Λίπος εναντίον λίπους!
Τα φυτικά λιπαρά από το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί που συναντώνται στην Μεσογειακή Διατροφή συμβάλλουν περισσότερο στην απώλεια βάρους σε σύγκριση με τις δίαιτες χαμηλών λιπαρών.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την 1 η Ιουνίου στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet Diabetes & Endocrinology» η μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε καλά λιπαρά με κύριο συστατικό της το ελαιόλαδο έχει καλύτερα αποτελέσματα στην απώλεια βάρους σε σχέση με άλλες αυστηρές δίαιτες που αποκλείουν τα λίπη από τη διατροφή μας.
Ισπανοί ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ. Ραμόν Εστρούχ του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, πραγματοποίησαν μια κλινική δοκιμή σε περίπου 7.500 άνδρες και γυναίκες ηλικίας από 55 έως 80 ετών.
Μετά από πέντε χρόνια, η συνολική ποσότητα λιπών είχε μειωθεί ελαφρά στην τρίτη ομάδα (από 40% σε 37,4%), ενώ είχε αυξηθεί ελαφρώς στις δύο ομάδες που ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή (από 40% σε 41,8% και από 40,4% σε 42,2% αντίστοιχα). Κατά μέσο όρο και στις τρεις ομάδες καταγράφηκε μια σχετική απώλεια βάρους. Η μεγαλύτερη σημειώθηκε στην πρώτη Μεσογειακή ομάδα που κατανάλωνε πολύ λάδι (μείωση 0,88 κιλών ανά άτομο) και ακολουθούσαν η ομάδα της Μεσογειακής διατροφής με τους ξηρούς καρπούς (μείωση 0,60 κιλών) και, τέλος, η ομάδα των χαμηλών λιπαρών (μείωση 0,40 κιλών).
Από την άλλη πλευρά, σημειώθηκε μια μικρή αύξηση στην περίμετρο της μέσης και στις τρεις ομάδες φαινόμενο που δεν έχει απαραίτητα σχέση με τη διατροφή, αλλά και με την ηλικία. Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στην ομάδα των χαμηλών λιπαρών (1,2 εκατοστά κατά μέσο όρο) και μετά στην ομάδα του λαδιού (0,85 εκατ.) και των ξηρών καρπών (0,37 εκατ.).
Καλά και κακά λιπαρά
Οι ερευνητές τόνισαν ότι αυτό που έχει σημασία είναι η πρόσληψη καλών λιπαρών και όχι η κατάργηση του λίπους συνολικά από τη διατροφή.
Όπως επισημαίνουν, όσοι προτείνουν διατροφή αυστηρά χαμηλών λιπαρών και θερμίδων, δημιουργούν περιττό φόβο για τα υγιεινά λιπαρά της Μεσογειακής διατροφής.
«Πρέπει να απομυθοποιήσουμε την άποψη που θέλει τα προϊόντα χαμηλότερων λιπαρών και χαμηλότερων θερμίδων να οδηγούν σε μικρότερη αύξηση του βάρους. Πρόκειται για μια αυταπάτη που οδηγεί σε παράδοξες δίαιτες, που εστιάζουν στις συνολικές θερμίδες, αντί για την ποιότητα του φαγητού. Έτσι οι καταναλωτές πέφτουν θύματα παραπλάνησης και διαλέγουν τροφές με βάση το συνολικό περιεχόμενό τους σε λίπη και θερμίδες αντί να εξετάζουν τα πραγματικά οφέλη τους για την υγεία», δήλωσε ο καθηγητής Νταρίους Μοζαφαριάν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ταφτς της Βοστώνης.