Πώς να αντιμετωπίσω την γρίπη μέσω της διατροφής

Η γρίπη κάνει την εμφάνιση της κάθε χρόνο με αυξημένη συχνότητα κατά τους χειμερινούς μήνες, με έξαρση τους μήνες Ιανουάριο έως Μάρτιο. Η γρίπη είναι οξεία ιογενής λοίμωξη που προσβάλλει τους πνεύμονες, τη μύτη, το λαιμό η οποία εμφανίζεται άλλοτε με ήπια συμπτώματα και άλλοτε με πιο σοβαρά. Μεταδίδεται εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο μέσω του βήχα ή του φτερνίσματος ή μιλώντας με έναν ασθενή της γρίπης, αφού διασπείρεται ο ιός μέσω των σταγονιδίων στον αέρα. Επίσης, μεταδίδεται όταν ερχόμαστε σε επαφή με αντικείμενα που έχουν τον ιό επειδή τον μετέφεραν άτομα που ήδη νοσούν και βάζουμε τα χέρια στο στόμα, τα μάτια ή τη μύτη χωρίς να τα έχουμε πλύνει.
Πως μπορώ να προστατευτώ από την γρίπη;
Η καλή κατάσταση του ανοσοποιητικού μας συστήματος είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την αποφυγή λοιμώξεων και την ήπια εμφάνιση των συμπτωμάτων της γρίπης. Αυτό επιτυγχάνεται με μια ισορροπημένη υγιεινή διατροφή που αποτελείται από μια σειρά βιταμινών και ανόργανων συστατικών σε συνδυασμό με έναν υγιεινό τρόπο ζωής, όπως άσκηση, ποιοτικό ύπνο, χαμηλά επίπεδα άγχους, ηρεμία και ξεκούραση.
Τι γίνεται όμως αν καταφέρει ο ιός και εισέλθει στον οργανισμό;
Τότε σίγουρα πρέπει να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την άμυνα του οργανισμού με τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, όσο και μειωμένη να είναι η όρεξη μας. Τέτοιες τροφές είναι:
- Τα εσπεριδοειδή φρούτα
- Οι φράουλες, τα ακτινίδια,
- Μπρόκολο και πιπεριές
- Τομάτες, καρότα, μαϊντανός, σέλινο
Αυτές είναι τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C , μια αντιοξειδωτική βιταμίνη που ενισχύει και προστατεύει τα τριχοειδή αγγεία και τοιχώματα των κυττάρων. Σύμφωνα με επιστημονική έρευνα όταν έχει νοσήσει ο οργανισμός πρέπει να λαμβάνονται 1000mg ημερησίως μέσω της τροφής και συμπληρωματικά μέσω συμπληρωμάτων διατροφής ανάλογα βέβαια με την ιατρική κατάσταση του ασθενούς.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε:
Ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, αβοκάντο καθώς και η γλυκοπατάτα είναι τροφές που περιέχουν υψηλά ποσοστά βιταμίνης Ε η οποία βοηθάει να παραχθούν μια ειδική κατηγορία λεμφοκυττάρων, τα οποία έχουν βασικό ρόλο στους αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού.
Τροφές με υψηλά επίπεδα σεληνίου:
- Ψάρια
- Θαλασσινά
- Πουλερικά , κρέας
- Καρύδια
Το σελήνιο ενσωματώνεται στο σώμα σε έναν μεγάλο αριθμό ζωτικών πρωτεϊνών, τις σελήνιο- πρωτεΐνες, οι οποίες είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά ένζυμα που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες καταστρέφουν τα κύτταρα. Η αντιοξειδωτική δράση του σεληνίου ενισχύεται όταν συνδυαστεί με βιταμίνη Ε.
Τροφές με ψευδάργυρο
Ο ψευδάργυρος ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που παίζει ρόλο στην αμυντική δράση του οργανισμού ενάντια στον ιό της γρίπης, αφού βοηθάει στην αυξημένη παραγωγή των Τ-λεμφοκυττάρων. Επίσης, συμμετέχει στη σύνθεση των υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών, επηρεάζει τον μεταβολισμό των υδατανθράκων και συμμετέχει στη διατήρηση της όσφρησης και της οσμής. Πηγές ψευδαργύρου είναι:
- το κόκκινο κρέας,
- τα οστρακοειδή,
- μη αποφλοιωμένα δημητριακά,
- το μοσχαρίσιο συκώτι,
- τα μανιτάρια,
- τα σύκα.
Τροφές που περιέχουν προβιοτικά
Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που βρίσκονται σε ζυμωμένα τρόφιμα, όπως είναι το γιαούρτι, το κεφίρ, οι ελιές, το τουρσί, το ξινολάχανο, τα μαλακά τυριά όπως το τσένταρ, η παρμεζάνα και η γκούντα. Τα προβιοτικά ενισχύουν τα κύτταρα που δρουν σαν φραγμός ανάμεσα στο σώμα και τους βλαβερούς οργανισμούς και προστατεύει τον οργανισμό από τα επιβλαβή βακτήρια παράγοντας ιντερφερόνη και ιντερλευκίνη που προάγουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Επαρκής ενυδάτωση
Ο οργανισμός όταν έρχεται αντιμέτωπος με κάποιον ιό πρέπει να είναι πλήρως ενυδατωμένος καθώς το νερό είναι αυτό που μεταφέρει θρεπτικά συστατικά σε όλα μας τα κύτταρα και μέσω αυτού απομακρύνονται τοξίνες και απόβλητα. Επίσης, συμβάλλει στην αραίωση της βλέννας της στοματικής κοιλότητας και της ρινικής παγιδεύοντας και εξαλείφοντας τους ιούς που προκαλούν τη γρίπη. Υγρά που μας προσφέρουν ενυδάτωση και θρεπτικά συστατικά είναι το νερό, οι χυμοί, το τσάι με μέλι και λεμόνι, το τσάι πιπερόριζας και τα βότανα.
Επίσης μη ξεχνάμε την θρεπτική σούπα κοτόπουλου
Η κοτόσουπα ως ένας συνδυασμός κοτόπουλου, λαχανικών, μπαχαρικών και υγρών είναι μια καλή πηγή μετάλλων, θερμίδων και πρωτεϊνών, θρεπτικά συστατικά που έχει περισσότερη ανάγκη το σώμα μας όταν βρίσκεται σε κατάσταση αντιμετώπισης του ιού της γρίπης. Είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή ενυδάτωσης του οργανισμού αφού περιέχει υγρά και ηλεκτρολύτες που έχει ανάγκη το αφυδατωμένο, άρρωστο σώμα μας, ιδιαίτερα όταν έχουμε ανεβάσει πυρετό. Επιπλέον, είναι το ιδανικό μέσο για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος γεγονός που οφείλεται στο κοτόπουλο που περιέχει το αμινοξύ κυστεΐνη. Η Ν-ακετυλο-κυστεΐνη διασπά τη βλέννα που έχει δημιουργηθεί στο ρινικό σύστημα, χάρη στην αντιϊκή και αντιφλεγμονώδη δράση της.
#Πως να αντιμετωπίσω την γρίπη μέσω της διατροφής
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
Green WD, Beck MA. Obesity impairs the adaptive immune response to influenza virus. Annals of the American Thoracic Society. 2017 Nov;14(Supplement 5):S406-9.
Guillin OM, Vindry C, Ohlmann T, Chavatte L. Selenium, selenoproteins and viral infection. Nutrients. 2019 Sep;11(9):2101.
Wessels I, Maywald M, Rink L. Zinc as a gatekeeper of immune function. Nutrients. 2017 Dec;9(12):1286.
Elizabeth Chalker Harri Hemilä. Vitamin C for preventing and treating the common cold. Cochrane Database Syst Rev 2013 Jan 31 [https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23440782/]
Molendijk I, van der Marel S, Maljaars PW. Towards a Food Pharmacy: Immunologic Modulation through Diet. Nutrients. 2019 Jun;11(6):1239.
Thomas C & Versalovic J. Gut Microbes. 2010;1(3);148-163
Caballero S, Pamer EG. Microbiota-mediated inflammation and antimicrobial defense in the intestine. Annual review of immunology. 2015 Mar 21;33:227-56.
Travers M, et al. J Parasitology Res. 2011, Art.ID 610769. doi:10.1155/2011/610769
Hemilä H, Louhiala P. Vitamin C for preventing and treating pneumonia. Cochrane database of systematic reviews. 2013.