Τα παιδιά που γυμνάζονται έχουν καλύτερη κατανομή λίπους στο σώμα, ανεξάρτητα από το βάρος τους
Η σχολική ηλικία είναι η περίοδος της εξέλιξης, κατά την οποία κάνουν την εμφάνιση τους, τόσο οι γενετικές διαφορές στη δομή του σώματος και επομένως οι διάφοροι σωματικοί τύποι, όσο και οι αποκλίσεις, όπως είναι η παχυσαρκία και οι διάφορες σωματικές παραμορφώσεις που αφορούν τη στάση του σώματος.
Ο έλεγχος του σωματικού βάρους και η άσκηση κατά την παιδική ηλικία παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών. Επομένως στο στάδιο αυτό είναι πολύ σημαντικό να βοηθήσουμε ένα παιδί να χτίσει ένα υγιές σώμα και μια φυσική κατάσταση που θα επηρεάσει τα μετέπειτα στάδια της ζωής του.
Σύμφωνα με νέα έρευνα του University of Illinois που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics, τα παιδιά που γυμνάζονται έχουν καλύτερη κατανομή λίπους, ανεξάρτητα από το βάρος τους και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης αρκετών νοσημάτων.
Το δείγμα πληθυσμού αφορούσε παιδιά ηλικίας 8 και 9 ετών με φυσιολογικό βάρος καθώς και υπέρβαρα παιδιά. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε δυο ομάδες ανεξάρτητα από το βάρος τους. Η παρέμβαση των επιστημόνων αφορούσε καθαρά το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας. Η μια ομάδα αποτελούσε την ομάδα ελέγχου, παιδιά που δεν αθλούνταν και ακολουθούσαν το σύνηθες πρόγραμμά τους μετά το σχολείο και παιδιά που αθλούνταν. Τα παιδιά που αθλούνταν είχαν έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής και έκαναν μια φυσική δραστηριότητα για 70 λεπτά ημερησίως μέτριας έως έντονης έντασης, 5 φορές την εβδομάδα.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν και εκτίμησαν τα επίπεδα καρδιοαναπνευστικής αντοχής, το ποσοστό της μυϊκής μάζας, του συνολικού σωματικού λίπους αλλά και το ποσοστό της κεντρικής εναπόθεσης λίπους (στην περιοχή της κοιλιάς) όλων των παιδιών για διάστημα 9 μηνών. Το ενδιαφέρον των αποτελεσμάτων της μελέτης δεν αφορούσε μόνο τα παιδιά που ασκούνταν αλλά και το δείγμα ελέγχου.
Η ομάδα ελέγχου δεν παρουσίασε καμία μεταβολή στην καρδιοαναπνευστική αντοχή. Ωστόσο, εμφάνισε αυξημένα ποσοστά συνολικού σωματικού αλλά και κοιλιακού λίπους σε σχέση με τα παιδιά που αθλούνταν.
Η επίδραση της άσκησης ανάμεσα στα ασκούμενα και μη ασκούμενα παιδιά ήταν αισθητή. Τα παιδιά που ασκούνταν βελτίωσαν την καρδιακή τους αντοχή, είχαν λιγότερο συνολικό σωματικό λίπος και λιγότερο λίπος στην περιοχή της κοιλιάς. “Αυτά τα αποτελέσματα είναι ενδιαφέροντα, διότι δεν ήταν μια μελέτη για την απώλεια βάρους. Περισσότερα από τα μισά παιδιά που συμμετείχαν ήταν σε ένα υγιές βάρος, και αυτό μας επέτρεψε να παρατηρήσουμε πώς η άσκηση ή η έλλειψη άσκησης επηρέασε τη σωματική σύνθεση σε φυσιολογικού βάρους και υπέρβαρα τα παιδιά”, όπως τόνισε ο επικεφαλής της έρευνας, Naiman Khan.
Η μελέτη δείχνει τον βαθμό στον οποίο η σωματική δραστηριότητα ενός παιδιού βελτιώνει την σύνθεση του σώματος και επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο αποθηκεύεται το λίπος στο σώμα του. Ο τρόπος αποθήκευσης του λίπους είναι και αυτός που σχετίζεται άμεσα με τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων νοσημάτων στο μέλλον. Το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση διαβήτη και καρδιακής νόσου.
Το ζητούμενο των επιστημών εξάλλου, δεν ήταν να εξασφαλίσουν ένα φυσιολογικό βάρος για τα παιδιά που πήραν μέρος στην έρευνα αλλά να τους εξασφαλίσουν ένα υγιές βάρος.
Ο dr. Charles Hillman, καθηγητής κινησιολογίας που μελετά την επίδραση της φυσικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο επισημαίνει ότι τα παιδιά που είναι σωματικά πιο δραστήρια σε σύγκριση με εκείνα που δεν γυμνάζονται, έχουν καλύτερη αντίληψη και παρουσιάζουν καλύτερη απόδοση (γνωστική λειτουργία).
Τα ευρήματα της έρευνας θα πρέπει να παροτρύνουν τους γονείς να εντάξουν μια μορφή φυσικής δραστηριότητας στην ζωή τους και την ζωή των παιδιών με στόχο να τους εξασφαλίσουν μια υγιή φυσική κατάσταση και να αποφευχθούν προβλήματα όπως η παχυσαρκία και άλλα επιβλαβή νοσήματα. Η άθληση είναι ένα μέσο διασκέδασης για το παιδί. Με τη συμμετοχή του σε ομαδικά αθλήματα μαθαίνει να επικοινωνεί ισότιμα και συμμετέχει σε μια προσπάθεια με κοινό στόχο. Σε συνεργασία με το παιδί σας, βρείτε το άθλημα που του ταιριάζει, υποστηρίξτε την επιλογή του και συμβάλλετε ουσιαστικά στην αύξηση των σωματικών και πνευματικών του ικανοτήτων.
Βιβλιογραφία
Khan NA et al. Impact of the FITKids physical activity intervention on adiposity in prepubertal children. Pediatrics. 2014 Apr;133(4):e875-83.