Χταποδοκεφτέδες φούρνου
Μια πολύ εύγευστη συνταγή με ελάχιστα λιπαρά, που συνδυάζει τις βιταμίνες από τα λαχανικά, όπως τη βιταμίνη C από τις πιπεριές και το λυκοπένιο από την ντομάτα με τα ω3 λιπαρά οξέα από το χταπόδι προσδίδοντας τόνωση στο ανοσοποιητικό σύστημα. Τα αμινοξέα που περιέχουν καλύπτουν τις ανάγκες του οργανισμού και φροντίζουν την αναδόμηση του σώματος.
Αυτή η συνταγή αποτελεί και έναν έξυπνο τρόπο για να κάνετε τα παιδιά σας να φάνε θαλασσινά.
Για τους χταποδοκεφτέδες θα χρειαστούμε:
Υλικά για 4 μερίδες:
- 1 κιλό χταπόδι
- 1 φλ. ξύδι
- 1 φλ. λευκό κρασί
- 1 φύλλο δάφνης
- 4 κ.σ ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 κρητικό παξιμάδι μουσκεμένο και τριμμένο
- 1 φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ κορν φλάουρ
- 4 κ.σ μαϊντανό
- 1 κ.σ χυμό λεμονιού
- 1 φλ. αλεύρι ολικής άλεσης
- Αλάτι και πιπέρι
- 1 ντομάτα κομμένη σε κύβους
- 1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κύβους
Εκτέλεση:
- Βράζουμε το χταπόδι μέχρι να μαλακώσει σε ένα φλιτζάνι κρασί, ένα φλιτζάνι ξύδι και ένα φύλλο δάφνη.
- Το κόβουμε σε μικρά κομματάκια.
- Ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί.
- Κρατάμε λίγο από το αλεύρι για να πασπαλίσουμε από πάνω τα κεφτεδάκια αν θέλουμε να έχουν πιο τραγανή κρούστα.
- Πλάθουμε τα κεφτεδάκια και τα τοποθετούμε σε ταψί, που έχουμε βάλει λαδόκολλα για να μην κολλήσουν.
- Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.
Συνταγή από : Παναγιώτα Καρακασίδου. Η Διατροφή στη νηστεία. Εκδ. ΑΘ. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ ,Αθήνα 2015