Θέλεις να ρίξεις τη χοληστερίνη σου; Φάε καρύδια!
Μια χούφτα καρύδια (περίπου 30 γραμμάρια) την ημέρα μπορούν να μας προφυλάξουν από την καρδιοπάθεια, μειώνοντας αποτελεσματικά τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης στο αίμα, όπως φαίνεται μέσα από μία νέα μετα-ανάλυση, η οποία δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition.
Η ιδιότητα αυτή των καρυδιών οφείλεται σε ορισμένα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, τα ω-3 λιπαρά οξέα (πιο συγκεκριμένα το άλφα-λινολενικό οξύ), όπως τονίζουν οι επιστήμονες!
Εδώ θα πρέπει να θυμηθούμε ότι παλαιότερα, οι ξηροί καρποί αποκλείονταν από τη διατροφή ενός ατόμου λόγω της υψηλής θερμιδικής τους περιεκτικότητας. Πλέον, αυτό δεν θεωρείται πρόβλημα καθώς τα οφέλη της κατανάλωσης των ξηρών καρπών στην υγεία της καρδιάς υπερισχύουν των θερμίδων τους.
Έρευνα:
«Ολοένα και περισσότερα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι ξηροί καρποί των δέντρων, όπως τα καρύδια, μπορεί να δράσουν προστατευτικά έναντι των καρδιαγγειακών νοσημάτων», εξήγησε ο επικεφαλής τους δρ Μάικλ Φαλκ, από τον αμερικανικό Ερευνητικό Οργανισμό Επιστημών Ζωής (LSRO).
«Τα καρύδια είναι ο μοναδικός καρπός που παρέχει σημαντικές ποσότητες άλφα-λινολενικού οξέος (ALA) το οποίο αποτελεί την φυτική μορφή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Είναι πλέον καλά τεκμηριωμένο ότι τα οξέα αυτά προστατεύουν την καρδιά και τα αγγεία από την “κακή’ (LDL) χοληστερόλη».
Η ποσότητα του άλφα-λινολενικού οξέος που περιέχουν τα καρύδια είναι 2,5 γραμμάρια ανά 28,5 γραμμάρια καρπού (τα γραμμάρια αυτά αντιστοιχούν σε περίπου μία χούφτα).
Ο δρ Φαλκ και οι συνεργάτες του ανέλυσαν συνδυαστικά τα ευρήματα 61 μελετών των δύο τελευταίων δεκαετιών, στις οποίες είχαν συμμετάσχει σχεδόν 2.600 εθελοντές.
Όπως διαπίστωσαν, όσοι από αυτούς έτρωγαν δύο μερίδες των 28,5 γραμμαρίων καρύδια την ημέρα είχαν κατά 9% έως 16% χαμηλότερη LDL χοληστερόλη σε σύγκριση με όσους δεν έτρωγαν καθόλου.
Είχαν επίσης μειωμένη πρωτεΐνη ApoB, η οποία αποτελεί την κύρια πρωτεΐνη της LDL.
Τα οφέλη αυτά ήταν ακόμα πιο σημαντικά στους πάσχοντες από τύπου 2 διαβήτη, οι οποίοι διατρέχουν πολύ αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρδιαγγειακές επιπλοκές.
Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής» (AJCN), έδειξε επίσης ότι τα καρύδια μειώνουν λίγο και την διαστολική αρτηριακή πίεση (είναι ο μικρός αριθμός στην μέτρησή της και αντιπροσωπεύει την πίεση στα αιμοφόρα αγγεία όταν η καρδιά αναπαύεται ανάμεσα σε δύο χτύπους).
Η μείωση αυτή είναι 2-3 χιλιοστά της στήλης υδραργύρου (mmHg) ή ο,2 έως 0,3 βαθμούς όπως κοινώς αποκαλείται.
Άλλες βελτιώσεις που παρατηρήθηκαν στους εθελοντές οι οποίοι έτρωγαν καθημερινά λίγα καρύδια ήταν η μείωση της ολικής χοληστερόλης, αύξηση της καρδιοπροστατευτικής «καλής» (HDL) χοληστερόλης, μείωση της φλεγμονής και βελτίωση της αρτηριακής λειτουργίας. Όλοι οι προαναφερθέντες παράγοντες αποτελούν σημαντικές παραμέτρους στην ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου και η βελτίωσή τους αποτελεί καθοριστικό βήμα για υγιή καρδιαγγειακή λειτουργία, κατέληξε ο δρ Φαλκ.
#Θέλεις να ρίξεις τη χοληστερίνη σου, φάε καρύδια
Βιβλιογραφία:
Del Gobbo, L., Falk, M.C., Feldman, R., Lewis, K., Mozaffarian, D. Effects of tree nuts on blood lipids, apolipoproteins, and blood pressure: systematic review, meta-analysis and dose-response of 61 controlled intervention trials. Am J Clin Nutr.2015.