Κέικ με ταχίνι
Η νηστεία ξεκίνησε και σίγουρα θα θέλουμε κάτι γλυκό σαν επιδόρπιο ή σαν σνακ, που θα είναι υγιεινό και δεν θα έχει υπερβολικά πρόσθετες θερμίδες. Η συνταγή αυτή για το κέικ με ταχίνι θα δώσει άλλη γεύση στη νηστεία σας και όχι μόνο. Είναι ιδανική και για παιδιά με επιλεκτική διατροφή ώστε να φάνε μια πιο υγιεινή επιλογή γλυκού.
Υλικά:
1) 200 γραμμάρια ταχίνι
2) 200 γραμμάρια ζάχαρη
3) 100 γραμμάρια χλιαρό νερό
4) 100 γραμμάρια κονιάκ
5) 200 γραμμάρια φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
6) Το ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι
7) Το ξύσμα από 1 λεμόνι
8) 150 γραμμάρια καρύδια τριμμένα στο μπλέντερ
9) 100 γραμμάρια σταφιδα
10) 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα σκόνη
11) ¼ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο τριμμένο σκόνη
12) 2 κουταλάκια του γλυκού γεμάτα μπέικινπάουντερ
13) 400 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Μέθοδος:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς.
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το μπέικινπάουντερ, τη σόδα και το γαρίφαλο. Τα ανακατεύουμε.
Σε ένα άλλο, μεγάλο μπολ, ρίχνουμε τη ζάχαρη με το ταχίνι και με έναν αυγοδάρτη ανακατεύουμε προσθέτοντας σιγά – σιγά το νερό, το κονιάκ και το χυμό του πορτοκαλιού. Μόλις ενσωματωθούν, γίνουν ένα μίγμα και το ταχίνι λιώσει, ρίχνουμε το περιεχόμενο του μπολ με το αλεύρι σε δυό δόσεις ανακατεύοντας με μια σπάτουλα. Τέλος προσθέτουμε το ξύσμα από το λεμόνι και το πορτοκάλι, τα τριμμένα καρύδια και τη σταφίδα. Τα ομογενοποιούμε και αυτά ανακατεύοντας πολύ καλά.
Ρίχνουμε το περιεχόμενο του μπολ σε ένα πολύ καλά βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί διαμέτρου 24ων εκατοστών και ψήνουμε στον φούρνο που έχουμε προθερμάνει, για περίπου 45 λεπτά. Το ψήνουμε στους 160 βαθμούς στον αέρα. Ελέγχουμε αν ψήθηκε στα 40 λεπτά μπήγοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο του κέικ.
Μόλις είναι έτοιμο το βγάζουμε από το φούρο και το αναποδογυρίζουμε πάνω σε μία σχάρα για να κρυώσει.
Καλή επιτυχία!!