Πώς ο εγκέφαλός σας μπορεί να σαμποτάρει την δίαιτά σας!

Έχετε προσέξει ότι η προσπάθεια απώλειας βάρους πριν τις διακοπές είναι δύσκολη κι επίπονη? Σίγουρα είναι πολύ δελεαστική η σκέψη μια γρήγορης δίαιτας πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές και σίγουρα όλοι την έχουμε κάνει. Όλοι έχουμε μπει στον πειρασμό και έχουμε προσπαθήσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή μας να ακολουθήσουμε μερικές βδομάδες περιοριστικής διατροφής πριν τις καλοκαιρινές διακοπές ώστε να δείχνουμε καλύτεροι φορώντας το μαγιό μας στην παραλία ή τα καλοκαιρινά ρούχα. Δυστυχώς όμως οι βραχυπρόθεσμες αυτές δίαιτες – ανεξάρτητα από το είδος τους – τείνουν να «σπάνε» πολύ εύκολα.
“Ο ορμονικός και νευρωνικός έλεγχος της απώλειας βάρους είναι απίστευτα περίπλοκος, γι ‘αυτό και η απώλεια βάρους μπορεί να είναι τόσο εύκολη θεωρητικά αλλά τόσο δύσκολη στην πράξη”, εξηγεί η Δρ. Elizabeth Lowden, ενδοκρινολόγος στο Κέντρο Απώλειας Βάρους στο νοσοκομείο Delnor.
Το σώμα σας δεν θέλει να χάσει βάρος.
Αυτό οφείλεται εν μέρει σε ένα «καθορισμένο σημείο βάρους» που έχει συνηθίσει να βρίσκεται το σώμα λέει η Dana Hunnes, ανώτερος διαιτολόγος στο ιατρικό Κέντρο Ronald Reagan UCLA. “Έχουμε μια γενετική προδιάθεση να είμαστε σε ένα συγκεκριμένο βάρος – ένα καθορισμένο σημείο – αλλά υπάρχει και το περιβάλλον μας το οποίο αλληλεπιδρά με τις γενετικές προδιαθέσεις μας”. Κι όταν λέμε «περιβάλλον» εννοούμε για τα πράγματα που τρώμε και κάνουμε. Με λίγα λόγια τα τρόφιμα που επιλέγομε, τις διατροφικές μας συνήθειες αλλά και το κατά πόσο έχουμε εντάξει ή όχι την άσκηση στη ζωή μας.
Οι ορμόνες σας γνωρίζουν πότε κάνετε δίαιτα.
Όταν ξεκινάτε να περιορίζετε την πρόσληψη τροφής, οι υποθάλαμοι και τα τμήματα της υπόφυσης του εγκεφάλου λαμβάνουν σήματα από διάφορα όργανα, αναγνωρίζοντας τις μειωμένες πηγές ενέργειας που εισέρχονται στο σώμα και προσαρμόζοντας τα επίπεδα των ορμονών ως έναν τρόπο αντιμετώπισης αυτής της μείωσης, εξηγεί ο Lowden.
Οι ορμόνες της πείνας μπορούν να αυξηθούν και οι ορμόνες πληρότητας να μειωθούν, οδηγώντας σε μια πολύ σημαντική προσπάθεια να τρώτε περισσότερα τρόφιμα, ιδιαίτερα αυτά τα πολύ εύγευστα τρόφιμα που έχουν υψηλή ενεργειακή πυκνότητα, τα οποία δεν είναι άλλα από τα επεξεργασμένα, τα γλυκά και γενικά όλα όσα απαγορεύονται.
Ο κ. Bartolome Burguera, ενδοκρινολόγος και διευθυντής προγραμμάτων παχυσαρκίας στο Ινστιτούτο Ενδροκρινολογίας και Μεταβολισμού στην κλινική του Κλίβελαντ εξηγεί ότι το σώμα μας έχει τρόπους να επανέρχεται στο σταθερό του βάρος. Αφού φτάσουμε κάτω από το 4-5 % του αρχικού σας σωματικού βάρους, υπάρχουν διαφορετικοί αντισταθμιστικοί μηχανισμοί που έχουν να κάνουν με το έντερο ή τον εγκέφαλο, οι οποίοι προσπαθούν να μας επαναφέρουν στο αρχικό μας βάρος υποστηρίζει.
Το 2007, μια μελέτη που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Περιοδικό της Παχυσαρκίας διαπίστωσε ότι μεταξύ των γυναικών που ακολούθησαν δίαιτα περιορισμένης θερμιδικής αξίας, εκείνες που έχασαν το περισσότερο βάρος μετά από διάστημα έξι μηνών ζητούσαν έντονα τροφές που έδιναν υψηλότερη ενέργεια όπως συσκευασμένες και επεξεργασμένες.
Φαίνεται απίστευτα απογοητευτικό το γεγονός πως για να χάσουμε 5-10 % του σωματικού μας βάρους και να το διατηρήσουμε, το σώμα μας φαινομενικά εργάζεται εναντίον μας.
Το σώμα είναι οπλισμένο με μηχανισμούς επιβίωσης οι οποίοι καθιστούν την απώλεια βάρους δύσκολη.
Εκτός από τις ορμόνες που μπορεί να «μάχονται» ενάντια στην απώλεια βάρους, αν είστε εξαιρετικά περιοριστικοί με την πρόσληψη τροφής, το σώμα σας μπορεί να πάει οδηγηθεί σε κατάσταση «λιμοκτονίας» κατά την οποία αντί να καίει λίπος αρχίζει και το συντηρεί, θεωρώντας ότι κινδυνεύει.
Το σώμα καίει ενέργεια με δύο τρόπους, λέει ο Burguera. Ο ένας μέσω της σωματικής δραστηριότητας, ο άλλος μέσα από όλες τις ζωτικές λειτουργίες που εκτελεί για να παραμείνει ζωντανός, όπως η αναπνοή και η πέψη. Αυτό ονομάζεται βασικός μεταβολικός ρυθμός. Όταν αρχίζετε να χάσετε βάρος, ο εγκέφαλός προσπαθεί να το αποτρέψει αυτό αλλάζοντας το βασικό μεταβολικό σας ρυθμό, ώστε να καταλήξετε να καίτε λιγότερες θερμίδες.
Για παράδειγμα πριν, ίσως χρειαζόσασταν 1.200 θερμίδες για να κρατήσετε το σώμα σας σε λειτουργία”. “Τώρα, το σώμα σας γίνεται «νευρικό», επειδή χάσετε βάρος και είναι σαν να λέει «ας προσπαθήσουμε να κάνουμε το ίδιο έργο, απλά καίγοντας 1.000 θερμίδες».
Η αυστηρή και περιορισμένη δίαιτα έχει επίσης ως αποτέλεσμα να χάνουν οι άνθρωποι μυϊκή μάζα, η οποία συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στο μεταβολικό ρυθμό, επιβραδύνοντας ακόμη περισσότερο το μεταβολισμό.
Μπορείτε ακόμα να χάσετε βάρος, μόνο χωρίς “δίαιτα”
Πώς λοιπόν οι άνθρωποι υποτίθεται ότι χάνουν βάρος όταν η ίδια η φυσιολογία μας τάσσεται ορισμένες φορές εναντίον μας; Δεν υπάρχει τρόπος να ξεγελάσουμε τους εγκεφάλους μας, ούτε να φτάνουμε σε ακραίες μορφές σπασμωδικών διατροφών λίγο πριν πάμε διακοπές ή για να είμαστε σε καλύτερη φόρμα περιμένοντας κάποιο σημαντικό γεγονός!
Αυτό που συνιστάται είναι ουσιαστικά η αλλαγή τρόπου ζωής. Η κατανάλωση καθημερινώς φρούτων και λαχανικών. Δημητριακών και προϊόντων ολικής αλέσεως τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες σας κρατούν περισσότερες ώρες χορτάτους και απορροφούν περισσότερο νερό με αποτέλεσμα να τρώτε πιο ισορροπημένα και να προσλαμβάνετε λιγότερες θερμίδες απ΄ ότι πριν.
Η κατανάλωση επίσης υγιών λιπών όπως το αβοκάντο, το ελαιόλαδο και των ξηρών καρπών θα αυξήσει επίσης τον κορεσμό και θα μειώσει τις εξάρσεις πείνας. Στην πραγματικότητα, μια μακροχρόνια και υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά μεσογειακή διατροφή είναι συνδεδεμένη με την απώλεια βάρους.
Με λίγα λόγια το κλειδί για την απώλεια βάρους στηρίζεται σε μια μακροπρόθεσμη προσέγγιση η οποία θα βασίζεται σε ουσιαστική αλλαγή του τρόπου ζωής και όχι σε βραχυπρόθεσμες, σπασμωδικές δίαιτες.
Επιπροσθέτως η επίτευξη επαρκούς ύπνου (τουλάχιστον έξι ώρες ημερησίως), η μείωση των επιπέδων του στρες, η πρόσληψη βιταμίνης D, η τακτική άσκηση και η διατήρηση ενός υγιούς μικροβίου στο έντερο μπορούν να συμβάλλουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα της απώλειας αλλά και διατήρησης του βάρους.