Εύκολοι τρόποι για να κόψετε τη ζάχαρη από τη διατροφή σας
Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας ζάχαρης στη διατροφή σας , οδηγεί σε πολλά προβλήματα υγείας. Αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, αυξάνει τα τριγλυκερίδια, δημιουργεί τερηδόνα και φυσικά είναι ακατάλληλη για άτομα με διαβήτη, διότι θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στην καρδιά τους.
Ήξερες ότι..
Η υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης στον οργανισμό:
Α) Επιβαρύνει το συκώτι. Το συκώτι μεταβολίζει τη ζάχαρη με τον ίδιο τρόπο όπως το αλκοόλ και μετατρέπει τους υδατάνθρακες σε λίπος. Με τη πάροδο του χρόνου αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση λίπους, το οποίο μετατρέπεται σε ηπατική νόσο, η οποία συμβάλει στον διαβήτη και αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.
Β) Αυξάνει την αρτηριακή πίεση, την φλεγμονή, επίσης παθολογικές αιτίες για καρδιακές παθήσεις.
Γ) Η πόσιμη ζάχαρη που βρίσκεται συνήθως σε αναψυκτικά, χυμούς και ενεργειακά ποτά, οδηγεί στην γρήγορη αύξηση του βάρους.
Η μακροχρόνια πρόσληψη πρόσθετης ζάχαρης αυξάνει την αρτηριακή πίεση, την φλεγμονή, το βάρος, την λιπώδη νόσο του ήπατος και τον διαβήτη με αποτέλεσμα όλων αυτών, να αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό.
Οι πιο συνηθισμένες πηγές πρόσθετης ζάχαρης:
- Αναψυκτικά
- Χυμοί
- Επιδόρπια γιαουρτιού
- Επεξεργασμένα δημητριακά
- Κέικ
- Καραμέλες
- Ψωμί
- Αλλαντικά
- Κέτσαπ, κ.ά.
Τρόποι για να κόψετε τη ζάχαρη από τη διατροφή σας
Διαβάστε τις ετικέτες
Η ανάγνωση της ετικέτας σε ένα τρόφιμο που επιλέγετε να καταναλώσετε ανήκει στους καλύτερους τρόπους για να δείτε πόση πρόσθετη ζάχαρη προσλαμβάνετε. Η ζάχαρη αναφέρεται στις ετικέτες με διάφορα ονόματα όπως, καστανή ζάχαρη, σιρόπι καλαμποκιού, μελάσα, μέλι, ιμβερτοποιημένη ζάχαρη, μόρια σακχάρου σιροπιού που καταλήγουν σε ‘όζη’(δεξτρόζη, φρουκτόζη, γλυκόζη, μαλτόζη, κ.ά)
Η συνολική ζάχαρη αναγράφεται συχνά σε γραμμάρια. Δείτε τον αριθμό των γραμμαρίων της ζάχαρης, αλλά και τον συνολικό αριθμό των μερίδων. Για παράδειγμα, μπορεί να λέει 5 γραμμάρια ζάχαρη ανά μερίδα, αλλά αν η κανονική ποσότητα είναι 3 ή 4 μερίδες, καταναλώνεται αμέσως 20 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης.
Επιλέξτε τρόφιμα με φυσικά σάκχαρα
Να αποφεύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπου προστίθενται επεξεργασμένα σάκχαρα για βελτίωση της γεύσης. Η ζάχαρη ωστόσο βρίσκεται φυσικά σε πολλά τρόφιμα, όπως η λακτόζη στα γαλακτοκομικά και η φρουκτόζη στα φρούτα. Τα τρόφιμα με τα φυσικά σάκχαρα περιλαμβάνουν και άλλα ευεργετικά συστατικά όπως βιταμίνες, μέταλλα, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και λίπος.
Με την κατανάλωση τροφών πλούσιες σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες επιβραδύνουμε την αύξηση του σακχάρου στο αίμα και την έντονη επιθυμία μας για γλυκό. Εκτός από την ρύθμιση του σακχάρου ο συνδυασμός πρωτεΐνης και φυτικών ινών στα γεύματα αυξάνουν την αίσθηση κορεσμού με αποτέλεσμα να μην έχουμε συνέχεια στο μυαλό μας το τσιμπολόγημα.
Μπορείτε να επιλέξετε υγιεινά σνακ όπως: φυστικοβούτηρο με μήλο, ξηρούς καρπούς, αυγά, τυρί χαμηλό σε λιπαρά, συνδυάστε το κρέας με σαλάτα και καταναλώστε προϊόντα ολικής αλέσεως.
Άλλο πλήξη και κούραση και άλλο πείνα
Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν την ζάχαρη στις διατροφικές τους επιλογές, όταν γυρίζουν κουρασμένοι από μια φορτωμένη ημέρα, όταν βαριούνται και δεν έχουν τι να κάνουν και όταν νιώθουν στρεσαρισμένοι.
Αναγνωρίστε πως νιώθετε κάθε στιγμή και προσφέρετε στον εαυτό σας αυτό που πραγματικά χρειάζεται. Αν είστε κουρασμένος προσφέρετε την ξεκούραση που σας ταιριάζει. Αν δεν ξέρετε τι να κάνετε, αφήστε το γλυκό που δεν σας χρειάζεται και πιάστε μια δραστηριότητα που σας ταιριάζει. Πηγαίνετε μια βόλτα, διαβάστε ένα βιβλίο, απασχολήστε με κάτι άλλο το μυαλό σας και τα χέρια σας.
Αν νιώθετε στρες τότε ξεκινήστε να παίρνετε αναπνοές, να κάνετε διαλογισμό ή γιόγκα έναντι μιας σοκολάτας γεμάτη ζάχαρη και θερμίδες.
Με λίγα λόγια..
Μελέτες έχουν δείξει ότι η ζάχαρη είναι εθιστική και άνθρωποι εθισμένοι στην ζάχαρη παρουσιάζουν συμπτώματα στέρησης, εναλλαγές στη διάθεση και ορισμένοι παρουσιάζουν κατάθλιψη. Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε την ημερήσια ποσότητα πρόσληψης ζάχαρης διότι μπορεί να βρίσκεται κρυμμένη σε πολλά τρόφιμα και ποτά όπως το τσάι, ο καφές, τα ποτά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Προτιμήστε τρόφιμα με φυσικά σάκχαρα, κάνετε συνδυασμούς σωστούς για τα ενδιάμεσα σας σνακ και βάλτε στη ζωή σας δραστηριότητες που να σας κρατούν το ενδιαφέρον ζωντανό. Ακολουθήστε τα παραπάνω βήματα, φάτε το γλυκό σας συνειδητά και με μέτρο και τότε θα δείτε να περιορίζετε την επεξεργασμένη ζάχαρη χωρίς προσπάθεια.