Μια ώρα τρέξιμο την ημέρα αυξάνει το χρόνο ζωής κατά 7 ώρες!
Το τρέξιμο είναι μια αερόβια άσκηση που βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς, αυξάνει το μυικό ιστό, συμβάλλει στην καλή ρύθμιση των ορμονών του σώματος, προσφέρει ευεξία και μειώνει την ανάπτυξη διαφόρων ασθενειών.
Σύγχρονη μελέτη έρχεται να προσθέσει ένα ακόμη όφελος του καθημερινού τρεξίματος στην υγεία του ατόμου, το οποίο αφορά το προσδόκιμο ζωής.
Μια μόνο ώρα τρέξιμο την ημέρα μπορεί να προσθέσει επτά ώρες ζωής, σύμφωνα με μία νέα ανάλυση.
Η ανάλυση, βασίζεται στα στοιχεία προηγούμενων μελετών που είχαν δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American College of Cardiology και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ανεξάρτητα από την απόσταση και την ταχύτητα του τρεξίματος, όσοι τρέχουν συστηματικά διατρέχουν έως και 40% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου ενώ ζουν κατά μέσο όρο 3 χρόνια περισσότερα από αυτούς που δεν τρέχουν.
Ακόμα κι αν κάποιος είναι σποραδικός καπνιστής, πότης ή έχει ιστορικό προβλημάτων υγείας όπως η υπέρταση, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Progress in Cardiovascular Diseases μπορεί να ζήσει περισσότερα χρόνια αρκεί να τρέχει.
Όπως εξηγούν, τα ευρήματά τους βασίζονται σε μελέτες με περισσότερους από 55.000 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 18 ετών και άνω. Αν όλοι αυτοί οι άνθρωποι ήταν δρομείς, θα είχαν καταγραφεί 16% λιγότεροι θάνατοι και 25% λιγότερα εμφράγματα, εκτιμούν οι ερευνητές.
«Ανακαλύψαμε ότι οι δρομείς έχουν τις μεγαλύτερες μειώσεις στη θνησιμότητα απ’ ό,τι οποιοσδήποτε άλλος ασκούμενος», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Lee, επίκουρος καθηγητής Κινησιολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Άιοβα.
«Αυτό οφείλεται στο ότι το τρέξιμο καταπολεμά μερικούς από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για πρόωρο θάνατο, όπως η υπέρταση και το περικοιλιακό λίπος».
Το τρέξιμο βελτιώνει επίσης την αεροβική φυσική κατάσταση, η οποία αποτελεί έναν από τους κυριότερους προβλεπτικούς παράγοντες μακροζωίας.
Ο Dr. Lee πρόσθεσε ότι οι βελτιώσεις στο προσδόκιμο επιβιώσεως φθάνουν στην κορύφωσή τους με 4 ώρες τρέξιμο την εβδομάδα, αλλά από κει και πέρα σταθεροποιούνται και δεν μειώνονται σε όσους τρέχουν επί περισσότερες ώρες κάθε εβδομάδα.
Όσον αφορά όσους δεν τρέχουν, αλλά κάνουν ποδήλατο ή βάδην, δεν πρέπει να αποθαρρύνονται: η ίδια μελέτη έδειξε ότι και αυτές οι δραστηριότητες κάνουν καλό στην μακροζωία, αφού μειώνουν κατά 12% τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Βιβλιογραφία
Lee DC et al. Running as a Key Lifestyle Medicine for Longevity. Prog Cardiovasc Dis. 2017 Mar 30
Russell R et all. Leisure-Time Running Reduces All-Cause and Cardiovascular Mortality Risk. Journal of the American College of Cardiology. Volume 64, Issue 5, August 2014