Η Δανία εξαλείφει την παιδική παχυσαρκία

Η παιδική παχυσαρκία είναι μια παγκόσμια επιδημία, η οποία είναι δύσκολο να να αντιμετωπιστεί. Η Δανία ανήκει στις χώρες με υψηλό ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας, παγκοσμίως. Στην προσπάθεια εξάλειψης του φαινομένου, οι επιστήμονες υγείας ζητούν από τα παιδιά και τις οικογένειές στους να κάνουν ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους.
Ο παιδίατρος Dr. Holmes, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς της πόλης Χόλμπεκ, μιας πόλη κοντά στην Κοπεγχάγη, έφτιαξε ένα πρόγραμμα μέσω του οποίου, μπόρεσε να τροποποιήσει τις συνήθειες των παιδιών με πρόβλημα βάρους. Στο πρόγραμμα πήραν μέρος περίπου 1900 παιδιά.
Το πρόγραμμα του Dr. Holmes περιελάμβανε 20 αλλαγές στον τρόπο ζωής του παιδιού μέσω των οποίων, το παιδί θα είχε τη δυνατότητα να χάσει βάρος αλλά και να μάθει να τρέφεται σωστά καθ’ολη τη διάρκεια της ζωής του.
Το πρόγραμμα προσαρμόστηκε σε κάθε παιδί ξεχωριστά, ώστε να καταπολεμήσει τις ατομικές του συνήθειες που υπονομεύουν το βάρος του και περιελάμβανε απλούς κανόνες που κάθε παιδί μπορούσε να κατανοήσει και να συμμορφωθεί, τόσο αυτό όσο και η οικογένειά του. Μερικούς από αυτούς τους κανόνες τους γνωρίζουμε λίγο πολύ όλοι. Ωστόσο, το θέμα είναι κατά πόσο μπορούμε να τους εφαρμόσουμε στην πράξη. Μερικοί από τους κανόνες του dr. Χολμς είναι: «δεν ξαναγεμίζω το πιάτο μου, αν δεν περάσουν 20 λεπτά», «τρώω στο φαστ φουντ μία φορά το μήνα», «κάνω κάποια φυσική δραστηριότητα μέσα στην εβδομάδα».
Κατά την έναρξη του προγράμματος, τα παιδιά υπεβλήθησαν σε πλήθος εξετάσεων, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η εξέταση αίματος και η μέτρηση του σωματικού λίπους. Επίσης,μέσω ερωτηματολογίων καταγράφηκε λεπτομερώς ο τρόπος ζωής των παιδιών και διατροφικές τους συνήθειες. Αναλόγως με τα ευρήματα των εξετάσεων και τις απαντήσεις των παιδιών δημιουργήθηκε ένα ΑΤΟΜΙΚΟ πρόγραμμα για κάθε παιδί που συμπεριλαμβάνει μερικές ωριαίες συνεδρίες ψυχολογικής στήριξης και 15-20 αλλαγές στις συνήθειές τους.
Όπως φάνηκε και από την παραπάνω μελέτη τα περισσότερα παιδιά κατάφεραν να βελτιώσουν τον τρόπο ζωής τους με τη βοήθεια ενός ειδικού και με την συμμόρφωση όλης της οικογένειάς στο νέο τρόπο ζωής του παιδιού. Γονείς και παιδιά λειτούργησαν σαν ομάδα και κατάφεραν όλοι να βελτιώσουν το βάρος τους και τις διατροφικές τους συνήθειες.
Στην έρευνα πήραν μέρος 1900 παιδιά. Τα 1300 από αυτά παιδιά έχασαν τα περιττά κιλά, δηλαδή το 70% του συνολικού πληθυσμού της μελέτης. Το σημαντικότερο από όλα είναι ότι τα παιδιά δεν έχουν επαναπροσλάβει το χαμένο βάρος εδώ και 4 χρόνια!!!
Το εκπληκτικό αυτό ποσοστό επιτυχίας οδήγησε άλλες οκτώ πόλεις της Δανίας να ζητήσουν από τον Dr. homles να εφαρμόσει και σε αυτές το πρόγραμμά του.
Ποιες είναι οι 20 τροποποιήσεις του Dr Χολμς:
1. Δεν τρώμε τραγανιστά μούσλι/δημητριακά με ζάχαρη ή επιδόρπια γιαουρτιού με φρούτα για πρωινό. Προτιμάμε πλιγούρι βρώμης και μαύρο ψωμί.
2. Δεν τρώμε για μεσημεριανό πρόχειρο φαγητό ή λευκό ψωμί. Προτιμάμε μαύρο ψωμί, το κρέας, τα λαχανικά και τα ψάρια, στους σωστούς συνδυασμούς.
3. Δεν χρησιμοποιούμε πιατέλες και μπολ στο τραπέζι. Σερβίρουμε το πιάτο μας και τρώμε μόνο στην κουζίνα.
4. Προσέχουμε το βραδινό μας φαγητό να αποτελείται κατά 50% από λαχανικά, κατά 25% από καστανό ρύζι, ζυμαρικά ή πατάτες και κατά 25% από άπαχο ψάρι ή κρέας.
5. Περιμένουμε 20 λεπτά πριν σερβιριστούμε δεύτερη μερίδα, για να έχει το σώμα την ευκαιρία να επεξεργαστεί το αίσθημα κορεσμού και πείνας.
6. Δεν τρώμε ελάχιστα, αλλά όσο πρέπει για να νιώθουμε χορτάτοι μετά από κάθε γεύμα.
7. Δεν τρώμε πάνω από 2 φρούτα την ημέρα.
8. Τρώμε πρόχειρο φαγητό μία φορά το μήνα
9. Τρώμε γλυκά μία φορά την εβδομάδα
10. Τρώμε καθημερινά 3 κύρια γεύματα (πρωί, μεσημέρι, βράδυ).
11. Πίνουμε χυμούς του εμπορίου, παγωμένο τσάι, σοκολάτα και αναψυκτικά 1 φορά την εβδομάδα και σε ποσότητα μέχρι 500 ml.
12. Πηγαίνουμε στο σχολείο με το ποδήλατο ή με τα πόδια.
13. Ασχολούμαστε πολλές φορές την εβδομάδα με κάποιο οργανωμένο άθλημα
14. Ασχολούμαστε καθημερινά με ελεύθερες φυσικές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα, το ποδήλατο, η βόλτα με τον σκύλο.
15. Οι ώρες μπροστά σε μία οθόνη (τηλεόρασης, υπολογιστή, τάμπλετ, κινητού κ.λπ.) δεν υπερβαίνουν τις 2 την ημέρα.
16. Δεν ανοίγουμε καμία οθόνη (π.χ. κομπιούτερ, τηλεόραση κ.λπ.) πριν τις 5 το απόγευμα
17. “Πέφτουμε” κάθε βράδυ για ύπνο νωρίς, την ίδια πάντα ώρα.
Σύμφωνα με τον Dr. Holms:
“Τα παχύσαρκα παιδιά είναι στην πραγματικότητα παραμελημένα παιδιά. Συχνά αισθάνονται μοναξιά και πολλά δεν συμμετέχουν σε δραστηριότητες με τους φίλους τους, ενώ πάσχουν και από έλλειψη αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης.”H παχυσαρκία είναι μία νόσος που πολύ δύσκολα μπορεί ένα παιδί να καταπολεμήσει μόνο του. Το πρόγραμμα λοιπόν, δημιουργεί το περιβάλλον και τα εργαλεία που χρειάζεται το παιδί και η οικογένειά του για να τα καταφέρει.” Επίσης, πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα δεν ήταν καθόλου εύκολο στην εφαρμογή του, ωστόσο τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά!
Η Δανία εξαλείφει την παιδική παχυσαρκία…. γιατί όχι και η χώρα μας;
Όπως βλέπουμε το κλειδί της επιτυχίας είναι η σωστή συνεργασία μεταξύ των μελών της οικογένειας και η συμμόρφωσή τους σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής με την παράλληλη στήριξη και καθοδήγηση ενός ειδικού σε θέματα διατροφής!
Βιβλιογραφία
Holm JC, Gamborg M, Bille DS, Gr Nb K HN, Ward LC, Faerk J. Chronic care treatment of obese children and adolescents. Int J Pediatr Obes. 2011 Aug;6(3-4):188-96.
Holm JC, Gamborg M, Neland M, Ward L, Gammeltoft S, Heitmann BL, Sørensen TI, Ibsen KK. Longitudinal changes in blood pressure during weight loss and regain of weight in obese boys and girls. J Hypertens. 2012 Feb;30(2):368-74.