Καροτόσουπα βελουτέ με σελινόριζα και μπαχαρικά
Σε συνέχεια του προηγούμενού μας άρθρου σχετικά με τις χειμωνιάτικες σούπες και πως μπορούμε να τις κάνουμε γευστικές χωρίς την προσθήκη αλατιού, έρχεται μια πλούσια καροτόσουπα να επιβεβαιώσει τα όσα αναφέραμε. Τα άφθονα μπαχαρικά που περιέχει, της προσδίδουν εκτός από ιδιαίτερη γεύση, νοστιμιά και καλύπτουν έτσι την ανάγκη για αλάτι. Μπορείτε λοιπόν, ακολουθώντας τις οδηγίες του προηγούμενου άρθρου να την αλατίσετε πολύ λιγότερο απ΄ όσο συνηθίζετε να αλατίζετε τα φαγητά σας ή ακόμα και να παραλείψετε το αλάτι.
Καροτόσουπα βελουτέ με σελινόριζα και μπαχαρικά
Υλικά:
1) 550 γραμμάρια καρότα ακαθάριστα
2) 1 μέτρια σελινόριζα την οποία όταν την καθαρίσουμε θα ζυγίσουμε και θα κρατήσουμε 250 γραμμάρια καθαρισμένου λαχανικού
3) 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
4) 2 σκελίδες σκόρδο
5) 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
6) 1 κουταλάκι γλυκού κάρι
7) ¼ κουταλάκι γλυκού τζίντζερ
8) ¼ κουταλάκι γλυκού κανέλα
9) ¼ κουταλάκι γλυκού κύμινο
10) 1 κουταλάκι γλυκού κουρκουμά
11) 4 κούπες (1lt) ζωμό λαχανικών
12) Νερό (περίπου 1 κούπα ή και παραπάνω)
13) Αλάτι κατά βούληση
14) Πιπέρι
Μέθοδος:
Πλένουμε και καθαρίζουμε όλα τα λαχανικά μας και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.
Συγκεντρώνουμε τις ποσότητες των μπαχαρικών σε ένα μικρό μπολάκι και ετοιμάζουμε το ζωμό να είναι ζεστός όταν θα τον χρειαστούμε.
Σε μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι να κάψει και σοτάρουμε σε αυτό το κρεμμύδι για περίπου 4-5 λεπτά ώσπου να γυαλίσει και να μαραθεί ελαφρώς. Κατόπιν ρίχνουμε όλα τα μπαχαρικά μαζί και τα φέρνουμε μια – δυο βόλτες με την κουτάλα μας ώστε να βγάλουν τ΄ αρώματά τους. Όχι όμως περισσότερο για να μην καούν. Τέλος ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα καρότα σε χοντρά κομμάτια, τη σελινόριζα που την έχουμε κι αυτήν τεμαχίσει σε κύβους, το σκόρδο, το 1 λίτρο ζωμού που το έχουμε ζεστάνει και μια επιπλέον κούπα βραστού νερού.
Προσθέτουμε λίγο αλάτι (προαιρετικά) και πιπέρι, κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας και χαμηλώνουμε το μάτι της κουζίνας στο μέτριο ή και παρακάτω. Σιγοβράζουμε τη σούπα για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι τα λαχανικά είναι μαλακά όταν τα τσιμπάμε με το πιρούνι.
Μόλις γίνει αυτό πολτοποιούμε τη σούπα μέσα στην κατσαρόλα με το ραβδομπλέντερ μας ή αν δεν έχουμε, την μεταφέρουμε σε δόσεις στο κανονικό μπλέντερ ή μούλτι που διαθέτουμε. Θέλουμε να πετύχουμε ένα απόλυτα βελουτέ μίγμα χωρίς κομμάτια λαχανικών να επιπλέουν.
Όταν την πολτοποιήσουμε όλη και έχει γίνει βελούδινη διορθώνουμε την υφή της με επιπλέον νερό. Αν δηλαδή είναι πολύ παχύρρευστη και την θέλουμε πιο λεπτόρρευστη προσθέτουμε λίγο βραστό νερό για ν΄ αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα.
Πασπαλίζουμε με λεπτοκομμένο φρέσκο πιπέρι και ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε γαρνίροντάς την με 1-2 τρυφερά φύλλα σέλινου!
Καλή επιτυχία!!!
Πηγή : http://laxtaristessyntages.blogspot.gr/2017/01/carrot-soup-with-celeriac-and-spices.html