Φρυγανισμένο ψωμί με αποξηραμένα σύκα και κατίκι
Μια εικόνα… χίλιες γεύσεις!
Τα ξερά σύκα χρησιμοποιούνται κυρίως από τους Γάλλους για να συνοδεύσουν διάφορα τυριά, συνήθως όξινα λευκά και κίτρινα αλμυρά, ως ορεκτικά. Ο συνδυασμός ενός γλυκού και ενός αλμυρού τροφίμου, όπως το σύκο με το τυρί δημιουργεί μια “γευστική έκρηξη” στο στόμα καθώς η ζάχαρη από τη μία και η άλμη από την άλλη ενισχύουν το ένα τη γεύση του άλλου. Το φρυγανισμένο ψωμί ισορροπεί την ένταση ανάμεσα στα δυο αυτά συστατικά. Επίσης, μπορεί να αντικατασταθεί και από το κριθαρένιο παξιμάδι, το οποίο είναι ένα ακόμα πιο ήπιο συστατικό του snack.
Υλικά για 1 φέτα:
1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως/ πολύσπορο φρυγανισμένο
1 γεμάτη κουταλιά κατίκι Δομοκού
2 αποξηραμένα σύκα κομμένα στη μέση
1 κουταλάκι σουσάμι (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Ψήνουμε το ψωμί του τοστ μέχρι να πάρει λίγο χρώμα. Περιμένουμε λίγο να κρυώσει και απλώνουμε το κατίκι. Κόβουμε στη μέση τα αποξηραμένα σύκα και τα τοποθετούμε πάνω στο τυρί. Ολοκληρώνουμε με λίγο σουσάμι.