Ποια η χρησιμότητα των αντιοξειδωτικών στο σώμα και από ποιες τροφές τα λαμβάνουμε
Μια από τις εκατομμύριες διαδικασίες που συμβαίνουν στο σώμα κάθε μέρα είναι η μετατροπή των τροφίμων σε ενέργεια με απαραίτητο στοιχείο της διαδικασίας το οξυγόνο. Τα υποπροϊόντα της χρήσης του οξυγόνου ονομάζονται ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν επίσης να εισαχθούν στο σώμα από εξωτερικές πηγές όπως ο καπνός του τσιγάρου, η ρύπανση και η έκθεση στον ήλιο. Με τον ίδιο τρόπο που η οξείδωση μπορεί να προκαλέσει σκουριά στην επιφάνεια ορισμένων αντικειμένων, οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα κυτταρικά τοιχώματα, στις κυτταρικές δομές ακόμα και στο γενετικό υλικό ενός κυττάρου. Εάν προσβληθεί το γενετικό υλικό ενός κυττάρου αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στο γενετικό αποτύπωμα του DNA του σώματος και έχει συνδεθεί με μια σειρά ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων , παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος όπως και το Αλτσχάιμερ, πρώιμη γήρανση δέρματος, διαβήτης, καρκίνος.
Τα αντιοξειδωτικά δρουν για να απενεργοποιήσουν τις ελεύθερες ρίζες δεσμεύοντας με οξειδωτικά, αποτρέποντας την εμφάνιση βλάβης των ελεύθερων ριζών.
Έρευνες που μελετούν τον αντίκτυπο των συμπληρωμάτων της διατροφής με βιταμίνες πλούσιες σε αντιοξειδωτικά δεν έχουν φέρει το αποτέλεσμα που έχουν δώσει οι διατροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, οι οποίες έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης ασθενειών.
Ως αποτέλεσμα, οι τρέχουσες εθνικές κατευθυντήριες γραμμές για την πρόληψη των παθήσεων του οργανισμού συνιστούν την επιλογή τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά έναντι της λήψης συμπληρωμάτων.
Παρακάτω είναι μια λίστα με τις καλύτερες πηγές τροφίμων των σημαντικών αντιοξειδωτικών θρεπτικών συστατικών. Θα πρέπει να στοχεύσετε σε συνολικά 5-9 μερίδες από αυτά τα τρόφιμα κάθε μέρα.
Αντιοξειδωτικές Πηγές Καλών Τροφίμων
Βιταμίνη C
Εσπεριδοειδή και οι χυμοί τους, μούρα, σκούρα πράσινα λαχανικά κόκκινες και κίτρινες πιπεριές, ντομάτες και χυμός ντομάτας, ανανάς, πεπόνι, μάνγκο, παπάγια και γκουάβα.
Βιταμίνη Ε
Φυτικά έλαια όπως ελιά, σόγια, καλαμπόκι, βαμβακόσπορος , ξηροί καρποί και βούτυρο ξηρών καρπών, σπόροι, δημητριακά ολικής αλέσεως, σιτάρι, φύτρο σιταριού, καστανό ρύζι, πλιγούρι βρώμης, σόγια, γλυκοπατάτες, όσπρια (φασόλια, φακές, μπιζέλια) και σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Σελήνιο
Ξηροί καρποί Βραζιλίας, μαγιά μπύρας, πλιγούρι βρώμης, καστανό ρύζι, κοτόπουλο, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα, σκόρδο, μελάσα, κρεμμύδια, σολομός, θαλασσινά, τόνος, φύτρο σιταριού, δημητριακά ολικής αλέσεως, τα περισσότερα λαχανικά.
Β καροτίνη
Ποικιλία από σκούρα πορτοκαλί, κόκκινα, κίτρινα και πράσινα λαχανικά και φρούτα όπως μπρόκολο, λάχανο, σπανάκι, γλυκοπατάτες, καρότα, κόκκινες και κίτρινες πιπεριές, βερίκοκα, πεπόνι και μάνγκο.