Εγκυμοσύνη και παχυσαρκία: Γνωρίστε τους κινδύνους

Η παχυσαρκία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία τόσο τη δική σας, όσο και του μωρού που κυοφορείτε. Διαβάστε παρακάτω ώστε να μάθετε σχετικά με τις πιθανές επιπλοκές, τις συστάσεις για την αύξηση του σωματικού βάρους κατά την περίοδο αυτή και τι μπορείτε να κάνετε για να βγάλετε εις πέρας μια υγιή εγκυμοσύνη.
Τι θεωρείται παχυσαρκία;
Η παχυσαρκία ορίζεται ως υπερβολική ποσότητα σωματικού λίπους. Από μια μέτρηση που γίνεται σε συνάρτηση με το ύψος και το βάρος ενός ατόμου προκύπτει ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) που μας δείχνει αν το βάρος μας είναι υγιές σε σχέση με το ύψος που έχουμε. Ο ΔΜΣ αποτελεί έναν απλό δείκτη του σωματικού λίπους και χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει κατηγορίες βάρους στις οποίες ανήκουμε, πότε είμαστε σε κατηγορία που μπορεί να οδηγηθούμε σε προβλήματα υγείας και γενικά να συμβάλλει στην πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας αλλά και των παθήσεων που σχετίζονται με αυτή.
Μπορεί η παχυσαρκία να επηρεάσει την ικανότητά μου να μείνω έγκυος;
Η παχυσαρκία μπορεί να βλάψει τη γονιμότητα σας εμποδίζοντας την κανονική ωορρηξία. Ακόμη και γυναίκες που έχουν τακτικό κύκλο, όσο μεγαλύτερος είναι ο ΔΜΣ, τόσο περισσότερο φαίνεται δύσκολο το να μείνουν έγκυες. Η παχυσαρκία μπορεί επίσης να επηρεάσει το αποτέλεσμα της εξωσωματικής γονιμοποίησης, καθώς όσο αυξάνεται ο ΔΜΣ τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος αποτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Το σωματικό βάρος πριν την εγκυμοσύνη φαίνεται να σχετίζεται με τη υγεία του παιδιού κατά τη διάρκεια της ζωής του καθώς και με καλύτερη συνολικά κύηση για τη μητέρα.
Πώς μπορεί η παχυσαρκία να επηρεάσει την εγκυμοσύνη μου;
Η παχυσαρκία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων επιπλοκών, όπως:
- Κίνδυνος αποβολής, θνησιγένειας και επαναλαμβανόμενης αποβολής
- Διαβήτη κύησης
- Προεκλαμψία (μια επιπλοκή της εγκυμοσύνης χαρακτηριζόμενη από υψηλή αρτηριακή πίεση και βλάβη σε άλλο σύστημα οργάνων, όπως για παράδειγμα τα νεφρά)
- Καρδιακή δυσλειτουργία
- Άπνοια κατά τη διάρκεια του ύπνου
Πώς μπορεί η παχυσαρκία να επηρεάσει το έμβρυο?
Η παχυσαρκία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα υγείας στο μωρό:
- Να γίνει σημαντικά μεγαλύτερο από το μέσο όρο και να έχει περισσότερο σωματικό λίπος από το φυσιολογικό, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου και παιδικής παχυσαρκίας
- Αν υπάρχουν τυχόν γενετικές ανωμαλίες, η παχυσαρκία καθιστά πολύ πιο δύσκολο το να ανιχνευθούν αυτές με υπερήχους.
Πρόσληψη βάρους κατά την εγκυμοσύνη:
Το βάρος και ο ΔΜΣ σας πριν την εγκυμοσύνη, καθώς και η υγεία σας και η υγεία του μωρού σας, παίζουν ρόλο στον καθορισμό του βάρους που πρέπει να κερδίσετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μιλήστε με τον γιατρό και το διατροφολόγο σας για να σας εξηγήσει τι είναι καλύτερο στην περίπτωσή σας και να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το βάρος σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δυστυχώς τις τελευταίες δεκαετίες έχει αυξηθεί πολύ ο αριθμός των γυναικών που αυξάνει το βάρος του κατά την κύηση περισσότερο από τις συστάσεις. Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι περίπου το 55% των υπέρβαρων και παχύσαρκων γυναικών αυξάνουν το βάρος τους κατά την κύηση περισσότερο από το συνιστώμενο σε σχέση με το 38% των γυναικών φυσιολογικού βάρους.
Τι και πόσο φαγητό πρέπει να φάω?
Το σώμα σας έχει αυξημένες διατροφικές ανάγκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αν και η φράση που επικρατούσε παλιότερα ότι μια έγκυος «τρώει για δύο» δεν είναι απολύτως σωστή. Αυτό που χρειάζεται είναι περισσότερα μακροθρεπτικά συστατικά για να στηριχτεί η ανάπτυξη του εμβρύου αλλά και η υγεία της μητέρας. Τα μακροθρεπτικά είναι θρεπτικά συστατικά που παρέχουν θερμίδες ή ενέργεια. Αυτά περιλαμβάνουν τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες και τα υγιή λίπη.
Το σώμα μιας εγκύου δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά εάν λείπουν τα θρεπτικά συστατικά από οποιαδήποτε από αυτές τις ομάδες τροφίμων. Ο στόχος πρέπει να είναι να λαμβάνετε μια μεγάλη ποικιλία τροφών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όποτε όσο είναι δυνατόν, επιλέξτε φυσικά, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τρόφιμα σε αντίθεση με τα επεξεργασμένα τρόφιμα που πρέπει να τα λαμβάνετε όσο το δυνατόν λιγότερο. Τόσο εσείς όσο και το μωρό σας θα επωφεληθείτε περισσότερο από φρέσκα φρούτα, λαχανικά και πρωτεΐνες, όπως κοτόπουλο, ψάρι, και όσπρια.
Κάθε ομάδα τροφίμων έχει κάτι να προσφέρει στο σώμα σας. Για παράδειγμα:
- Τα προϊόντα ολικής αλέσεως είναι μια καλή πηγή ενέργειας.
- Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και υδατοδιαλυτές και λιποδιαλυτές βιταμίνες.
- Τα κρέατα, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια παρέχουν στο σώμα σας πρωτεΐνη, φυλλικό οξύ και σίδηρο.
- Τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν μεγάλη πηγή ασβεστίου και βιταμίνης D.
Στην εγκυμοσύνη μπορείτε να είστε σωματικά ενεργή. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας σχετικά με τους ασφαλείς τρόπους άσκησης για την δική σας περίπτωση, όπως για παράδειγμα το περπάτημα, το κολύμπι ή κάποιο άλλο είδος εκγύμνασης.
Αποφύγετε επικίνδυνες ουσίες. Εάν καπνίζετε, ζητήστε από τον γιατρό σας να σας βοηθήσει να σταματήσετε. Το αλκοόλ είναι επίσης απαγορευτικό.
Η παχυσαρκία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών για εσάς και το μωρό σας. Για να έχετε μια υγιή εγκυμοσύνη καλό είναι να συμβουλευτείτε ειδικό διατροφολόγο εκτός από τον γιατρό σας που μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την υπερβολική αύξηση βάρους κι έτσι να εξασφαλίσετε μια υγιή περίοδο 9 μηνών που χρειάζεται για να φέρετε στον κόσμο το μωρό σας.
Πηγές:
-
Eating during pregnancy. (n.d.).
kidshealth.org/parent/nutrition_center/dietary_needs/eating_pregnancy.html# -
Mayo Clinic Staff. (2014). Pregnancy diet: Focus on these essential nutrients.
mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/pregnancy-nutrition/art-20045082 -
Nutrition during pregnancy. (2015).
acog.org/Patients/FAQs/Nutrition-During-Pregnancy -
Nutrition during pregnancy. (n.d.).
johnmuirhealth.com/health-education/health-wellness/pregnancy-breastfeeding/nutritional-needs-during-pregnancy.html -
Pregnancy nutrition. (2015).
americanpregnancy.org/pregnancy-health/pregnancy-nutrition/ -
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/pregnancy-and-obesity/art-20044409