Μουσακάς με κιμά σόγιας και πουρέ πατάτας

Ακόμα και να νηστεύουμε μπορούμε να απολαύσουμε το εθνικό μας πιάτο που δεν είναι άλλο από τον μουσακά. Κιμάς και γάλα σόγιας μας χαρίζουν νοστιμιά και σε συνδυασμό με τις ψημένες και όχι τηγανητές μελιτζάνες μας δίνουν ένα ελαφρύ γεύμα χωρίς επιπλέον θερμίδες.
Η σόγια είναι φυτικό προϊόν που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί του κρέατος. Περιέχει μόνο φυτικά λιπαρά, καθώς δεν περιέχει χοληστερόλη και ζωικά λίπη. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και έτσι δημιουργεί το αίσθημα του κορεσμού, συμβάλλοντας στην διατήρηση του σωματικού βάρους. Προτιμήστε σόγια γενετικά μη τροποποιημένη για να λάβατε την θρεπτικότητα της και όχι την τοξικότητα της.
Για τον μουσακά με κιμά σόγιας και πουρέ πατάτας θα χρειαστούμε:
(Υλικά για 4 μερίδες)
- 4 μεσαίου μεγέθους μελιτζάνες, κομμένες κατά μήκος σε μεσαίου πάχους φέτες
- 1 ποτήρι (100 γρ.) κιμάς σόγιας
- 500 γρ. χυμός ντομάτας
- 2 κ.γ. πελτές ντομάτας
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 8 κ.σ. ελαιόλαδο
- 4 μπαχάρια, 4 γαρίφαλα, 1 ξυλαράκι κανέλας, μοσχοκάρυδο
- αλάτι κ πιπέρι
- 450 γρ. πατάτες καθαρισμένες
- 100 ml γάλα φυτικό (ή ότι άλλο προτιμάτε)
- 2 κ.σ. διατροφική μαγιά
- για την κρούστα: φρυγανιά ή παξιμάδι, αμύγδαλο, λίγη διατροφική μαγιά
Εκτέλεση:
1.Τοποθετώ σε μπολ τις φέτες μελιτζάνας, τις περιχύνω με 2 κ.σ. λάδι, τις αλατοπιπερώνω κ ανακατεύω.
2.Τις απλώνω σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα κ ψήνω στους 200C γυρνώντας τες κ από την άλλη πλευρά να πάρουν χρώμα.
3.Στο μεταξύ βάζω τις πατάτες σε βραστό αλατισμένο νερό κ τις μαγειρεύω ώσπου να μαλακώσουν καλά.
4.Σε άλλη κατσαρόλα κάνω την αναγραφόμενη στη συσκευασία προετοιμασία για τον κιμά. Κατόπιν τον μαγειρεύω στην κατσαρόλα με τον χυμό ντομάτας, τον πελτέ, τα μπαχαρικά, το κρεμμύδι κ το σκόρδο σε χαμηλή φωτιά. Στο τέλος προσθέτω 4 κ.σ. λάδι κ αποσύρω από τη φωτιά όταν έχει πήξει η σάλτσα.
5.Βάζω τις βρασμένες πατάτες σε μπλέντερ κ τις πολτοποιώ (ή σε μύλο). Προσθέτω τη διατροφική μαγιά, το γάλα, 1 κ.σ. λάδι, αλάτι, πιπέρι κ μοσχοκάρυδο. Τα χτυπώ ώσπου να ομογενοποιηθούν καλά.
6.Αλείφω ένα μέτριο πυρέξ με 1 κ.σ. λάδι. Στρώνω 2 στρώσεις μελιτζάνες, μετά βάζω τον κιμά κ τέλος απλώνω τον πουρέ πατάτας.
7.Πασπαλίζω με το μείγμα της κρούστας κ ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C για 20 περίπου λεπτά ίσα να πάρει χρώμα το φαΐ και να δέσουν τα υλικά. Αφήνω να κρυώσει πριν κόψω να σερβίρω.