Μύθοι σχετικά με την διατροφή και την αρθρίτιδα

Η Αρθρίτιδα αναφέρεται σε φλεγμονή ή πρήξιμο των αρθρώσεων. Υπάρχουν περισσότερα από 100 είδη αρθρίτιδας και τα συμπτώματα είναι συνήθως πόνος των αρθρώσεων και δυσκαμψία. Οι πιο συχνές μορφές είναι η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Δεν υπάρχει κάποια μόνιμη θεραπεία, αλλά υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους μπορεί κάποιος να μειώσει τα συμπτώματα και να ανακουφιστεί από αυτά.
Ωστόσο, υπάρχουν και αρκετοί μύθοι σχετικά με την αρθρίτιδα και την διατροφή οι οποίοι δεν ισχύουν πάντα. Αυτοί αφορούν:
-
Ντομάτες
Οι ντομάτες παράγουν φυσικά μια τοξίνη που ονομάζεται σολανίνη , η οποία πιστεύεται ότι συμβάλλει στη φλεγμονή, το πρήξιμο και τον πόνο στις αρθρώσεις. Παρόλα αυτά, δεν έχει βρεθεί σχέση μεταξύ πόνου αρθρίτιδας και ντομάτας – ή οποιουδήποτε από συγγενικά είδη όπως η πατάτα και η μελιτζάνα.
Ο μύθος αυτός ξεκίνησε από το γεγονός ότι τα φύλλα της ντοματιάς είναι δηλητηριώδη για την προστασία των φρούτων από ζώα και μύκητες.
-
Εσπεριδοειδή
Κανένα δεδομένο που διαθέτουμε δεν συνδέει τα εσπεριδοειδή με τον πόνο στην αρθρίτιδα. Αντίθετα η βιταμίνη C που υπάρχει στα εσπεριδοειδή μπορεί να είναι ευεργετική για την αρθρίτιδα και βοηθάει στην παραγωγή κολλαγόνου, απαραίτητο συστατικό των υγιών οστών.
-
Ξύδι
Πιστεύεται από κάποιους ότι η κατανάλωση μηλόξυδου μπορεί να μειώσει τον πόνο της αρθρίτιδας και την εξέλιξη της νόσου, επειδή το ξύδι καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν φλεγμονή. Αυτό δεν έχει αποδειχτεί επιστημονικά. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγετε το ξύδι, απλά θα πρέπει να δίνετε έμφαση σε μια ολοκληρωμένη και σωστή διατροφή με πολλές και διαφορετικές πηγές αντιοξειδωτικών τροφίμων και όχι σε ένα μεμονωμένο τρόφιμο.
-
Σταφίδες εμποτισμένες με τζιν
Υπάρχει η πεποίθηση ότι βοηθούν στην μείωση των συμπτωμάτων και του πόνου. Δεν υπάρχουν ενδείξεις για κάτι τέτοιο, αντίθετα η υπερβολική ποσότητα αλκοόλ μπορεί να δράσει αρνητικά στο ανοσοποιητικό σας σύστημα και στην αρθρίτιδα.
-
Γαλακτοκομικά
Πιστεύεται λανθασμένα από αρκετούς ότι η αποφυγή γαλακτοκομικών θα βελτιώσει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας. Αυτή η πεποίθηση προέρχεται από το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Ωστόσο, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να καταναλώνουν μικρές ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων χωρίς συμπτώματα. Τα γαλακτοκομικά μπορούν να καταναλωθούν εάν έχετε αρθρίτιδα, αρκεί να μην έχετε αλλεργία σε αυτά.
-
Ζελατίνη
Υπάρχει μια λανθασμένη και ξεπερασμένη πεποίθηση ότι η ζελατίνη λόγω της σύστασης της και των φυσικών της ιδιοτήτων θα βοηθήσει στον πόνο των αρθρώσεων, κάτι που όμως δεν έχει αποδειχτεί.
-
Νηστεία
Σύμφωνα με κάποιες μελέτες η νηστεία μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση των συμπτωμάτων στην ρευματοειδή αρθρίτιδα, αλλά τα θετικά αυτά αποτελέσματα είναι προσωρινά και τα συμπτώματα επιστρέφουν όταν ο ασθενής επιστρέψει σε μια κανονική διατροφή. Επομένως δεν υπάρχει μόνιμη θεραπεία με αυτόν τον τρόπο διατροφής.
-
Ω3 λιπαρά οξέα
Τα ω3 λιπαρά, τα οποία βρίσκονται κυρίως σε λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός ή σε ξηρούς καρπούς και άλλα τρόφιμα, είναι από τα μοναδικά συστατικά της διατροφής που πραγματικά έχει αποδειχτεί ότι βοηθούν στην μείωση της φλεγμονής της αρθρίτιδας και κατ΄ επέκταση και στον πόνο. Επομένως συστήνεται μια διατροφή πλούσια σε ω3 λιπαρά.
Κλείνοντας πρέπει να τονίσουμε ότι μέχρι σήμερα, οι πιο αποδεδειγμένοι επιστημονικά τρόποι ανακούφισης από τα συμπτώματα της αρθρίτιδας μέσω της διατροφής είναι:
- Μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά
- Φρέσκα τρόφιμα και όχι επεξεργασμένα
- Διατήρηση ενός υγιούς βάρους (βοηθάει ιδιαίτερα στην ανακούφιση της πίεσης στις αρθρώσεις)
- Μείωση των επιπέδων του στρες
Βιβλιογραφία:
- https://www.cdc.gov/arthritis/basics/types.html
- https://www.cdc.gov/chronicdisease/resources/publications/factsheets/arthritis.htm?CDC_AA_refVal=https%3A%2F%2Fwww.cdc.gov%2Fchronicdisease%2Fresources%2Fpublications%2Faag%2Farthritis.htm
- Tomato plant. (n.d.).
aspca.org/pet-care/animal-poison-control/toxic-and-non-toxic-plants/tomato-plant - 8 myths about arthritis debunked. (2014).
unitypoint.org/livewell/article.aspx?id=61db72da-dc22-48ef-8eed-f193eb69493f - 10 arthritis food myths. (n.d.).
arthritis.org/living-with-arthritis/arthritis-diet/anti-inflammatory/food-myths-arthritis.php - Arthritis-related statistics. (2018).
cdc.gov/arthritis/data_statistics/arthritis-related-stats.htm - Burg S. (2014). Busting 5 myths about diet and exercise.
health.clevelandclinic.org/busting-5-myths-about-diet-and-arthritis/ - Fish oil. (n.d.).
arthritis.org/living-with-arthritis/treatments/natural/supplements-herbs/guide/fish-oil.php - Koch C. (2015). Nutrition & rheumatoid arthritis.
hopkinsarthritis.org/patient-corner/disease-management/rheumatoid-arthrtis-nutrition/ - Mayo Clinic Staff. (2018). Gout diet: What’s allowed, what’s not.
mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/gout-diet/art-20048524 - Suchy FJ. (2010). National Institutes of Health Consensus Development Conference: Lactose intolerance and health.
consensus.nih.gov/2010/images/lactose/AIM_lactose.pdf