Διακυμάνσεις βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα

Πολλές είναι οι φορές που αναρωτιόμαστε γιατί μόλις ανεβαίνουμε στη ζυγαριά το βάρος μας έχει διακυμάνσεις, άλλοτε παραπάνω και άλλοτε παρακάτω.
Γιατί το βάρος μας δείχνει από κάποια γραμμάρια παραπάνω έως και 1-2 κιλά σε 2 ημέρες;
Θα πρέπει να ανησυχούμε;
Έχει πάει χαμένη όλη η προσπάθεια μας;
Η απάντηση είναι ότι οι διακυμάνσεις βάρους οφείλονται σε άλλους παράγοντες και όχι στην αύξηση ή στη μείωση λίπος σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
Ποιοι είναι αυτοί οι παράγοντες ωστόσο;
Κατακράτηση Υγρών: μπορεί να νιώσετε βαρύτεροι από το κανονικό έως και 3 κιλά. Η κατακράτηση υγρών μπορεί να σας προκαλέσει φούσκωμα, πρήξιμο καθώς και λιγότερη ευκινησία.
Βάρος κοπράνων: το σώμα μας αποβάλλει τα υπολείμματα των τροφών μέσω των ούρων, των κοπράνων και του ιδρώτα. Όταν κάποιος πάσχει από δυσκοιλιότητα αυτό δεν επιτυγχάνεται και φαίνεται στη ζυγαριά να έχει επιπλέον βάρος.
Κατανάλωση νατρίου ή ζάχαρης: τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι και ζάχαρη προκαλούν κατακράτηση των υγρών στο σώμα και να μας προκαλούν την αίσθηση του πρηξίματος. Τα επίπεδα του νατρίου στον οργανισμό μπορούμε να τα εξισορροπήσουμε με την κατανάλωση καλίου και μαγνησίου.
Έμμηνος ρύση: κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου το σώμα συγκρατεί το νερό στον οργανισμό με αποτέλεσμα να βλέπουμε στη ζυγαριά αυξημένα νούμερα.
Βάρος τροφίμων: ανεξάρτητα από το θερμιδικό περιεχόμενο, τα τρόφιμα και τα ποτά έχουν κάποιο βάρος με αποτέλεσμα να το δίνουν και στο σώμα μας. Ωστόσο, τα υγιεινά τρόφιμα όπως τα λαχανικά και τα φρούτα απορροφώνται γρήγορα από το σώμα μας. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση μια ισορροπημένης διατροφής δεν έχει τόσο έντονες διακυμάνσεις στη ζυγαριά μας.
Φάρμακα: υπάρχουν κάποια φάρμακα που δημιουργούν κατακράτηση, αυξάνουν την όρεξη ή επηρεάζουν το μεταβολισμό μας. Μια καλή διατροφή, άσκηση ή και αντικατάσταση αυτών των φαρμάκων θα μπορούσε να αλλάξει αυτή τη συνθήκη.
Σημείωση:
Να έχετε πάντα τις ίδιες συνθήκες όταν πρόκειται να ζυγιστείτε. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει κάθε φορά να ζυγίζεστε την ίδια ώρα της ημέρας, με τα ίδια ρούχα και την ίδια διατροφική κατάσταση. Προτιμάται η ζύγιση να γίνεται πρωινή ώρα, με άδειο στομάχι, αφού έχετε πάει τουαλέτα και χωρίς ενδύματα. Επίσης, το ιδανικό είναι να μην ζυγίζεστε κάθε μέρα, παρά μόνο στο ραντεβού με τον διατροφολόγο σας ή μόνοι σας κάθε δεκαπέντε ημέρες.
«Το παράδοξο είναι ότι όταν αποδεχθώ τον εαυτό μου για αυτό που είμαι ,
τότε ακριβώς μπορώ να αλλάξω.» Carl Rogers
Και να μην ξεχάσεις…
Την επόμενη φορά που θα ανέβεις στη ζυγαριά να έχεις όλους τους παραπάνω παράγοντες υπόψη σου. Μην κρίνεις τον εαυτό σου και τις προσπάθειες σου από ένα νούμερο στη ζυγαριά. Ακολούθησε το πρόγραμμα της υγιεινής διατροφής, καθώς και την συχνότητα των γευμάτων και δώσε χρόνο στο σώμα σου να κάνει την αλλαγή.
Βιβλιογραφία:
Aim for a healthy weight: Key recommendations. (n.d.).
nhlbi.nih.gov/health/educational/lose_wt/recommen.htm
Colin P. White, Christine L. Hitchcock, Yvette M. Vigna, .Fluid Retention over the Menstrual Cycle: 1-Year Data from the Prospective Ovulation Cohort. Obstet Gynecol Int. 2011 [https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3154522/]
Article Library. Prescription Medications and Weight Gain .https://www.obesityaction.org/community/article-library/prescription-medications-weight-gain