Χρήσιμες συμβουλές ‘στρατηγικές’ για την κατανάλωση των γλυκών την περίοδο των εορτών
Η περίοδος των γιορτών περιλαμβάνει δώρα, εξόδους και μια ποικιλία από εορταστικά γλυκά. Και ενώ τα φαγητά στο τραπέζι είναι δελεαστικά, περισσότερη κατανάλωση γίνεται στα γλυκά. Μελέτη που εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο η ζάχαρη και το λίπος επηρεάζουν περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την υπερκατανάλωση τροφής, έδειξε ότι όσον αφορά την επιθυμία για φαγητό, η ζάχαρη έχει ισχυρότερο αντίκτυπο από το λίπος.
Υπάρχουν άνθρωποι που υιοθετούν μια στρατηγική γιορτινής διατροφής, αποφεύγοντας την υπερκατανάλωση των λιχουδιών και κάνοντας παραπάνω γυμναστική για να κάψουν τις παραπάνω θερμίδες. Υπάρχει αντίστοιχα και μια άλλη ομάδα ατόμων που χρησιμοποιούν την στρατηγική, ‘θα προσέξω από αύριο´. Ποια είναι εντούτοις η κατάλληλη στρατηγική;
Με μερικές απλές συμβουλές μπορούμε να απολαύσουμε τις γλυκές λιχουδιές χωρίς ωστόσο να το παρακάνουμε. Παρακάτω παρουσιάζονται χρήσιμες συμβουλές -στρατηγικές – για την κατανάλωση των γλυκών στις γιορτές.
1.Γευτείτε το
Αποφύγετε μια μεγάλη μερίδα από ένα ή περισσότερα επιδόρπια επειδή υπάρχουν στο τραπέζι. Επιλέξτε ένα αγαπημένο σας γλυκό και απολαύστε αργά κάθε μπουκιά. Εάν μασάτε κάθε μπουκιά αρκετές φορές και όχι λαίμαργα θα δώσετε το χρόνο που απαιτείται και θα αισθανθείτε πλήρεις χωρίς να έχετε φάει την ίδια ποσότητα που θα τρώγατε αν μασούσατε γρήγορα. Πάρτε χρόνο για να απολαύσετε τις γεύσεις και τις υφές του γλυκού σας. Εστιάζοντας την προσοχή σας σε αυτό που μασάτε αργά εκείνη την στιγμή και νιώθοντας όλα τα συστατικά από τα οποία αποτελείται θα νιώσετε ικανοποιημένοι και με μια μικρότερη μερίδα γλυκού.
2.Προσοχή στις κρυφές πηγές ζάχαρης
Συνηθίζεται στα γιορτινά τραπέζια εκτός από τα πολλά εδέσματα να υπάρχουν και τα αναψυκτικά. Τέτοια μπορεί να είναι τύπου light ή τα <<χωρίς προσθήκη ζάχαρης>>. Τα τεχνητά γλυκαντικά που περιλαμβάνουν τα αναψυκτικά αποτελούν παράγοντα επιβράδυνσης του μεταβολισμού ενώ ταυτόχρονα επηρεάζουν τα κέντρα ρύθμισης της όρεξης του εγκεφάλου. Αρκετά συχνά επιλέγουμε ένα αναψυκτικό διαίτης με σκοπό να ελαττώσουμε το ποσό των θερμίδων που λαμβάνουμε χωρίς να χάσουμε την γλυκιά απόλαυση ενός αναψυκτικού. Στη συνέχεια όμως η γλυκιά γεύση των αναψυκτικών (είτε είναι με ζάχαρη είτε χωρίς) μας «κακομαθαίνει» κάνοντας μας να αναζητούμε την αίσθηση του γλυκού και τις θερμίδες που ”χάσαμε” μέσα στις επόμενες ώρες. Όπως φαίνεται αυτά τα υποκατάστατα ζάχαρης απορυθμίζουν την ικανότητα μας να διαχωρίζουμε τις θερμίδες που λαμβάνουμε από γλυκές τροφές, με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε περισσότερο από αυτό που θα έπρεπε.
3.Πίνετε τσάι
Μετά το δείπνο και πριν σερβίρετε το επιδόρπιο σερβιριστείτε με ένα φλιτζάνι ζεστό αρωματικό τσάι. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι μέχρι να περάσει από μπροστά σας ο δίσκος με τα γλυκά, είστε ικανοποιημένοι από το χαλαρωτικό τσάι και δεν επιθυμείτε λάποιο βαρύ γεμάτο ζάχαρη γλυκό. Αυτή η παύση μετά το δείπνο δίνει στον εγκέφαλό σας χρόνο να καταγράψει πόσο χορτάτοι είστε και ένα διάλειμμα για τσάι μπορεί να σας βοηθήσει να συνειδητοποιήσετε ότι απλά δεν υπάρχει χώρος στο στομάχι σας για επιδόρπιο.
4.Δημιουργήστε ‘έξυπνα’ γλυκά
Τα γιορτινά επιδόρπια είναι συνήθως θεριδοφόρα και ανθυγιεινά. Μια αναζωογονητική αλλαγή θα ήταν να ετοιμάσετε υγιεινά γλυκά μειώνοντας την περιεκτικότητα του λίπους και της ζάχαρης σε κάθε γλυκό. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το λευκό αλεύρι με αλεύρι ολική άλεσης, την λευκή ζάχαρη με την ζάχαρη καρύδας ή με στέβια και να προσθέσετε μέσα αποξηραμένα φρούτα που προσδίδουν γλυκύτητα στα γλυκά. Επιπλέον, μπορείτε να σερβίρετε όμορφα κομμένα φρούτα με κομμάτια μαύρης σοκολάτας.
Ενώ οι λιχουδιές την περίοδο των εορτών είναι παντού γύρω μας, είναι σημαντικό να τις απολαμβάνουμε με μέτρο. Είναι σημαντικό να δημιουργούμε γύρω μας τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να αποφύγει την υπερκατανάλωση των γλυκών και στη συνέχεια των ενοχών.
Πηγές:
Stice, E., Burger, K.S., Yokum, S. (2013). Relative ability of fat and sugar tastes to activate reward, gustatory, and somatosensory regions. Am J Clin Nutr. 98(6): 1377-84.