Σαλάτα με κολοκύθα και κινόα
ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΚΑΙ ΚΙΝΟΑ
Υλικά:
- 500-600 γραμμάρια κολοκύθα (δεν χρειάζεται να ξεφλουδίσει)
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
- 1 πιπεριά Φλωρίνης
- 80 γραμμάρια ρόκα – περίπου 3-4 μεγάλες χούφτες
- 1 χούφτα φρέσκο μαϊντανό
- 1/2 λεμόνι
- 1/2 φλιτζάνι κινόα άβραστη
- 4 κουτ. σούπας αμύγδαλα χοντροκομμένα
- 4 κουταλιές εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- αλάτι και πιπέρι
Για την κολοκύθα:
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο κόλιανδρο
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 2 κουταλάκια του γλυκού μέλι
- 1 κουταλιά σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Μέθοδος :
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 ° C και στρώστε ένα ρηχό ταψί με χαρτί ψησίματος.
- Κόψτε την κολοκύθα σε μικρούς κύβους. Τοποθετήστε την σε ένα μεγάλο μπολ. Ανακατέψτε μαζί το ελαιόλαδο, το μέλι, το κύμινο, το κόλιανδρο και την κανέλα σε μια κούπα. Ρίξτε το μείγμα πάνω από την κολοκύθα και κάντε της μασάζ με τα χέρια μέχρι να επικαλυφθεί η κολοκύθα. Απλώστε την στο ταψί με τα κομμάτια της να μην είναι το ένα πάνω στο άλλο, αλλά το ένα δίπλα στο άλλο.
- Κόψτε το κρεμμύδι και την πιπεριά σε φέτες. Βάλτε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι 1 κουταλάκι γλυκού ελαιόλαδο και σοτάρετε για πολύ λίγο το κρεμμύδι και την πιπεριά μέχρι να μαλακώσουν.
- Ενώ η κολοκύθα ψήνεται, βράστε την κινόα. Ξεπλύνετε την και τοποθετήστε την σε μια κατσαρόλα με 1.5 φλιτζάνι νερό. Αφήστε την να πάρει βράση σε έντονη θερμοκρασία και σιγοβράστε μέχρι να απορροφήσει το νερό. Μόλις μαγειρευτεί αφήστε την να κρυώσει μέσα στην κατσαρόλα και κατόπιν με ένα πιρούνι αφρατέψτε την.
- Μόλις όλα τα υλικά είναι έτοιμα και σε θερμοκρασία δωματίου θα φτιάξετε τη σαλάτα. Σε μια απλωτή πιατέλα βάλτε την κινόα, τα λαχανικά καθώς και την ψημένη κολοκύθα και τα αμύγδαλα.
- Προσθέστε το χυμό του λεμονιού, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και πασπαλίστε με λίγο ακόμα μαϊντανό. Ανακατέψτε και σερβίρετε!
Σημειώσεις:
- Αν θέλετε να αντικαταστήσετε τα αμύγδαλα μπορείτε να το κάνετε με κάποιον άλλο ξηρό καρπό της αρεσκείας σας πχ με καρύδια, σπόρους κολοκύθας ή ηλιόσπορους.
- Η σαλάτα αυτή είναι τέλειο συνοδευτικό δίπλα σε ένα φιλέτο ψαριού (όπως σολομού ή τόνου), ταιριάζει επίσης με ψημένο φιλέτο κοτόπουλου ή ακόμα και κάποιο όσπριο όπως πχ ρεβίθια.
- Μπορείτε επίσης να προσθέσετε κάποιο τυρί όπως για παράδειγμα κύβους από ψητό χαλούμι που ταιριάζουν άψογα.
πηγή:
Nourish Everyday
(Visited 980 times, 1 visits today)