρι και πατάτες
* Φρούτα: μήλα, μπανάνες, μούρα, εσπεριδοειδή, ακτινίδια
* Λίπη: σπόροι λιναρόσπορου και σπόροι τσία
Εν τω μεταξύ, τα προβιοτικά μας βοηθούν να παραμείνουμε υγιείς και να ανακάμψουμε ταχύτερα μόλις αρρωστήσουμε.
Προσπαθήστε να τρώτε μία έως δύο μερίδες πλούσιων σε προβιοτικά κάθε μέρα.
Ορισμένες από τις καλύτερες πηγές προβιοτικών είναι:
* Γαλακτοκομικά προϊόντα: γιαούρτι, τυρί και κεφίρ
* Λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση: τουρσιά
* Διάφορα: σάλτσα σόγιας, κρασί
Εάν ωστόσο αρρωστήσουμε υπάρχει τρόπος να επιταχύνουμε την ανάκαμψη του οργανισμού μας, λαμβάνοντας τροφές που βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση όπως οι εξής:
Σκόρδο: Λειτουργεί ως αντιβιοτικό και μειώνει τη σοβαρότητα των κρυολογημάτων καθώς και άλλων λοιμώξεων.
Κοτόσουπα: Παρέχει υγρά και ηλεκτρολύτες και μπορεί να περιέχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μειώνουν τα συμπτώματα του κρυολογήματος.
Πράσινο τσάι: Αυξάνει την παραγωγή των αντισωμάτων των κυττάρων βοηθώντας μας να απαλλαγούμε από τους εισβολείς παθογόνων μικροβίων.
Μέλι: Έχει αντιβακτηριακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες και βοηθά στην καταστολή του βήχα. Ένα – δυο κουταλάκια του γλυκού σε ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι μπορούν να κάνουν εξαιρετική δουλειά.
Ποιές άλλες τροφές πρέπει να προσέξουμε και γιατί;
Λίπη: Η μεγάλη κατανάλωση λίπους (ιδιαίτερα των κορεσμένων λιπαρών και των ω-6 λιπαρών οξέων) μπορεί να βλάψει το έντερο και να υπονομεύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Από την άλλη πλευρά, μια μέτρια πρόσληψη υγιών λιπών, όπως είναι οι ξηροί καρποί, το ελαιόλαδο και το αβοκάντο, μπορεί να προσφέρουν μια καλή πηγή βιταμίνης Ε, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου γρίπης και αναπνευστικών λοιμώξεων.
Ζάχαρη: Τα πρόσθετα σάκχαρα και οι δίαιτες με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο μπορεί να μειώσουν τη λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων και να ενθαρρύνουν φλεγμονές, καταστρέφοντας το συνολικό ανοσοποιητικό σας σύστημα.
Άφθονα λαχανικά: Χρειάζονται πολλά φρούτα και λαχανικά για να πάρει ο οργανισμός τις βιταμίνες και τα μέταλλα που έχει ανάγκη το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Αυτό σημαίνει πως ένα «ουράνιο τόξο» από φρούτα και λαχανικά πρέπει να είναι σε καθημερινή βάση στο τραπέζι μας τα οποία θα μας δώσουν τις ποσότητες από σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, σελήνιο, χαλκό, φολικό οξύ και βιταμίνες A, C, D, E, B6 και B12.
Στην περίπτωση που αρρωστήσουμε θα πρέπει να ακούμε το σώμα μας. Να μην το αγνοήσουμε. Η όρεξή μας και η διάθεση που έχουμε δίνουν πιθανώς την σωστότερη εικόνα για το τι πρέπει να φάμε ή να αποφύγουμε.
Για παράδειγμα, πολύ λίγοι από εμάς θέλουμε να φάμε όταν πάσχουμε από γρίπη ή γαστρεντερίτιδα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι βακτηριακές λοιμώξεις δημιουργούν φλεγμονή που οδηγεί στην καταστολή της όρεξης. Έτσι, αν το σώμα μας πει να μην φάμε, ίσως να πρέπει να το ακούσουμε.
Θυμηθείτε: Μια συνολική, υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι το μεγαλύτερο στοίχημα που μπορείτε να βάλετε με τον οργανισμό σας το οποίο θα σας εξασφαλίσει μεγαλύτερη αντοχή στις εποχιακές ιώσεις.
Βιβλιογραφία: