Σολομός με φακές και σπανάκι
ΣΟΛΟΜΟΣ ΜΕ ΦΑΚΕΣ ΚΑΙ ΣΠΑΝΑΚΙ
Υλικά για 4 μερίδες:
- 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 πράσο (μόνο το λευκό του μέρος) σε ροδέλες
- 1 καρότο κομμένο σε μικρά ζάρια
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένα
- 400 γραμμάρια ντοματάκια κονκασέ ψιλοκομμένα
- 2 φύλλα δάφνης
- ½ κουταλάκι γλυκού κύμινο
- 1 κουταλάκι γλυκού θυμάρι αποξηραμένο
- 1 φλιτζάνι φακές
- 4 φιλέτα σολομού
- 4 μεγάλες χούφτες σπανάκι καθαρισμένο και χονδροκομμένο
- Αλάτι – πιπέρι
Μέθοδος:
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι σε μέτρια χαμηλή θερμοκρασία και σοτάρουμε σε αυτό το κρεμμύδι, το πράσο, το σέλερι και το καρότο για περίπου δέκα λεπτά. Προσθέτουμε τις φακές, τα φύλλα της δάφνης, το θυμάρι, το κύμινο, τα ντοματάκια, το σκόρδο και νερό περίπου 1 λίτρο. Βράζουμε το φαγητό για μία περίπου ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν οι φακές. Δεν θέλουμε να είναι η γνωστή σε όλους σούπα αλλά να μοιάζουν περισσότερο με φακές σαλάτα οι οποίες έχουν και λίγο ζουμί. Αν χρειάζεται κατά τη διάρκεια του βρασμού προσθέτουμε κι άλλο νερό. Αυτό εξαρτάται από το όσπριο και κατά πόσο είναι λιγότερο ή περισσότερο βραστερό. Μόλις οι φακές είναι έτοιμες και δέκα λεπτά πριν τις αφαιρέσουμε από τη φωτιά προσθέτουμε το σπανάκι και το ανακατεύουμε. Στο στάδιο αυτό αλατίζουμε το φαγητό και προσθέτουμε πιπέρι.
Όσο οι φακές βράζουν, ψήνουμε το σολομό ως εξής: Βάζουμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα τα φιλέτα του σολομού και τα αλατίζουμε. Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 περίπου λεπτά ή μέχρι να δούμε το ψάρι να έχει ψηθεί αλλά να είναι παράλληλα και ζουμερό.
Μόλις είναι έτοιμες και οι δύο παρασκευές σερβίρουμε στα πιάτα το φαγητό βάζοντας από κάτω ένα στρώμα φακές και πάνω του ένα φιλέτο σολομού.
#Σολομός με φακές και σπανάκι