Γιατί το κολύμπι είναι μια από τις πιο ωφέλιμες ασκήσεις που μπορείς να επιλέξεις!
Σε μια χώρα όπως είναι η Ελλάδα που περιβάλλεται από θάλασσα, θα πρέπει όλοι να κολυμπούν. Όχι μόνο επειδή το κολύμπι είναι μια ευχάριστη δραστηριότητα – τουλάχιστον για τους περισσότερους- αλλά και γιατί είναι μια από τις πιο ωφέλιμες ασκήσεις που μπορεί να κάνει κανείς. Είναι μια αερόβια άσκηση με πολλά οφέλη, ίσως περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη.
Το γεγονός πρώτ΄ απ΄ όλα ότι βυθίζεστε στο νερό σημαίνει ότι τα οστά και οι μύες σας αποδεσμεύονται από τη βαρύτητα, λέει ο Hirofumi Tanaka, καθηγητής κινησιολογίας και διευθυντής του εργαστηρίου έρευνας καρδιαγγειακής γήρανσης στο Πανεπιστήμιο του Τέξας. Αυτό κάνει το κολύμπι ιδανική άσκηση για άτομα με οστεοαρθρίτιδα, για τα οποία η σωματική άσκηση μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνη.
Σύμφωνα με την έρευνα που έκανε ο καθηγητής Tanaka, απεδείχθη ότι η κολύμβηση μειώνει την αρτηριακή δυσκαμψία που είναι παράγοντας κινδύνου για καρδιακά προβλήματα και ενδείκνυται για άτομα με αρτηριακή πίεση και για άτομα με υπέρταση. Επιπλέον η δροσιά που προσφέρει το νερό και η άνωσή του, είναι πολύ ελκυστικές για τους ανθρώπους που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, μιας και οι υπόλοιπες αερόβιες ασκήσεις όπως για παράδειγμα το τρέξιμο μπορεί να είναι πολύ άβολες, κουραστικές και επίπονες.
Το νερό είναι πυκνότερο από τον αέρα, οπότε ασκείται στο σώμα (και ειδικά στα άκρα) περισσότερη εξωτερική πίεση απ΄ ότι ασκείται όταν σε μια προπόνηση εκτός θάλασσας. Το ακόμη καλύτερο είναι ότι η πίεση αυτή είναι ομοιόμορφα κατανεμημένη. Δεν μαζεύεται δηλαδή στα γόνατά σας ή τους γοφούς ή σε άλλα μέρη του σώματος, με αποτέλεσμα να τα επιβαρύνει.
Ο τρόπος που αναπνέει κανείς κατά τη διάρκεια μιας κολυμβητικής προπόνησης είναι ένας άλλος μεγάλος παράγοντας διαφοροποίησης της κολύμβησης και των υπολοίπων αερόβιων προπονήσεων. Για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της ποδηλασίας, η αναπνοή τείνει να είναι ρηχή και οι εκρήξεις δυνατές. Ακριβώς το αντίθετο δηλαδή που συμβαίνει με το κολύμπι, κατά το οποίο η αναπνοή είναι γρήγορη και βαθιά. Επιπλέον επειδή το κεφάλι είναι κάτω από το νερό όταν κολυμπάμε, οι προσαρμογές στην αναπνοή που γίνονται μέχρι να πάρουμε την επόμενη ανάσα είναι ζωτικής σημασίας και βελτιώνουν τη δύναμη των αναπνευστικών μυών.
Ποιος δεν θα ήθελε να έχει το σώμα ενός κολυμβητή? Η κολύμβηση δυναμώνει τις περισσότερες από τις κύριες μυϊκές ομάδες του σώματός, περισσότερο από κάθε άλλη μορφή αερόβιας άσκησης. Με το τρέξιμο για παράδειγμα ή την ποδηλασία χρησιμοποιούμε κυρίως το κάτω μέρος του σώματός μας. Η κολύμβηση όχι μόνο ασκεί τα πόδια, αλλά και το πάνω μέρος του σώματος ειδικά τους μύες της μέσης και της πλάτης καθώς επίσης και τους τρικέφαλους. Αν δείτε φωτογραφίες κολυμβητών θα προσέξετε πως η ανάπτυξη του άνω μέρους του σώματος είναι πραγματικά τεράστια.
Η κολύμβηση ωφελεί την πλάτη. Το ότι το σώμα «δουλεύει» σε μια οριζόντια στάση σε αντίθεση με την όρθια στάση που έχει κατά τη διάρκεια άλλων αερόβιων μορφών άσκησης. Αυτό από μόνο του μπορεί να είναι ένας ιδανικός τρόπος για να αντισταθμίσει κανείς όλη την ώρα που περνάει καθημερινά στην καρέκλα του γραφείου ή μέσα στο αυτοκίνητό. Με την κολύμβηση δεν υπάρχει επιβάρυνση στην πλάτη όπως για παράδειγμα συμβαίνει με το τρέξιμο. Αντίθετα η πλάτη τείνει να καμφθεί ελαφρά προς την αντίθετη κατεύθυνση, πράγμα που μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της στάση του σώματος και να αποφευχθεί έτσι ο πόνος ή οι τραυματισμοί που προέρχονται από τη μακροχρόνια καθιστική ζωή.
Το κολύμπι είναι διασκεδαστικό! Κι αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει κανείς να παραβλέψει. Έχει τεράστια σημασία καθώς αυτό θα αποτελέσει ίσως το σημαντικότερο κίνητρο για να μην εγκαταλείψει κάποιος τις προπονήσεις. Αν λάβει κανείς υπόψη του ότι περίπου οι μισοί άνθρωποι που δοκιμάζουν ένα νέο είδος προπόνησης, το εγκαταλείπουν μέσα σε λίγους μήνες, τότε θα πρέπει να γνωρίζει πως αυτοί που επιλέγουν την κολύμβηση είναι πολύ πιθανότερο να κολλήσουν με αυτήν για τον λόγο που ήδη προαναφέραμε.
Εάν δεν έχετε συνηθίσει να κολυμπάτε τότε πρέπει να αρχίσετε χαλαρά. Μην προσπαθήσετε να πετύχετε μεγάλες επιδόσεις με τη μια. Επικεντρωθείτε καλύτερα στη σωστή τεχνική σε πρώτη φάση και κατόπιν να βελτιώσετε τις επιδόσεις σας. Ξεκινήστε με 30 λεπτά για τρεις φορές την εβδομάδα και μην ξεχάσετε να κάνετε συχνά διαλείμματα.
Πηγές:
Swimming and All-Cause Mortality Risk Compared With Running, Walking, and Sedentary Habits in Men
Winter swimming improves general well-being
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2173511515001979
Swimming training lowers the resting blood pressure in individuals with hypertension
Effects of Swimming and Cycling Exercise Intervention on Vascular Function in Patients With Osteoarthritis
Improved Function and Reduced Pain after Swimming and Cycling Training in Patients with Osteoarthritis
Exploring the effect of aquatic exercise on behaviour and psychological well-being in people with moderate to severe dementia: a pilot study of the Watermemories Swimming Club.