Εύκολη γκρανόλα χωρίς ψήσιμο

Υλικά:
- 1 1/2 φλιτζάνι ωμά καρύδια
- 15-17 βασιλικούς χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
- 1 κουτάλι σούπας λιναρόσπορο κοπανισμένο
- 1 κουταλάκι γλυκού σπόρους chia
- ½ φλιτζάνι τριμμένη και αποξηραμένη καρύδα
- ½ φλιτζάνι βρώμη
- ½ κουταλιά σούπας κανέλα
- ½ κουταλιά σούπας σκόνη maca (προαιρετικά)
- 1 τσιμπιά θαλασσινό αλάτι
Για σοκολατένια γεύση στη γκρανόλα (προαιρετικά):
- ¼ φλιτζάνι σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη
- 2 κουταλιές σούπας κακάο nibs
- 3 κουταλιές σούπας αποξηραμένα φρούτα της αρεσκείας σας (μπανάνα, κράνμπερις, σταφίδες κλπ)
- 1 κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Για το σερβίρισμα:
- Γάλα ή γιαούρτι
- Φρέσκα, εποχιακά φρούτα
- Κανέλα ή κακάο nibs
Μέθοδος:
Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων τοποθετήστε τα καρύδια και ψιλοκόψτε τα χωρίς όμως να τα κάνετε σκόνη. Στη συνέχεια, προσθέστε τους χουρμάδες και χτυπήστε πάλι το μίγμα χαλαρά ώστε να ανακατευτούν με τα καρύδια.
Προσθέστε τα υπόλοιπα συστατικά χτυπήστε πάλι για τελευταία φορά. Το μείγμα θα πρέπει να μοιάζει με μια ογκώδη κι αφράτη γκρανόλα.
Σε αυτό το σημείο, μπορείτε να δώσετε σοκολατένια γεύση στη γκρανόλα σας προσθέτοντας τη σκόνη κακάο, τα κακάο nibs, τα αποξηραμένα φρούτα της επιλογής σας και το εκχύλισμα βανίλιας. Αν το κάνετε αυτό, απλά ρίχνετε σε ένα μπολ την γκρανόλα, όπως θα την βγάλετε από τον επεξεργαστή τροφίμων και προσθέτετε τα υλικά που αναφέραμε ανακατεύοντάς τα με το κουτάλι να ενσωματωθούν στο μίγμα.
Διατηρήστε σε αεροστεγές δοχείο τη γκρανόλα, σε θερμοκρασία δωματίου για 2 βδομάδες ή στο ψυγείο για 3 βδομάδες και απολαύστε την πάνω από γιαούρτι ή μέσα σε γάλα προσθέτοντας επιπλέον φρέσκα φρούτα. Μπορείτε επίσης να την καταψύξετε για πολύ περισσότερο καιρό.
Καλή επιτυχία!!!