ΓΛΥΚΑ ΜΑΦΙΝΣ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ
ΓΛΥΚΑ ΜΑΦΙΝΣ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ
Η κίτρινη κολοκύθα έχει την τιμητική της αυτή την περίοδο! Είναι ένα τρόφιμο πολύ πλούσιο σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και άλλα θρεπτικά συστατικά, αλλά πολύ φτωχό σε θερμίδες, καθώς αποτελείται από 94% νερό.
Η κολοκύθα είναι το απόλυτο φθινοπωρινό λαχανικό. Εκτός από όλα τα διατροφικά οφέλη που έχει, είναι και πεντανόστιμη, αποτελώντας το τέλειο συστατικό για πολλές αλμυρές και γλυκές συνταγές.
Δοκιμάστε να φτιάξετε λαχταριστά γλυκά muffins!
ΥΛΙΚΑ
- ⅓ φλιτζάνι λιωμένο λάδι καρύδας ή εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- ½ φλιτζάνι σιρόπι σφενδάμου ή μέλι
- 2 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 φλιτζάνι πουρέ κολοκύθας
- 1 κουταλάκι κανέλα
- 1 τσιμπιά γαρίφαλο
- ½ κουταλάκι γλυκού τζίντζερ
- ¼ φλιτζάνι γάλα με χαμηλά λιπαρά ή φυτικό
- 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρική
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 ¾ φλιτζάνι αλεύρι ολικής αλέσεως
- ⅓ φλιτζάνι νηφάδες βρώμης, και λίγη ακόμα για την επιφάνεια
- 1 χούφτα χοντροκομμένα καρύδια
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Βάζετε σε ειδικό ταψάκι για μάφινς 12 χαρτάκια.
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε το λάδι καρύδας ή ελαιόλαδο μαζί με το σιρόπι σφένδαμου ή το μέλι (εξαρτάται τι θα επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε). Χτυπήστε τα λίγο με το πιρούνι όπως χτυπάτε την ομελέτα. Προσθέστε τα αυγά και χτυπήστε καλά. Προσθέστε τον πολτό κολοκύθας, το γάλα, τα μπαχαρικά, τη σόδα ψησίματος, το εκχύλισμα βανίλιας και το αλάτι. Ανακατέψτε τα όλα καλά.
- Προσθέστε το αλεύρι και τη βρώμη στο μπολ και ανακατέψτε με ένα μεγάλο κουτάλι, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Τέλος προσθέστε τα καρύδια, ανακατέψτε και μοιράστε το μίγμα στις θήκες των μάφινς που έχετε τοποθετήσει τα ειδικά χαρτάκια.
- Πασπαλίστε την επιφάνεια των μάφινς με λίγη επιπλέον βρώμη. Ψήστε τα μάφινς για 22 έως 25 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο τους.
- Μόλις είναι έτοιμα βγάλτε τα από το φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν.
- Αυτά τα μάφινς διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου για έως και 2 ημέρες, ή στο ψυγείο για έως και 4 ημέρες. Διατηρούν καλά και στην κατάψυξη σε μια σακούλα ασφαλή για κατάψυξη για έως και 3 μήνες (απλά ξεπαγώστε μεμονωμένα όσα θέλετε να καταναλώσετε κάθε φορά).
ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑΤΟΣ: Αυτά τα μάφινς είναι υπέροχα από μόνα τους αλλά απογειώνονται αν τα κόψετε στη μέση και τα αλείψετε με κάποιο βούτυρο από ξηρούς καρπούς όπως πχ βούτυρο αμυγδάλου ή κάσιους!
(Visited 606 times, 1 visits today)