Ριζότο με φρέσκα μανιτάρια και παρμεζάνα
Αυτό το χορτοφαγικό ριζότο με φρέσκα μανιτάρια και παρμεζάνα είναι νόστιμο, υγιεινό και γεμάτο αρώματα. Απολαύστε το ως κυρίως πιάτο ή ως συνοδευτικό.
Τα μανιτάρια είναι ένα υγιεινό και θρεπτικό φυτικό τρόφιμο που μπορεί να προσφέρει πολλά διατροφικά οφέλη. Εδώ είναι μια ανάλυση των διατροφικών χαρακτηριστικών και των οφελών των μανιταριών:
- Χαμηλές Θερμίδες: Τα μανιτάρια είναι φτωχά σε θερμίδες, περίπου 20-30 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, γεγονός που τα καθιστά κατάλληλα για όσους προσπαθούν να διατηρήσουν το βάρος τους.
- Χαμηλή Περιεκτικότητα σε Λίπος: Τα μανιτάρια περιέχουν ελάχιστα λιπαρά, κυρίως α-λινολενικό οξύ, ένα αντιφλεγμονώδες λιπαρό οξύ που θεωρείται ωφέλιμο για την υγεία της καρδιάς.
- Πηγή Πρωτεΐνης: Τα μανιτάρια περιέχουν πρωτεΐνη, περίπου 3-4 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια. Αν και δεν είναι η κύρια πηγή πρωτεΐνης, μπορούν να συμπληρώσουν τη διατροφή, ιδίως για χορτοφάγους.
- Φυτικές Ίνες: Τα μανιτάρια είναι πλούσια σε διαιτητικές ίνες, που βοηθούν στη ρύθμιση της πέψης και στην αίσθηση της κορεσμένης. Επίσης, συμβάλλουν στην υγιεινή λειτουργία του εντέρου.
- Βιταμίνες: Τα μανιτάρια περιέχουν βιταμίνες όπως η βιταμίνη D (εάν έχουν εκτεθεί στον ήλιο), βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη), βιταμίνη Β3 (νιασίνη), βιταμίνη Β5 (παντοθενικό οξύ) και βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη).
- Μέταλλα: Τα μανιτάρια περιέχουν μέταλλα όπως σελήνιο, μαγνήσιο, φώσφορο και ψευδάργυρο.
- Αντιοξειδωτικά: Περιέχουν αντιοξειδωτικά όπως σελήνιο και ερυθρίνη που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες.
Συνταγή για ριζότο με φρέσκα μανιτάρια και παρμεζάνα:
Υλικά:
- 300 γραμμάρια ρύζι μπασμάτι ή άγριο
- 250 γραμμάρια φρέσκα μανιτάρια (προτιμήστε τα πορτσίνι ή πλευρώτους)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί (προαιρετικά)
- 1 ζωμό λαχανικών
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1/2 φλιτζάνι φρέσκο βασιλικό ή μια κουταλιά της σούπας ξηρό βασιλικό
- 1/2 φλιτζάνι παρμεζάνα, τριμμένη
- Αλάτι και πιπέρι
- Φρέσκο λεμόνι (προαιρετικά, για γαρνίρισμα)
Οδηγίες:
- Ξεκινήστε με την προετοιμασία των μανιταριών. Κόψτε τις σκόνες τους και κόψτε τα μανιτάρια σε λεπτά φύλλα.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέστε τα μανιτάρια στο τηγάνι και ψήστε τα μέχρι να αποχρωματιστούν ελαφρώς.
- Προσθέστε το λευκό κρασί και αφήστε το να βράσει μέχρι να εξατμιστεί.
- Προσθέστε το ρύζι στο τηγάνι και ανακατέψτε καλά μέχρι να γίνει διαφανές.
- Στη συνέχεια, αρχίστε να προσθέτετε τον ζωμό λαχανικών, λίγο τη φορά, ανακατεύοντας συχνά και περιμένοντας να απορροφηθεί πριν προσθέσετε περισσότερο. Συνεχίστε αυτή τη διαδικασία μέχρι να χρησιμοποιήσετε όλο τον ζωμό.
- Όταν το ρύζι είναι μαλακό, προσθέστε τον βασιλικό και ανακατέψτε καλά.
- Προσθέστε την παρμεζάνα και ανακατέψτε ξανά.
- Αλατοπιπερώστε .
- Σερβίρετε το ριζότο ζεστό, γαρνιρισμένο με φρέσκο λεμόνι αν το επιθυμείτε.
Καλή απόλαυση!!!
(Visited 155 times, 1 visits today)