Αντικατάσταση τροφίμων. 13 Tips υγιεινών αλλαγών
Η εφαρμογή μικρών αλλαγών στη καθημερινότητα των διατροφικών μας συνηθειών, στις μεθόδους μαγειρέματος, αλλά και μικρές τροποποιήσεις στις συνταγές βοηθάνε στην ενίσχυση της διατροφικής υγείας. Διατηρώντας πάντα τη γεύση, την πληρότητα και φυσικά τις οικογενειακές παραδόσεις, αλλάξτε αυτές τις συνήθειες στην κουζίνα σας και τα αποτελέσματα θα σας εκπλήξουν.
Διαβάστε παρακάτω 13 tips αντικατάστασης των ‘κακών’ συνηθειών με καλές και υγιεινές συνήθειες:
1. Επιλέξτε ελαιόλαδο αντί των άλλων ελαίων που κυκλοφορούν στο εμπόριο, το οποίο περιλαμβάνει ακόρεστα λιπαρά.
2. Αντικαταστήστε τα πλήρη τυριά και γάλατα με τα αντίστοιχα άπαχα.
3. Αντικαταστήστε το ζαμπόν με γαλοπούλα καπνιστή ή φέτες κοτόπουλο.
4. Αντί για ζάχαρη στα γλυκά, χρησιμοποιήστε κανέλα, βανίλια ή και χυμό πορτοκάλι.
5. Μαρινάρετε τα κρέατα με βότανα και μπαχαρικά ή χυμούς εσπεριδοειδών ή ακόμα και ξύδι ώστε να αποφύγετε την σάλτσα αντί με της σάλτσας.
6. Ανακατέψτε τη μαγιονέζα με γιαούρτι και απολαύστε με λιγότερες θερμίδες και πιο υγιεινά.
7. Όταν μαγειρεύετε αμυλούχα τρόφιμα, στοχεύστε να πετύχετε ένα χρυσαφένιο χρώμα αντί του σκούρου καφέ ή και του πολύ τραγανού.
8. Αντί για αλάτι, χρησιμοποιήστε μπαχαρικά. Προσθέστε φρέσκα μυρωδικά προς το τέλος του μαγειρέματος και δώστε υπέροχη γεύση στο φαγητό σας.
9. Αντικαταστήστε τα επεξεργασμένα δημητριακά με τα αντίστοιχα ολικής. Για παράδειγμα, επιλέξτε αλεύρι ολικής αλέσεως αντί για λευκό.
10. Χρησιμοποιήστε καστανό ρύζι ή μπασμάτι αντί του λευκού.
11. Βεβαιωθείτε ότι το πιάτο της σαλάτας σας αποτελείται από μη αμυλούχα λαχανικά όπως τα χόρτα, μελιτζάνες, μπάμιες, αγγούρια, ντομάτες ,κα
12. Εκτός από την ζωική πρωτεΐνη όπως είναι το κρέας επιλέξτε να τρώτε και πηγές φυτικής πρωτεΐνης, όπως είναι οι φακές, τα φασόλια, τα φιστίκια, κα
13. Σαν ενδιάμεσα σνακ επιλέξτε να τρώτε ξηρούς καρπούς ή ωμά λαχανικά αντί για επιλογές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη, όπως τα μπισκότα και τα πατατάκια.