Κεφίρ καρύδας: πρόκειται μήπως για τη νέα υπερτροφή?
Το κεφίρ, το οποίο είναι ένα ιστορικό γαλακτοκομικό προϊόν τεράστιας θρεπτικής αξίας προέρχεται από ζύμωση και όλες οι έρευνες που έχουν γίνει γύρω από αυτό, το δείχνουν ως ένα τρόφιμο που συντελεί στην ισορροπημένη και φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου αλλά και τη γενικότερη υγεία. Η δημοφιλία του κεφίρ στις μέρες μας είναι αυξανόμενη και οι περισσότεροι που το προτιμούν το καταναλώνουν ως ένα υγιεινό και αναζωογονητικό ρόφημα. Η εξέλιξη του κεφίρ που όλοι γνωρίζουμε είναι το κεφίρ καρύδας το οποίο συνδυάζει τα οφέλη του κεφίρ με την υπέροχη γεύση της καρύδας.
Παραδοσιακό Kefir
Παραδοσιακά, το κεφίρ παρασκευάζεται από αγελαδινό ή αιγοπρόβιο γάλα που έχει υποστεί ζύμωση με τους μύκητες του κεφίρ. Οι μύκητες αυτοί δεν είναι τίποτα άλλο από:
- βακτήρια γαλακτικού οξέος (που απαντώνται σε φυτά, ζώα και έδαφος)
- ζύμες
- πρωτεΐνες
- λιπίδια (λίπη)
- σάκχαρα
Αυτά τα συστατικά σχηματίζουν μια ζελατινώδη ουσία, είναι ζωντανά και δραστήρια και μοιάζουν με τους μύκητες που δρουν στη ζύμωση του ψωμιού. Προκαλούν ζύμωση όταν συνδυάζονται με γάλα ή νερό καρύδας, με το ίδιο ακριβώς τρόπο που συμβαίνει στο γιαούρτι, την ξινή κρέμα και το βουτυρόγαλα.
Νερό καρύδας
Το νερό καρύδας είναι το διαυγές ή ελαφρώς θολό υγρό που βρίσκετε όταν ανοίγετε μια καρύδα. Είναι διαφορετικό από το γάλα καρύδας, το οποίο παρασκευάζεται με τριμμένη ψύχα καρύδας.
Το νερό καρύδας περιέχει κάλιο, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, μέταλλα και βιταμίνες. Είναι χαμηλό σε χοληστερόλη και λίπος. Σε αντίθεση με το νερό, το νερό καρύδας περιέχει ηλεκτρολύτες, μέταλλα που είναι χρήσιμα για τη λειτουργία των κυττάρων του σώματός σας. Οι ηλεκτρολύτες είναι σημαντικό να αντικατασταθούν όταν τους χάσετε με την εφίδρωση, τον εμετό ή τη διάρροια.
Το καθαρό νερό καρύδας έχει χρησιμοποιηθεί ως ενδοφλέβιο υγρό για την ενυδάτωση ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση, που βρίσκονταν σε απομακρυσμένες περιοχές όπου δεν υπάρχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Για παράδειγμα, έχει σημειωθεί περίπτωση ασθενούς με εγκεφαλικό επεισόδιο στις Νήσους Σολομώντος, ο οποίος ενυδατώθηκε επιτυχώς με νερό καρύδας, όπως αναφέρεται στο American Journal of Emergency Medicine.
Κεφίρ καρύδας
Το κεφίρ καρύδας είναι νερό καρύδας που έχει υποστεί ζύμωση με κόκκους (μύκητες) κεφίρ. Όπως το γαλακτοκομικό κεφίρ, παρέχει «καύσιμο» για τα βακτήρια του εντέρου. Αυτά τα καλά βακτήρια καταπολεμούν τα ανθυγιεινά βακτήρια καθώς και τις λοιμώξεις. Βοηθούν επίσης στην τόνωση της πέψης και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Όλα τα θρεπτικά συστατικά που εμπεριέχονται στο νερό της καρύδας υπάρχουν και στο κεφίρ καρύδας. Το μειονέκτημα του κεφίρ από καρύδα όμως είναι πως είναι υψηλότερο σε νάτριο από ό, τι άλλα κεφίρ, και οι περισσότερες θερμίδες προέρχονται από τη ζάχαρη. Παρ΄ όλα αυτά το κεφίρ από νερό καρύδας έχει οφέλη για τον οργανισμό και την υγεία, κι αυτό αξίζει να σημειωθεί.
Είναι πηγή Καλίου.
Το κεφίρ νερού καρύδας περιέχει περίπου τόσο κάλιο όσο και η μπανάνα. Το κάλιο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της απώλειας οστικής πυκνότητας και στη μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης. Σύμφωνα με μια μελέτη, το υψηλό διαιτητικό κάλιο σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και μειωμένη συχνότητα θανάτου από όλες τις αιτίες σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Μια άλλη μελέτη υποστηρίζει ότι το κάλιο προστατεύει τους άνδρες από το εγκεφαλικό επεισόδιο.
Είναι προβιοτικό.
Τα προβιοτικά είναι ζωντανά βακτήρια που ρυθμίζουν την καλή λειτουργία του εντέρου. Η παρουσία αυτών των υγιών βακτηρίων μπορεί να εμποδίσει τις προσπάθειες των ανθυγιεινών βακτηρίων να εισέλθουν στο σώμα και να εγκατασταθούν στο έντερο. Βοηθούν την πέψη και βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς pH στην περιοχή αυτή. Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα προβιοτικά μπορεί να είναι χρήσιμα στη θεραπεία ή πρόληψη κάποιων καταστάσεων, όπως:
- διάρροια
- λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
- αναπνευστικές λοιμώξεις
- βακτηριακές κολπικές μολύνσεις
- ορισμένες πτυχές της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου
Δεν περιέχει γλουτένη και λακτόζη.
Τέλος, επειδή φτιάχνεται χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα, το κεφίρ του νερού καρύδας ενδείκνυται για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη. Δεν περιέχει επίσης γλουτένη και είναι κατάλληλο για άτομα που έχουν κοιλιοκάκη ή ευαισθησία στη γλουτένη.
Πώς να φτιάξετε το δικό σας:
Το κεφίρ καρύδας είναι ένα νόστιμο, θρεπτικό και δροσιστικό ρόφημα. Μπορείτε να το αγοράσετε σε διάφορα καταστήματα, ιδίως σε καταστήματα που ειδικεύονται σε φυσικά τρόφιμα. Ή μπορεί να θέλετε να δοκιμάσετε να φτιάξετε το δικό σας.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να ανακατέψετε σε ένα γυάλινο καθαρό βάζο με καπάκι, 1 κουταλιά κόκκους κεφίρ νερού με 1 ποτήρι νερό από καρύδα, 1 κουταλιά ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο και προαιρετικά μισό λεμόνι. Σε 1-2 μέρες μπορείτε να καταναλώσετε το κεφίρ αφού πρώτα το σουρώσετε από τους κόκκους του και τους ξεπλύνετε με νερό ώστε να είναι έτοιμοι για τη νέα χρήση. Με τους ίδιους αυτούς κόκκους (μύκητες) επαναλαμβάνετε τη διαδικασία για πάντα. Επειδή μετά από λίγο καιρό οι μύκητες αυτοί θα πολλαπλασιαστούν, θα χρειαστεί να δωρίσετε μέρος αυτών.
Ο λόγος που χρησιμοποιούμε τη ζάχαρη στο κεφίρ νερού είναι ως τροφή για τους μύκητές μας.
Πηγές:
-
Morris RC, Frassetto LA, Schmidlin O, Forman A, Sebastian A. (2001) Expression of osteoporosis as determined by diet-disordered electrolyte and acid-base metabolism. In: Burkhardt P, Dawson-Hughes B, Heaney R, eds. Nutritional Aspects of Osteoporosis. San Diego: Academic Press:357-378.
-
Ascherio A, Rimm EB, Hernán MA, Giovannucci EL, Kawachi I, Stampfer MJ, et al. (1998, May 20) Intake of Potassium, Magnesium, Calcium, and Fiber and Risk of Stroke Among U.S. Men, Circulation, 98: 1198-1204. Retrieved from
circ.ahajournals.org/content/98/12/1198.full.pdf -
Campbell-Falck, Darilyn et al. (2000) The Intravenous Use of Coconut Water. The American Journal of Emergency Medicine, 18(1) , 108–111
ajemjournal.com/article/S0735-6757%2800%2990062-7/abstract -
Seth, A., Mossavar-Rahmani, Y., Kamensky, V., Silver, B., Lakshminarayan, K., Prentice, R., Van Horn, L., and Wassertheil-Smoller, S. (2014, October) Potassium Intake and Risk of Stroke in Women With Hypertension and Nonhypertension in the Women’s Health Initiative. Stroke, 45(10), 2874-2880. Retrieved from
stroke.ahajournals.org/content/early/2014/09/04/STROKEAHA.114.006046 -
Minocha, A. (2009, April-May) Probiotics for Preventative Health. Nutrition in Clinical Practice. 24(2), 227-241
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19321897