Καθιστική ζωή: το νέο «τσιγάρο» της εποχής μας.
Η σύγχρονη κοινωνία έχει σχεδιαστεί για να κάθεται. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο σύγχρονο ιό της εποχής, που είναι δύσκολο να καταπολεμηθεί. Οι άνθρωποι πλέον περνούν περισσότερο χρόνο καθήμενοι από κάθε άλλη εποχή καθώς εργάζονται καθιστοί, σπουδάζουν, οδηγούν, μετακινούνται, και περνούν πολύ ελεύθερο χρόνο σε καθιστικές δραστηριότητες όπως η ενασχόληση με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τα social media την παρακολούθηση τηλεόρασης.
Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η καθιστική ζωή, η οποία έχει γίνει κυριολεκτικά δεύτερη φύση των ανθρώπων κάνει πολύ μεγαλύτερη ζημιά από ό, τι μπορεί να υπολογίζει κανείς. Στην πραγματικότητα, ο τυπικός υπάλληλος γραφείου κατά μέσο όρο μπορεί να περάσει μέχρι και 15 ώρες την ημέρα καθιστός. Από την άλλη πλευρά οι εργαζόμενοι στην φύση όπως οι γεωργοί για παράδειγμα, κάθονται περίπου 3 ώρες την ημέρα.
Έχει αποδειχθεί ότι η σωματική αδράνεια και η καθιστική ζωή έχει τις ακόλουθες συνέπειες για την υγεία:
- Η σωματική αδράνεια μπορεί να αυξήσει τους κινδύνους ορισμένων μορφών καρκίνου.
- Η σωματική αδράνεια μπορεί να συμβάλει στην άγχος και την κατάθλιψη.
- Η σωματική αδράνεια έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί παράγοντα κινδύνου για ορισμένες καρδιαγγειακές παθήσεις.
- Τα άτομα που έχουν μεγαλύτερη φυσική δραστηριότητα είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο.
- Τα άτομα που είναι πιο ενεργά είναι λιγότερο πιθανό να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.
- Το να κάθεστε πάρα πολύ μπορεί να προκαλέσει μείωση της μάζας των σκελετικών μυών.
- Η σωματική αδράνεια συνδέεται με υψηλή αρτηριακή πίεση και αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης.
- Μελέτες έχουν δείξει ότι το να περπατάτε με λιγότερα από 1.500 βήματα την ημέρα ή το να κάθεστε για μεγάλες χρονικές περιόδους χωρίς να μειώσετε την πρόσληψη θερμίδων μπορεί να προκαλέσει σημαντική αύξηση στην αντίσταση της ινσουλίνης, πράγμα που σημαίνει πως κινδυνεύετε από διαβήτη τύπου 2.
Όσο περισσότερο κάθεστε, τόσο παχύτεροι γίνεστε.
Στην προσπάθειά σας να διαχειριστείτε το βάρος σας και αυτό που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας είναι πως όσο λιγότερες θερμίδες καίτε, τόσο πιθανότερο είναι να πάρετε βάρος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η καθιστική ζωή συνδέεται τόσο στενά με την παχυσαρκία. Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι κάθονται κατά μέσο όρο 2 ώρες περισσότερο κάθε μέρα από ό, τι οι άνθρωποι με φυσιολογικό βάρος.
Η άσκηση δεν εξαλείφει πλήρως τους κινδύνους.
Η σωματική δραστηριότητα είναι απίστευτα ευεργετική, αλλά η άσκηση από μόνη της δεν αντισταθμίζει εντελώς τις αρνητικές συνέπειες που έχει η καθιστική ζωή για την υγεία. Ο σχεδιασμός ενός ολόκληρου κόσμου που βασίζεται τις καρέκλες ήταν εξ΄ αρχής λάθος. Οι σύγχρονοι άνθρωποι έχουν ξοδέψει ήδη πολύ χρόνο στο να κάθονται και μόλις τώρα αρχίζουν να συνειδητοποιούν πόσο κακό είναι αυτό για την υγεία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει ποτέ να κάθεστε και να χαλαρώνετε, απλά πρέπει να προσπαθείτε να ελαχιστοποιήσετε το χρόνο που περνάτε καθισμένοι κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας σας. Αυτό, μαζί με την σωστή και θρεπτική διατροφή είναι σωτήριο, καθώς η άσκηση από μόνη της δεν είναι αρκετή. Εάν δηλαδή ασκείστε για 60 λεπτά την ημέρα και τις υπόλοιπες 23 ώρες τις περνάτε καθήμενοι και με λανθασμένη διατροφή τότε δεν πρόκειται να έχετε αποτελέσματα ούτε να δείτε το βάρος σας να πέφτει. Το αντίθετο.
Πηγές:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22682948
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22073428
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25841254
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25180258
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15681386
https://annals.org/aim/article-abstract/2091327/sedentary-time-its-association-risk-disease-incidence-mortality-hospitalization-adults
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22890825
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26454871
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20044474
http://www.metabolismjournal.com/article/S0026-0495(10)00315-X/abstract
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23418444