Οι βασικές τροφές που χρειάζεται ο εγκέφαλος των παιδιών
Οι πρώτες χίλιες ημέρες στη ζωή ενός παιδιού είναι κρίσιμες για την σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου και βασικό παράγοντα αποτελεί η διατροφή. Οι τρόποι με τους οποίους αναπτύσσεται ο εγκέφαλος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατά τα δυο πρώτα χρόνια της ζωής είναι σαν τις σκαλωσιές. Δηλαδή ορίζουν πως θα λειτουργεί ο εγκέφαλος για το υπόλοιπο της ζωής ενός ανθρώπου.
Τα νεύρα μεγαλώνουν, συνδέονται και καλύπτονται με μυελίνη, δημιουργώντας έτσι τα συστήματα του εγκεφάλου του πως σκέφτεται και αισθάνεται το άτομο. Αυτές οι συνδέσεις επηρεάζουν τα αισθητηριακά συστήματα, τη μάθηση, τη μνήμη, την προσοχή, την ικανότητα ελέγχου των παρορμήσεων και της διάθεσης, ακόμα και την ικανότητα πολλαπλών εργασιών ή προγραμματισμού.
Ζωτικής σημασίας για αυτές τις συνδέσεις του εγκεφάλου αποτελεί και το περιβάλλον στο οποίο ζει και αναπτύσσεται το παιδί. Επίσης, ο θηλασμός είναι εξίσου σημαντικός αφενός γιατί το μητρικό γάλα είναι η τέλεια τροφή, αφετέρου λόγω της στενής επαφής που αναπτύσσει η μάνα με το βρέφος εκείνη η στιγμή.
Υπάρχουν επιπλέον θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά περιλαμβάνουν:
Πρωτεΐνη: βρίσκεται στο κρέας, στα πουλερικά, τα θαλασσινά, τα γαλακτοκομικά, τα φασόλια, τα αυγά, τα μπιζέλια
Ψευδάργυρος: βρίσκεται σε υψηλή συγκέντρωση στα στρείδια, αλλά και κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα και ξηρούς καρπούς
Σίδηρος: καλές πηγές σιδήρου είναι τα κρέατα. Τα φασόλια, οι φακές, τα ενισχυμένα δημητριακά, τα φυλλώδη λαχανικά και οι ψητές πατάτες
Χολίνη: κρέας, γαλακτοκομικά, αυγά και λαχανικά
Φολικό οξύ: συκώτι, σπανάκι, εμπλουτισμένα δημητριακά
Ιώδιο: εξαιρετική πηγή ιωδίου είναι τα φύκια, το παίρνουμε ωστόσο και από το ιωδιούχο αλάτι, τα θαλασσινά, τα γαλακτοκομικά
Βιταμίνη Α: συκώτι, καρότα, γλυκοπατάτα, σπανάκι
Βιταμίνη Β6: συκώτι, κρέατα, ψάρια, αμυλούχα λαχανικά, φρούτα(όχι εσπεριδοειδή)
Βιταμίνη Β12: κρέας, ψάρια, αυγά, γαλακτοκομικά
Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: λιπαρά ψάρια και ιχθυέλαια