Light μελομακάρονα
Σε λίγο διάστημα θα υποδεχτούμε τα Χριστούγεννα και όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος αναζητούμε τα αγαπημένα μας μελομακάρονα. Ωστόσο, αρχίζουν οι ανησυχίες για τις θερμίδες που περιέχουν και οι τύψεις καθώς τα καταναλώνουμε. Επειδή το σημαντικό είναι να απολαμβάνουμε τις στιγμές με τους αγαπημένους μας ανθρώπους χωρίς να στερούμαστε και να έχουμε ενοχές, σας παρουσιάζουμε την παρακάτω light συνταγή για μελομακάρονα με λιγότερες θερμίδες, μα με μεγάλη απόλαυση!
Για τα light μελομακάρονα θα χρειαστούμε:
Υλικά
Για τα μελομακάρονα
- 1 φλιτζ. χυμό πορτοκάλι + 1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο
- 1/2 φλιτζ. φρουκτόζη
- 3/4 φλιτζ. χυμό πορτοκάλι
- 1/4 φλιτζ. κονιάκ
- 3 1/2 αλεύρι ολικής άλεσης
- 1/2 φλιτζ. σιμιγδάλι ψιλό
- 1/2 φλιτζ. καρύδια (προαιρετικά)
- 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- Γαρύφαλλο και κανέλα
Για το σιρόπι
- 1 φλιτζ φρουκτόζη
- 1/2 φλιτζ μέλι
- 2 φλιτζ νερό
- Ξύλο κανέλας
- Γαρύφαλλα
Εκτέλεση
Για τα μελομακάρονα:
Βάζουμε σε μπολ το αλεύρι, το σιμιγδάλι και τη φρουκτόζη και κατόπιν το λάδι, το κονιάκ και το χυμό πορτοκάλι (στο χυμό πορτοκαλιού αναμιγνύουμε την σόδα). Ζυμώνουμε καλά μέχρι τη ζύμη να μην κολλάει στα χέρια μας.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς.
Πλάθουμε τα μελομακάρονα, όχι πάρα πολύ λεπτά και τα τοποθετούμε στο ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος.
Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν (περίπου 15 – 20 λεπτά). Τα αφήνουμε να κρυώσουν και μετά τα βουτάμε στο ζεστό σιρόπι για 1-3 λεπτά. Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνετε να στραγγίσουν.
Τα τοποθετείτε σε πιατέλα και τα πασπαλίζετε με λίγο καρύδι λεπτοκομμένο και λίγο μίγμα κανέλας – γαρυφάλλου.
Για το σιρόπι:
Σε κατσαρολάκι ανακατεύουμε τη φρουκτόζη, το νερό και το μέλι και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει.
Την ώρα του βρασμού ρίξτε λίγο γαρύφαλλο και 1-2 ξυλάκια κανέλας και αφήστε τα για 1-2 λεπτά.
Θερμίδες ανά κομμάτι: 220
photo by poupadou