Τι να φάω στην νηστεία για να αποφύγω την αύξηση βάρους
Η νηστεία έχει αποδειχτεί να ωφελεί τον άνθρωπο, εκτός από την πνευματική του υπόσταση και στην διατήρηση του σώματος του σε υγιή επίπεδα, καθώς καθαρίζεται από άχρηστες ουσίες και τοξίνες που λαμβάνει από την συνεχή κατανάλωση κρεάτων και κορεσμένου λίπους.
Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που παρατηρούν την αύξηση του βάρους σε περιόδους νηστείας και αυτό συμβαίνει λόγω της αυξημένης κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε υδατάνθρακες και αποχή από τις ζωικές πρωτεΐνες . Αυτό το μεταφράζει ο οργανισμός σαν γρήγορη καύση των υδατανθράκων σε πηγή ενέργειας και αφού δεν υπάρχουν οι πρωτεΐνες να μείνουν για περισσότερη ώρα στο στομάχι μέχρι να ολοκληρωθεί η πέψη, έχουμε πιο σύντομα το αίσθημα της πείνας. Έτσι ξεκινάει το τσιμπολόγημα και η υπερκατανάλωση θερμιδοφόρων τροφών.
Για να αποφύγουμε τις επιπλέον θερμίδες και την διαρκή αίσθηση της πείνας πρέπει να κάνουμε κατάλληλους συνδυασμούς των τροφών. Είναι σημαντικό τα γεύματα μας να καλύπτουν τις ενεργειακές μας ανάγκες, γι αυτό ο συνδυασμός θα πρέπει να περιλαμβάνει πρωτεΐνες (φυτικές, από θαλασσινά, μανιτάρια, κ.ά. ), σύνθετους υδατάνθρακες, όπως όσπρια σε συνδυασμό με δημητριακά ή ξηρούς καρπούς-αποτελεί απαραίτητο συνδυασμό για την λήψη των απαραίτητων αμινοξέων- και τις φυτικές ίνες(λαχανικά, φρούτα) για την πρόσληψη των απαραίτητων βιταμινών.
Θρεπτικές τροφές για την περίοδο της νηστείας :
Θαλασσινά
Τα θαλασσινά είναι πηγή θρεπτικών συστατικών. Μελέτες που έχουν διεξαχθεί σε σχέση με τα οφέλη της κατανάλωσης θαλασσινών δείχνουν πως πρόκειται για μια ευεργετική τροφή για τον άνθρωπο. Αρχικά, διαθέτουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ενώ είναι πλούσια σε μικροθρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, ιώδιο, μαγνήσιο, φώσφορο και σίδηρο. Είναι κύρια πηγή ω-3 λιπαρών οξέων και περιλαμβάνουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης D και Β.
Λόγω χαμηλών λιπαρών και υδατανθράκων, αλλά πλούσια σε πρωτεΐνη, τα θαλασσινά αυξάνουν την διάθεση και ενισχύουν την πνευματική διαύγεια. Αυτό επιτυγχάνεται λόγω της υψηλής συγκέντρωσης του αμινοξέος τυροσίνης όπου στον εγκέφαλο μετατρέπεται σε ντοπαμίνη.
Είδη θαλασσινών: γαρίδες, όστρακα(μύδια,γυαλιστερές,χτένια,στρείδια), χταπόδι, καλαμάρι, σουπιά.
Όσπρια
Τα όσπρια αποτελούν πλούσια πηγή φυτικών πρωτεϊνών, σύνθετων υδατανθράκων βραδείας απορρόφησης(με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη), αμινοξέων, φυτικών ινών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Η περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β,Ε ,σιδήρου, ασβεστίου, φωσφόρου δίνει στον οργανισμό πληρότητα .
Οι φυτικές πρωτεΐνες που περιλαμβάνονται είναι υψηλής βιολογικής αξίας περισσότερο από άλλα τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Ωστόσο, η πρωτεΐνη του δεν είναι εύκολα αφομοιώσιμη από τον οργανισμό για αυτό προτείνεται ο συνδυασμός με δημητριακά όπως ρύζι, παξιμάδι, ψωμί για να μετατραπούν σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας.
Είδη οσπρίων: φακές, φάβα, ρεβίθια, φασόλια, αρακάς
Λαχανικά
Απαραίτητο συνοδευτικό στο πιάτο, ώστε να λαμβάνει ο οργανισμός μας όλα τα απαραίτητα συστατικά. Τα λαχανικά έχουν μεγάλη ποσότητα νερού και είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, τα οποία δεν περιέχονται σε άλλα τρόφιμα .Έχουν την ιδιότητα να βοηθούν στην εξουδετέρωση της όξινης αντίδρασης κατά τη διάρκεια της πέψης των τροφών και συγκεκριμένα του κρέατος και του τυριού. Επίσης, τα λαχανικά περιέχουν μέταλλα και ιχνοστοιχεία απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Σε αυτά θα βρούμε μεγάλες ποσότητες βιταμινών Β1, Β2 και C , β-καροτίνη άφθονη σε πορτοκαλί λαχανικά και σκούρα πράσινα φυλλώδη.
Η κατανάλωση τους συμβάλλει στην υγεία του εντέρου και του πεπτικού συστήματος , στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στη μείωση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων καθώς φημίζονται και για τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες.
Τα λαχανικά μπορούμε να τα σερβίρουμε είτε ωμά, είτε βραστά ή και ψητά. Η κατάλληλη προετοιμασία και οι κατάλληλες πρακτικές μαγειρέματος βοηθούν στην διατήρηση όλων των θρεπτικών ουσιών τους.
Ελαιόλαδο και ελιές
Βασικό προϊόν της μεσογειακής διατροφής και απαραίτητο σε κάθε νηστίσιμο πιάτο. Το ελαιόλαδο είναι πηγή μονοακόρεστων λιπαρών και οι ελιές θεωρούνται πλήρης τροφή. Είναι πλούσια πηγή φαινολών οι οποίες προστατεύουν τα κύτταρα του σώματος από τις ελεύθερες ρίζες , οι οποίες συνδέονται με εμφάνιση χρόνιων ασθενειών. Δρουν έναντι των θρομβώσεων αφού μειώνουν την κακή χοληστερόλη, έχουν αντικαρκινικές και αντιγηραντικές ιδιότητες. Επιπλέον, οι ελιές έχουν φυτικές ίνες που δημιουργούν κορεσμό και βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, αλλά συμβάλλουν και στον έλεγχο του βάρους μας. Όσον αφορά το ελαιόλαδο ξεχωριστά, είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε η οποία έχει καταπραϋντικές ιδιότητες και δρα ευεργετικά στον εγκέφαλο.
Ωστόσο, χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην ποσότητα των δυο αυτών προϊόντων και στην διαδικασία μαγειρέματος όσον αφορά το ελαιόλαδο για να λάβουμε τα θρεπτικά του συστατικά και όχι ανεπιθύμητα κιλά.
Ταχίνι
Το ταχίνι έχοντας πρώτη ύλη το σουσάμι, αποτελεί τρόφιμο φυτικής προελεύσεως με πολλές θρεπτικές ουσίες καθώς και πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Έτσι όταν συνδυαστεί με τροφές όπως όσπρια και ξηρούς καρπούς που περιέχουν λυσίνη, η πρωτεΐνη πλησιάζει την βιολογική αξία των ζωικών πρωτεϊνών. Περιέχει μικρή ποσότητα σε υδατάνθρακες, μεγάλο μέρος των οποίων είναι με μορφή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου και δημιουργούν μεγαλύτερο κορεσμό. Περιέχει μονοακόρεστα ή πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, ασβέστιο, βιταμίνη Ε, σίδηρο, φώσφορο και μαγνήσιο.
Ταραμάς
Το ‘ελληνικό χαβιάρι’ που παρασκευάζεται από αυγοτάραχο αποτελεί σημαντική πηγή μαγνησίου, ψευδαργύρου, βιταμινών Α και D. Συστατικά που βοηθούν στην υγεία των οστών ,της όρασης και της καρδιάς αλλά και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Ωστόσο, περιλαμβάνει υψηλά ποσοστά νατρίου, κάτι που χρειάζεται προσοχή όταν καταναλώνεται από άτομα με υπέρταση ή με προβλήματα νεφρού, καθώς έχει και υψηλή θερμιδική αξία. Για αυτό η κατανάλωση του θέλει μέτρο και κατάλληλους συνδυασμούς με όσπρια και λαχανικά και όχι με ζυμαρικά. Τέλος, επιλέγουμε τον λευκό ταραμά, καθώς ο κόκκινος παίρνει το χρώμα από πρόσθετες χρωστικές ουσίες.
Συμπερασματικά..
Η επίδραση της νηστείας όσον αφορά τον ανθρώπινο οργανισμό δημιουργεί ευφορία, αποτοξίνωση και μείωση βάρους. Αυτό όμως για να επιτευχθεί χρειάζεται σωστούς διατροφικούς συνδυασμούς, ποιοτικές τροφές και κατανάλωση με μέτρο. Άλλωστε όταν επιλέγουμε να κρατήσουμε τις θρησκευτικές μας νηστείες ο σκοπός μας είναι η κατανάλωση ελαφριών γευμάτων και μη λιπαρών τροφών ώστε να μην αισθανόμαστε βαρύ το στομάχι μας με αίσθηση δυσαρέσκειας. Η αίσθηση σωματικής ελαφρότητας συμβάλλει στην συγκέντρωση του εγκεφάλου και μας βοηθάει να εστιάσουμε στην πνευματικότητα μας κάνοντας μας λιγότερο τοξικούς ως προς τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας.