Έφαγα πολύ την προηγούμενη ημέρα. Πως συνεχίζω;
Σε όλους μας έχει συμβεί σε περιόδους που ακολουθούμε ένα πρόγραμμα διατροφής ή απλά προσέχουμε την διατροφή μας, να έχουμε ημέρες ‘κραιπάλης’. Είτε είναι μια οικογενειακή συγκέντρωση ή δείπνο με τους συνεργάτες μας ή κάποιο πάρτι που προκύπτει, είτε όταν είμαστε στο σπίτι μόνοι και καταναλώσουμε αγαπημένες ‘βρώμικες’ τροφές σε μεγάλες ποσότητες. Σίγουρα πάντως κάποιος λόγος θα υπάρχει είτε εσωτερικός, είτε εξωτερικός που θα μας οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής.
Η επόμενη ημέρα ωστόσο, πως μας βρίσκει; Μήπως εκτός από γεμάτο στομάχι, έχουμε γεμίσει και με ενοχές;
Μήπως ασυνείδητα πολλές φορές για να εξιλεωθούμε για την προηγούμενη ημέρα τιμωρούμε τον εαυτό μας χωρίς να φάμε τίποτα με την πρόφαση ότι θα χάσουμε τις θερμίδες που πήραμε;
Παρακάτω ακολουθούν 5 συμβουλές για να μην πάρουμε βάρος την επόμενη ημέρα της υπερφαγίας.
1.Δεν ζυγιζόμαστε
Όσο δύσκολο και να ακούγεται γιατί θέλουμε να εντοπίσουμε το λάθος μας και να μας ‘τιμωρήσουμε’, δεν θα έχουμε κανένα όφελος, μονάχα τύψεις. Μετά από ένα υπερκαταναλωτικό επεισόδιο η ζυγαριά δεν λέει την αλήθεια. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει μεγάλη κατακράτηση υγρών και τα νούμερα της ζυγαριάς είναι αναληθή.
2.Συνεχίζουμε το πρόγραμμα μας κανονικά
Δεν καταναλώνουμε όλη την ημέρα μόνο σαλάτες ή μόνο αντιοξειδωτικούς χυμούς φρούτων.
Εάν ήδη ακολουθούμε πρόγραμμα διατροφής συνεχίζουμε κανονικά να το ακολουθούμε χωρίς να παραλείψουμε γεύματα. Το αποτέλεσμα αυτής της συνήθειας οδηγεί σε επιβράδυνση του μεταβολισμού και αυξάνει την επιθυμία για κατανάλωση μεγάλης ποσότητας τροφών.
Εντούτοις, μπορούμε να καταναλώσουμε μεγαλύτερη ποικιλία λαχανικών και φρούτων , δηλαδή τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες. Αυτό θα φέρει πληρότητα καθώς και καταπολέμηση της φλεγμονής στο σώμα που προκαλείται από τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης λόγω ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών.
3.Κινούμαστε
Σίγουρα λίγη άσκηση μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα μετά από μια τέτοια ημέρα. Όχι σαν συνέπεια της πράξης μας, αλλά για να κυκλοφορήσει περισσότερο το οξυγόνο στο αίμα ενεργοποιώντας το πεπτικό μας σύστημα.
Το περπάτημα έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει την εκκένωση του στομάχου, η οποία ανακουφίζει από την επίμονη αίσθηση φουσκώματος και την ενοχλητική αίσθηση πληρότητας. Επιπλέον, βοηθάει και στην καύση των παραπάνω θερμίδων που μπορεί να καταναλώσαμε.
4.Νερό
Όλη την διάρκεια της ημέρας πρέπει να μένουμε ενυδατωμένοι. Τουλάχιστον 6-8 ποτήρια νερό την ημέρα μας κρατάει ενυδατωμένους και βοηθάει στον έλεγχο της όρεξης για φαί. Επίσης, μετά από ένα υπερκαταναλωτικό επεισόδιο τροφής φροντίζουμε να πιούμε αρκετό νερό, διότι βοηθάει και στην απομάκρυνση του νατρίου που έχει παραμείνει στον οργανισμό και μας προκαλεί την κατακράτηση υγρών.
5.Διαλογιστείτε
Έτσι όπως φροντίζουμε για την κίνηση του σώματος, έτσι πρέπει να φροντίζουμε και την κινητοποίηση του εσωτερικού μας κόσμου. Αφιερώνουμε, χρόνο για να στρέψουμε την προσοχή μας εσωτερικά μέσω κάποιων τεχνικών όπως διαλογισμός, focusing, κ.α. Εστιάζοντας στον εαυτό μας θα μάθουμε να ειρηνεύουμε τις σκέψεις μας που μας δημιουργούν αισθήματα ενοχής και ντροπής και θα ηρεμήσει η εσωτερική ανησυχία και ο φόβος που έχουν προκληθεί ιδιαίτερα μετά από μια ημέρα υπερφαγικού επεισοδίου.
Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι η καθημερινή εσωτερική εστίαση μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης στο σώμα με αποτέλεσμα να μειώνεται και το άγχος και να εκκρίνεται ο νευροδιαβιβαστής της σεροτονίνης, της ορμόνης της χαράς.
Μην ξεχνάμε να φροντίζουμε τον εαυτό μας από μέσα προς τα έξω. Η συνεχής φροντίδα του εαυτού, μας ανταμείβει. Μας βοηθάει να διατηρούμε αυτοέλεγχο, αυτοσυγκράτηση και να κάνουμε ωφέλιμες και θρεπτικές επιλογές για το σώμα μας και την ψυχική κατάσταση.