Τα 5 οφέλη της ρίγανης

Η ρίγανη είναι ένα από τα πιο βασικά βότανα σε πολλές κουζίνες ανά τον κόσμο. Υπάρχει σε διάφορες μορφές, όπως φρέσκια ,αποξηραμένη ή ως λάδι και έχει μια αρκετά έντονη και ιδιαίτερη γεύση. Παρόλο που χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες, ακόμα και αυτή η μικρή ποσότητα που χρησιμοποιούμε περιέχει κάποια πολύ σημαντικά θρεπτικά συστατικά.
Κάποια από τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει η χρήση της ρίγανης στα φαγητά μας είναι τα εξής:
-
Αντιοξειδωτικά
Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν τον οργανισμό να εξουδετερώσει τις ελεύθερες ρίζες ,οι οποίες προκαλούν βλάβες στον οργανισμό. Η συσσώρευση ελεύθερων ριζών έχει συνδεθεί μάλιστα με χρόνιες ασθένειες ακόμα και με τον καρκίνο.
Αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η ρίγανη και το έλαιο ρίγανης έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.
Επομένως σε συνδυασμό με άλλα υψηλά αντιοξειδωτικά τρόφιμα όπως φρούτα και λαχανικά, η ρίγανη θα μπορούσε να παρέχει μια πλούσια δόση αντιοξειδωτικών που μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας σας.
-
Αντιβακτηριδιακή δράση
Η ρίγανη έχει φανεί ότι περιέχει ορισμένες ενώσεις οι οποίες έχουν ισχυρές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.
Πιο συγκεκριμένα μια μελέτη έδειξε ότι το αιθέριο έλαιο ρίγανης βοήθησε στον περιορισμό της ανάπτυξης των Escherichia coli και Pseudomonas aeruginosa, δύο στελεχών βακτηρίων που μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση στον άνθρωπο.
Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η ρίγανη ήταν αποτελεσματική έναντι 23 ειδών βακτηρίων.
-
Πιθανή αντικαρκινική δράση
Η ρίγανη έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Αυτές οι ενώσεις όχι μόνο μπορούν να εξουδετερώσουν τις ελεύθερες ρίζες, αλλά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου. Ορισμένες μελέτες δοκιμαστικών σωλήνων έχουν δείξει ότι η ρίγανη και τα συστατικά της μπορεί να βοηθήσουν στη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων. Για παράδειγμα, μια μελέτη δοκιμαστικών σωλήνων, έδειξε ότι η καρβακρόλη, ένα από τα συστατικά της ρίγανης, βοήθησε τόσο στην καταστολή της ανάπτυξης αλλά και της εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου. Ωστόσο, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι αυτές ήταν μελέτες δοκιμαστικών σωλήνων που χρησιμοποιούν υψηλές ποσότητες του βοτάνου και των ενώσεών του.
4. Πιθανή αντιικής δράση
Εκτός από την καταπολέμηση των βακτηρίων, ορισμένες μελέτες δοκιμαστικών σωλήνων διαπίστωσαν ότι η ρίγανη και τα συστατικά της μπορεί επίσης να προστατεύσουν από ορισμένους ιούς. Συγκεκριμένα, η καρβακρόλη και η θυμόλη είναι δύο ενώσεις της ρίγανης που έχουν συσχετιστεί με αντιιικές ιδιότητες. Σε μια μελέτη δοκιμαστικών σωλήνων, η καρβακρόλη απενεργοποίησε τον νοροϊό, μια ιογενή λοίμωξη που προκαλεί διάρροια, ναυτία και πόνο στο στομάχι. Βέβαια ενώ αυτά τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα, απαιτείται πρόσθετη έρευνα σχετικά με το πώς η ρίγανη μπορεί να επηρεάσει ιογενείς λοιμώξεις στον άνθρωπο.
-
Μειώνει την φλεγμονή
Η φλεγμονή είναι μια φυσιολογική ανοσοαπόκριση που εμφανίζεται ως αποτέλεσμα κάποιας ασθένειας ή τραυματισμού. Ωστόσο, η χρόνια φλεγμονή πιστεύεται ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη ασθενειών όπως καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και αυτοάνοσων παθήσεων. Η ρίγανη είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών και στη μείωση της φλεγμονής (15). Περιέχει επίσης ενώσεις όπως η καρβακρόλη που έχει αποδειχθεί ότι έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Συμπερασματικά η ρίγανη είναι ένα βότανο που διαθέτει αρκετά ισχυρά οφέλη όσον αφορά την υγεία σας και μπορεί ευτυχώς να προσαρμοσθεί εύκολα σε πολλά φαγητά και σνακ.
Βιβλιογραφία:
- Mangge, H., Becker, K., Fuchs, D., & Gostner, J. M. (2014). Antioxidants, inflammation and cardiovascular disease. World journal of cardiology, 6(6), 462–477. https://doi.org/10.4330/wjc.v6.i6.462
- Nishino H, Tokuda H, Satomi Y, Masuda M, Osaka Y, Yogosawa S, Wada S, Mou XY, Takayasu J, Murakoshi M, Jinnno K, Yano M. Cancer prevention by antioxidants. Biofactors. 2004;22(1-4):57-61. doi: 10.1002/biof.5520220110. PMID: 15630252.
- Lagouri V, Boskou D. Nutrient antioxidants in oregano. Int J Food Sci Nutr. 1996 Nov;47(6):493-7. doi: 10.3109/09637489609031878. PMID: 8933203.
- Olmedo R, Nepote V, Grosso NR. Antioxidant activity of fractions from oregano essential oils obtained by molecular distillation. Food Chem. 2014 Aug 1;156:212-9. doi: 10.1016/j.foodchem.2014.01.087. Epub 2014 Feb 5. PMID: 24629960.
- Sienkiewicz M, Wasiela M, Głowacka A. Aktywność przeciwbakteryjna olejku oreganowego (Origanum heracleoticum L.) wobec szczepów klinicznych Escherichia coli i Pseudomonas aeruginosa [The antibacterial activity of oregano essential oil (Origanum heracleoticum L.) against clinical strains of Escherichia coli and Pseudomonas aeruginosa]. Med Dosw Mikrobiol. 2012;64(4):297-307. Polish. PMID: 23484421.
- Saeed S, Tariq P. Antibacterial activity of oregano (Origanum vulgare Linn.) against gram positive bacteria. Pak J Pharm Sci. 2009 Oct;22(4):421-4. PMID: 19783523.
- Fan K, Li X, Cao Y, Qi H, Li L, Zhang Q, Sun H. Carvacrol inhibits proliferation and induces apoptosis in human colon cancer cells. Anticancer Drugs. 2015 Sep;26(8):813-23. doi: 10.1097/CAD.0000000000000263. PMID: 26214321.
- Gilling DH, Kitajima M, Torrey JR, Bright KR. Antiviral efficacy and mechanisms of action of oregano essential oil and its primary component carvacrol against murine norovirus. J Appl Microbiol. 2014 May;116(5):1149-63. doi: 10.1111/jam.12453. Epub 2014 Feb 12. PMID: 24779581.
- Khansari N, Shakiba Y, Mahmoudi M. Chronic inflammation and oxidative stress as a major cause of age-related diseases and cancer. Recent Pat Inflamm Allergy Drug Discov. 2009 Jan;3(1):73-80. doi: 10.2174/187221309787158371. PMID: 19149749.
- Conner EM, Grisham MB. Inflammation, free radicals, and antioxidants. Nutrition. 1996 Apr;12(4):274-7. doi: 10.1016/s0899-9007(96)00000-8.