Πόσες θερμίδες καίτε? Εξαρτάται από την ώρα της ημέρας!

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ ανακάλυψαν πολύ πρόσφατα ότι ο αριθμός των θερμίδων που οι άνθρωποι καίνε ενώ βρίσκονται σε ηρεμία αλλάζουν με την ώρα της ημέρας. Όταν ξεκουράζονται, οι άνθρωποι καταναλώνουν 10% περισσότερες θερμίδες (κάνουν δηλαδή περισσότερες καύσεις) αργά το απόγευμα και νωρίς το βράδυ σε αντίθεση με τις πρώτες πρωινές ώρες.
Έχει παρατηρηθεί πως το ίδιο ακριβώς πράγμα αν το κάνουμε δυο διαφορετικές ώρες της ημέρας θα κάψουμε διαφορετικές θερμίδες ανάλογα με το τι ώρα είναι.
Για να προσδιοριστούν οι μεταβολές του μεταβολισμού μας κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι ερευνητές μελέτησαν επτά άτομα σε ειδικό εργαστήριο χωρίς αυτά να έχουν καμία επαφή με τον έξω κόσμο. Δεν είχαν δηλαδή επαφή με ρολόγια, παράθυρα, τηλέφωνα ή Internet. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν συγκεκριμένες ώρες που έπεφταν για ύπνο και ξυπνούσαν. Κάθε βράδυ, οι χρόνοι αυτοί αναπροσαρμόζονταν σε τέσσερις ώρες αργότερα, το ισοδύναμο δηλαδή της μετακίνησης προς τα δυτικά σε τέσσερις ζώνες ώρας κάθε μέρα για τρεις εβδομάδες. Αυτό επέτρεψε να μετρήσουν οι επιστήμονες το μεταβολικό ρυθμό των ατόμων σε όλες τις διαφορετικές βιολογικές ώρες της ημέρας.
Τα συμπεράσματα ήταν πως αργά το απόγευμα και νωρίς το βράδυ, η θερμοκρασία του σώματος είναι υψηλότερη. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι δεν παίζει ρόλο μόνο το φαγητό που τρώμε, αλλά και πότε το τρώμε καθώς και πότε ξεκουραζόμαστε. Ο συνδυασμός του φαγητού αλλά και η ώρα που το τρώμε επηρεάζει το πόση ενέργεια καίγεται ή το πόσο λίπος αποθηκεύεται στον οργανισμό.
Με λίγα λόγια η τακτικότητα των γευμάτων, οι ώρες που αυτά γίνονται και η ποιότητα του ύπνου είναι πολύ σημαντικά για τη γενική υγεία του ατόμου καθώς επηρεάζουν τις καύσεις που κάνει ο οργανισμός.
Πηγή:
Kirsi-Marja Zitting, Nina Vujovic, Robin K. Yuan, Cheryl M. Isherwood, Jacob E. Medina, Wei Wang, Orfeu M. Buxton, Jonathan S. Williams, Charles A. Czeisler, Jeanne F. Duffy. Human Resting Energy Expenditure Varies with Circadian Phase. Current Biology, 2018; DOI: 10.1016/j.cub.2018.10.005