Σαλάτα με κινόα και Σταφύλια
Τα σταφύλια είναι από τα πιο θρεπτικά φρούτα, με σημαντική αντιγηραντική δράση και προστατεύουν από καρδιολογικές παθήσεις. Περιέχουν πολλές φυτικές ίνες και σημαντική ποικιλία βιταμινών και μετάλλων. Τα πιο σκούρα σε χρώμα σταφύλια περιέχουν ρεσβερατρόλη, μια φυσική αντι-παθογόνα ένωση, ένα φυσικό αντιβιωτικό με λίγα λόγια. Τα σταφύλια πορφυρού ή μαύρου χρώματος, περιέχουν υψηλότερη συγκέντρωση ρεσβερατρόλης. Η ρεσβερατρόλη έχει αντιγηραντική και αντιφλεγμονώδη δράση, βοηθά στην πρόληψη και την καταπολέμηση κάποιων μορφών καρκίνου, ελέγχει το σάκχαρο και μειώνει την χοληστερίνη. Η κατανάλωση κόκκινων ή μαύρων σταφυλιών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να λάβετε την απαραίτητη ρεσβερατρόλη, αλλά αυτό μπορείτε να το πετύχετε με το παραπάνω και με την κατανάλωση χυμού σταφυλιού ή κόκκινου κρασιού.
Σαλάτα με Κινόα και Σταφύλια
Μερίδες: 3
Υλικά:
- 130γρ. λευκή κινόα
- 150γρ. μαύρα σταφύλια (κατά προτίμηση άσπορα)
- 75γρ. αμύγδαλα
- τα φύλλα από ½ ματσάκι άνηθο, χοντροκομμένα
- 2 κουταλιές ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά σάλτσα σόγιας (χωρίς γλουτένη, εάν χρειάζεται)
- τον χυμό από ½ λεμόνι
- λίγο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση:
- Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε 1 ½ φλυτζάνι νερό (375ml) να βράσει με λίγο αλάτι. Μόλις βράσει προσθέτουμε την κινόα και χαμηλώνουμε την φωτιά. Αφήνουμε να σιγοβράζει και 12-15 λεπτά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
- Εν τω μεταξύ, καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι, σε μέτρια φωτιά, 5 λεπτά περίπου, μέχρι να μυρίσουν. Τα αδειάζουμε σε μια επιφάνεια κοπής και περιμένουμε 2-3 λεπτά να κρυώσουν λίγο. Τα χοντροκόβουμε.
- Κόβουμε τα σταφύλια στα δύο.
- Βάζουμε σε μια σαλατιέρα την κινόα, τα αμύγδαλα και προσθέτουμε την σόγια, το ελαιόλαδο, το λεμόνι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε τα σταφύλια και τον άνηθο και ανακατεύουμε προσεκτικά.
- Σερβίρουμε την σαλάτα με κινόα και σταφύλια χλιαρή ή κρύα.
Πηγή: