Είναι οι δημοφιλείς πρωτεϊνικές δίαιτες επιβλαβείς για την καρδιακή υγεία των ανδρών?
Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, όπως η Κετονική διατροφή και η δίαιτα Atkins, είναι αρκετά υψηλές σε δημοφιλία τα τελευταία χρόνια, αλλά αυτές οι δίαιτες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας στους άνδρες μέσης ηλικίας, σύμφωνα με νέα μελέτη από τη Φινλανδία.
Οι ερευνητές μελέτησαν πληροφορίες από περισσότερους από 2.400 άνδρες ηλικίας 42 έως 60 ετών, οι οποίοι κατέγραφαν την τροφή που έτρωγαν για τέσσερις ημέρες χωρίς όμως να ακολουθούν κάποια συγκεκριμένη δίαιτα. Στη συνέχεια, οι άνδρες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες με βάση την ποσότητα πρωτεϊνών που έτρωγαν, με τη χαμηλότερη ομάδα να καταναλώνει περίπου 78 γραμμάρια την ημέρα, κατά μέσο όρο, και την υψηλότερη σε πρωτεΐνες ομάδα να καταναλώνει 109 γραμμάρια την ημέρα. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν στη συνέχεια για 22 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων περίπου 330 διαγνώστηκαν με καρδιακή ανεπάρκεια.
[Από τεχνική άποψη, η Κετονική διατροφή και η δίαιτα Atkins δεν είναι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Η μεν πρώτη είναι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, μέτριας πρόσληψης πρωτεΐνης και η δεύτερη είναι δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων που ωστόσο συχνά καταλήγουν αυτοί που τις ακολουθούν να τρώνε μεγάλες ποσότητες πρωτεϊνών.]
Οι ερευνητές λοιπόν διαπίστωσαν ότι οι άνδρες της ομάδας που έτρωγαν τις περισσότερες πρωτεΐνες ήταν κατά 33% πιο πιθανό να διαγνωστούν με καρδιακή ανεπάρκεια κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, σε σύγκριση με εκείνους της ομάδας που έτρωγαν τις λιγότερες.
Όσοι έτρωγαν κυρίως ζωική πρωτεΐνη είχαν 43% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρδιακή ανεπάρκεια. Εκείνοι δε που έτρωγαν πρωτεΐνη από γαλακτοκομικά είχαν 49% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωσθούν με καρδιακή ανεπάρκεια, σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν τις λιγότερες ποσότητες οποιουδήποτε από τα δύο είδη πρωτεϊνών.
Η φυτική πρωτεΐνη διαγνώστηκε ως λιγότερο επικίνδυνη. Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φυτικής πρωτεΐνης συνδέθηκε με αύξηση κατά 17% του κινδύνου καρδιακής ανεπάρκειας, σε σύγκριση με την κατανάλωση μικρών ποσοτήτων.
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στις 29 Μαΐου στο περιοδικό Circulation, είναι μια από τις πρώτες που εξετάζουν τη σχέση ανάμεσα σε δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και την καρδιακή ανεπάρκεια, η οποία είναι ουσιαστικά η κατάσταση όπου ο καρδιακός μυς δεν μπορεί να αντλήσει αρκετό αίμα για να ανταποκριθεί τις κανονικές απαιτήσεις του σώματος.
“Πολλοί άνθρωποι φαίνεται ότι έχουν οφέλη για την υγεία τους από τις δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, όμως είναι σημαντικό να καταστήσουμε σαφείς τους πιθανούς κινδύνους από αυτές τις δίαιτες”, αναφέρει σε δήλωσή του ο ανώτερος συγγραφέας Jyrki Virtanen, επικεφαλής καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας. Ωστόσο, οι ερευνητές τόνισαν ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες σε διάφορους πληθυσμούς για να επιβεβαιώσουν τα ανωτέρω ευρήματα.
Υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης και καρδιακή υγεία
Η νέα αυτή μελέτη από μόνη της δεν αρκεί για να προτείνει την κατανάλωση υψηλής ποσότητας πρωτεϊνών για τους άνδρες, δήλωσε ο Δρ. Andrew Freeman, διευθυντής του προγράμματος καρδιαγγειακής πρόληψης και ευεξίας στο Εθνικό Νοσοκομείο Εβραϊκής Υγείας στο Ντένβερ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα έρευνα. Αλλά τα ευρήματα που υποδηλώνουν ότι οι υψηλές πρωτεϊνικές δίαιτες μπορεί να είναι επιβλαβείς για την υγεία της καρδιάς, τείνουν να αυξάνονται. Για παράδειγμα, οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία απαντώνται κυρίως σε κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα, έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Τα δεδομένα που έχουν συλλέξει οι επιστήμονες μέχρι στιγμής δείχνουν ότι η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες που έχει γίνει εμμονή τα τελευταία χρόνια ειδικά στην Αμερική δεν είναι η ιδανική. Το πόση ακριβώς πρωτεΐνη χρειάζεται ένας άνθρωπος είναι συνισταμένη πολλών παραγόντων όπως το επίπεδο δραστηριότητας, η ηλικία και η κατάσταση της υγείας του.
Ο Dr. Larry Allen, διευθυντής του προγράμματος καρδιακής ανεπάρκειας στο UCHealth στην Aurora του Κολοράντο, δήλωσε ότι η νέα μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες προκαλούν καρδιακή ανεπάρκεια και ότι ίσως οι άλλοι παράγοντες ευθύνονται γι΄ αυτήν. Για παράδειγμα, δεν είναι σαφές αν η ίδια η πρωτεΐνη ή άλλα πράγματα που σχετίζονται με μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, όπως η έλλειψη ορισμένων θρεπτικών ουσιών, θα μπορούσαν να επηρεάσουν την υγεία της καρδιάς.
Σε γενικές όμως γραμμές, τα ευρήματα υποστηρίζουν ότι μια ισορροπημένη διατροφή, υψηλή σε λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, «τείνει να συνδέεται με καλύτερα αποτελέσματα» για την υγεία της καρδιάς σε σχέση με μια μη ισορροπημένη διατροφή, όπως είναι η πρωτεϊνική.
Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία προτείνει μια διατροφή που περιλαμβάνει μια ποικιλία από φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, πουλερικά, ψάρια, φασόλια και ξηρούς καρπούς, καθώς και ένα όριο που περιορίζει την πρόσληψη γλυκών, ζαχαρούχων ποτών και κόκκινου κρέατος.
πηγές:
http://circheartfailure.ahajournals.org/content/11/6/e004531
High protein diet associated with small increased heart failure risk in middle-aged men
http://www.heart.org/HEARTORG/Conditions/More/MyHeartandStrokeNews/Protein-and-Heart-Health_UCM_434962_Article.jsp#.WxZjiu6FOCo