Κάστανα… το super food του Χειμώνα
Μπορεί ο πλανόδιος καστανάς που περνούσε από γειτονιά σε γειτονιά να αποτελεί επάγγελμα υπό εξαφάνιση, ωστόσο τα κάστανα παραμένουν στα περισσότερα σπίτια ένα αγαπημένο χειμωνιάτικο σνακ που μας προσφέρει πολλά θρεπτικά συστατικά με υψηλή ενεργειακή αξία.
Σε ποια κατηγορία τροφίμων συγκαταλέγονται τα κάστανα;
Τα κάστανα ανήκουν στους ξηρούς καρπούς, αν και η διατροφική τους συνοχή θυμίζει κάποιο αμυλούχο τρόφιμο, αφού έχουν υψηλή περιεκτικότητα υδατανθράκων. Επιπλέον, αυτό που τα κάνει να διαφέρουν από τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, το χαμηλό ποσοστό λιπαρών οξέων( 7,2%) καθώς και οι λιγότερες θερμίδες που δίνουν 180kcal/100γρ σε σχέση με τους άλλους ξηρούς καρπούς που δίνουν 600kcal/100γρ.
Συγκεκριμένα:
- Αποτελούνται από 49% νερό.
- Αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών 4,2γρ/100γρ κάστανου, περιέχουν αμινοξέα που δεν παράγει από μόνος του ο οργανισμός.
- Περιέχουν υδατάνθρακες 49γρ/100γρ κάστανου.
Θρεπτικές ιδιότητες:
Ομαλή λειτουργία του Νευρικού Συστήματος
Τα κάστανα περιέχουν βιταμίνες Β1, Β2 και χαλκό που είναι απαραίτητα για τη μετατροπή των τροφών σε ενέργεια και για την καλή λειτουργία του Νευρικού Συστήματος.
Σημείωση: Περιέχουν φολλικό οξύ απαραίτητο για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Μειωμένες καρδιακές παθήσεις
Τα κάστανα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο. Τροφές πλούσιες σε κάλιο συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών και αυτό αποδεικνύεται με έρευνες που έχουν γίνει πάνω σε αυτό, μια εκ των οποίων έδειξε ότι άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση κατανάλωναν περισσότερο κάλιο και η συστολική αρτηριακή τους πίεση μειώθηκε κατά 3,49 mmHg.
Ενίσχυση οστών
Η περιεκτικότητα σε ασβέστιο είναι υψηλή. Το ασβέστιο είναι υπεύθυνο για τη μεταβίβαση των νευρικών ερεθισμάτων και την ενδυνάμωση των οστών καθώς επίσης και των δοντιών.
Σημείωση: Μπορούν να χρησιμοποιηθούν από άτομα που δεν τρώνε γαλακτοκομικά ως μια καλή πηγή ασβεστίου.
Αντιοξειδωτικές ιδιότητες
Εκτός από τη μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C-ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος- (72%/100γρ κάστανου της ημερήσιας ποσότητας) και της βιταμίνης Ε, τα κάστανα είναι εξαιρετική πηγή πολυφαινολών (1205mg/100γρ κάστανου), ισχυρά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τον οργανισμό από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες. Σημαντικό να αναφερθεί ότι μεγάλο μέρος τον πολυφαινολών καταλαμβάνουν συγκεκριμένες ουσίες με πιθανές αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Σημείωση: Στους ξηρούς καρπούς μαζί με τα κάστανα συγκαταλέγονται ως πηγή υψηλής περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά τα καρύδια και τα πεκάν.
Ακόμα ..
- Άνθρωποι με δυσανεξία στην γλουτένη μπορούν να προτιμήσουν σαν σνακ τα κάστανα, αφού όπως και οι υπόλοιποι ξηροί καρποί είναι τρόφιμα χωρίς γλουτένη.
- Σαν τρόφιμο πλούσιο σε υδατάνθρακες μπορεί να αποτελέσει ένα καλό σνακ για αθλητές και μαθητές που έχουν αυξημένη ανάγκη για ενεργειακή πρόσληψη.
- Λόγω της υψηλής ενεργειακής αξίας είναι ένα εύκολο σνακ που σε συνδυασμό με ένα φρούτο ή ένα λαχανικό μας χαρίζουν ένα πλήρες ενδιάμεσο σνακ απόλυτα χορταστικό.
Και τέλος..
Αυτό το χειμωνιάτικο σνακ είναι κατάλληλο και για άτομα που ακολουθούν διάφορες μορφές νηστείας, αφού είναι πλούσιο από τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και μπορεί να συνδυαστεί εύκολα και με άλλα είδη τροφών. Έχουν πολλούς τρόπους ψησίματος για όλες τις προτιμήσεις και αποτελεί πλέον το βασικό συστατικό ή συνοδευτικό για τις σύγχρονες συνταγές μαγειρικής αφού δίνει γεύση, μυρωδιά και καινοτομία.
Βιβλιογραφία:
https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/3257
V Underland, I Sæterdal, & E S Nilsen (2012). Cochrane Summary of Findings: Horse Chestnut Seed Extract for Chronic Venous Insufficiency. Glob Adv Health Med. Mar; 1(1): 122–123.
Nancy J Aburto , Sara Hanson, Hialy Gutierrez .Effect of increased potassium intake on cardiovascular risk factors and disease: systematic review and meta-analyses. 2013 Apr 3;346:f1378[https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23558164/]
Humanitas University.The health benefits of chestnuts[https://www.hunimed.eu/news/health-benefits-chestnuts/]