Χούμους
Το χούμους είναι ένα παραδοσιακό αραβικό ορεκτικό, το οποίο είναι πολύ κοντά στις ελληνικές γεύσεις καθώς περιέχει ρεβίθια και ταχίνι, δυο υλικά άρρηκτα συνδεδεμένα με τον τόπο μας. Πρόκειται στην ουσία για ένα βελούδινο άλειμμα που φτιάχνεται από την προηγούμενη μέρα ώστε να δέσουν οι γεύσεις του καλύτερα. Είναι προτιμότερο να σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου γι΄αυτό λίγη ώρα πριν το γεύμα το βγάζουμε από το ψυγείο και το αφήνουμε να περιμένει.
Σαν ντιπ μπορεί να φαγωθεί με αραβικές πίτες, κράκερς, κριτσίνια ή στικς λαχανικών. Σαν άλειμμα ωστόσο δίνει υπέροχη γεύση μέσα σε σάντουιτς με ψητά λαχανικά και σε μπρουσκέτες.
Τα ρεβίθια είναι πλούσια σε μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και βιταμίνες Β & Ε. Έχουν μεγάλη θρεπτική αξία, όπως άλλωστε όλα τα όσπρια, και μηδενική περιεκτικότητα σε νάτριο, γι’ αυτό και είναι ιδανική τροφή για όσους πάσχουν από υπέρταση. Κυρίως, όμως, τα ρεβίθια είναι πλούσια πηγή πρωτεΐνης, υδατανθράκων και φυτικών ινών.
ΧΟΥΜΟΥΣ
Υλικά:
1) 250 γραμμάρια ρεβίθια αναποφλοίωτα
2) 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο λιωμένο με την πρέσα σκόρδου
3) Χυμό από 1 – 1 ½ λεμόνι
4) 60 γραμμάρια ταχίνι
5) 70 γραμμάρια ελαιόλαδο
6) ½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
7) Αλάτι
8) Πιπέρι
9) Σουμάκ, λίγο ελαιόλαδο και ψιλοκομμένο μαϊντανό για το σερβίρισμα
Μέθοδος:
Βάζουμε από το προηγούμενο απόγευμα τα ρεβίθια μέσα σε μια κατσαρόλα με νερό να φουσκώσουν μέχρι την επόμενη μέρα.
Την επόμενη μέρα που πρόκειται να τα βράσουμε τα σουρώνουμε από το νερό μέσα στο οποίο ήταν, τα ξεπλένουμε και τα βράζουμε μέσα σε μια κατσαρόλα με καθαρό πλέον νερό. Μόλις είναι έτοιμα και έχουν μαλακώσει καλά, τα σουρώνουμε κρατώντας μια κούπα από το νερό που έβρασαν στην άκρη γιατί ίσως χρειαστεί κατά την πολτοποίησή τους. Αφήνουμε τα ρεβίθια να κρυώσουν.
Όταν έρθει η ώρα να φτιάξουμε το χούμους:
Κρατάμε αν θέλουμε για το σερβίρισμα λιγότερα από μισή χούφτα ρεβίθια βρασμένα.
Κατόπιν στο μούλτι τοποθετούμε όλα τα υλικά μαζί (τα βρασμένα ρεβίθια, το πολτοποιημένο σκόρδο, το χυμό λεμονιού, το ταχίνι, το ελαιόλαδο, το κύμινο, λίγο αλάτι και πιπέρι). «Δουλεύουμε» πολύ καλά τα υλικά ώστε να δημιουργηθεί ένας παχύρρευστος και βελούδινος πουρές. Αν δούμε ότι τα μαχαίρια της συσκευής μας δεν γυρνάνε, τότε προσθέτουμε λίγο από το νερό που έχουν βράσει τα ρεβίθια και χτυπάμε το μείγμα μέχρι να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δοκιμάζουμε τη γεύση του και αν χρειάζεται προσθέτουμε αλάτι. Τοποθετούμε το χούμους σε ένα σκεύος που κλείνει με καπάκι και το αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα το σερβίρουμε.
Για το σερβίρισμα ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία:
Βάζουμε το χούμους σε ένα στρογγυλό κατά προτίμηση μπολ ή σε ένα βαθύ πιάτο. Με την ανάποδη μεριά ενός κουταλιού δημιουργούμε έναν στρογγυλό «δρόμο» ή αλλιώς έναν ομόκεντρο με την περίμετρο του μπολ κύκλο, αλλά μικρότερο σε διάμετρο. Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο ώστε να πάει και να καθίσει στο βαθούλωμα που έχουμε φτιάξει. Στο κέντρο που είναι σαν νησάκι, διασκορπίζουμε μερικά βρασμένα ρεβίθια τα οποία είχαμε κρατήσει. Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σουμάκ και σερβίρουμε!!!
Έτσι έχουμε ένα ευπαρουσίαστο πιάτο χούμους που λίγοι θα του αντισταθούν.
Καλή επιτυχία!!!!!!!!
Πηγή: