Κέικ ολικής αλέσεως με στέβια και πορτοκάλι

Το αγαπημένο μας συνοδευτικό με τον καφέ μπορούμε να το απολαύσουμε χωρίς ενοχές με αυτή την υγιεινή και με λίγες θερμίδες συνταγή. Η οξύτητα του πορτοκαλιού δένει άψογα με το γιαούρτι και μας δίνουν συνδυαστικά γεύση και άρωμα που θα μας μείνουν αξέχαστα.
Για το κέικ ολικής αλέσεως με στέβια και πορτοκάλι θα χρειαστούμε:
Υλικά ( για 1 φόρμα)
- 500 γραμμάρια φαρίνα ολικής αλέσεως ή αλεύρι ολικής άλεσης
- 4 αυγά
- Χυμό από 1 πορτοκάλι και το ξύσμα
- 250 γραμμάρια μαργαρίνη με βάση το ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι άπαχο γάλα
- 1 φλιτζάνι γιαούρτι (προσοχή όχι τύπου στραγγιστό)
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη (την αντιστοιχία ενός φλιτζανιού ζάχαρης με Στέβια θα τη βρείτε σε φαρμακεία ή καταστήματα βιολογικών προϊόντων και θα υπολογίσετε την αναλογία ανάλογα με την πρόταση του κάθε προϊόντος)
- 2 φακελάκια βανίλια
- 50 γραμμάρια τριμμένη κουβερτούρα ή 3 κουταλιές της σούπας κακάο
Εκτέλεση
- Αφήνουμε τη μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου περίπου για 30 λεπτά και στη συνέχεια τη χτυπάμε στο μίξερ μαζί με τη στέβια για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα.
- Εν τω μεταξύ έχουμε διαλύσει μέσα στο γάλα τη βανίλια, το χυμό πορτοκαλιού και το ξίσμα του και στη συνέχεια τα ανακατεύουμε με το γιαούρτι.
- Αφού ομογενοποιηθεί καλά το μίγμα προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι μέχρι να αποκτήσουμε μια αφράτη ζύμη χωρίς πολλά υγρά.
- Στη συνέχεια κατεβάζουμε το μπολ με μίγμα από το μίξερ και ανακατεύουμε αργά με μια ξύλινη κουτάλα προσθέτοντας την κουβερτούρα (ή το κακάο σκόνη το οποίο έχεις διαλύσει προηγούμενος σε ένα μέρος από το γάλα μοιράζοντάς το στη μισή ζύμη και στη συνέχεια ανακατεύοντάς το με την άλλη μισή ώστε να εμφανισθούν περίτεχνα σχέδια στο κόψιμο της φέτας). Η ζύμη μας είναι έτοιμη.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και στην ένδειξη του «αέρα». Όλες οι συνήθεις συνταγές για κέικ προτείνουν το ψήσιμο του κέικ στην θέση «πάνω-κάτω» αλλά εδώ επειδή έχουμε να κάνουμε με αλεύρι ολικής άλεσης είναι μάλλον προτιμότερο να ψηθεί στη διαδικασία του «αέρα».
- Θα το ψήσουμε περίπου για 1 ώρα και κοντά στα 30 με 40 λεπτά θα το σκεπάσουμε πολύ γρήγορα με ένα αλουμινόχαρτο για να μην μας «αρπάξει» Για να δούμε αν είναι έτοιμο το τρυπάμε με μια οδοντογλυφίδα ή ένα μαχαίρι και όταν το κέικ δεν αφήσει υπολείμματα ζύμης τότε είναι έτοιμο.
- Σερβίρετε προαιρετικά με τριμμένη καρύδα με ψητά μήλα και ανάλατους ξηρούς καρπούς.
Η συνταγή είναι μια παραλλαγή της ιδέας Κέικ με φαρίνα ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς και καστανή ζάχαρη από το βιβλίο «Σεφ στο παρά πέντε».
(Visited 6,803 times, 1 visits today)