Ψάρι με πράσα στον ατμό
Το ψάρι με τα πράσα είναι ένας εξαιρετικά γευστικός συνδυασμός ψαριού με λαχανικό και ιδανικός για τους χειμερινούς μήνες. Είναι γνωστό πως το μαγείρεμα στον ατμό είναι μια εξαιρετική επιλογή καθώς στον ατμό τα τρόφιμα διατηρούν σε μεγάλο βαθμό το χρώμα, τη γεύση και τα θρεπτικά τους συστατικά. Tο μαγείρεμα στον ατμό ενδείκνυται για τα λαχανικά, επειδή διατηρούνται καλύτερα οι βιταμίνες του συμπλέγματος B, η βιταμίνη C και τα ιχνοστοιχεία τους (μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρος). Tέλος, ο ατμός είναι κατάλληλος και για τα λεπτά φιλέτα ψαριού καθώς τα διατηρεί ζουμερά και γευστικά. Από την άλλη τα πιο παχιά φιλέτα ψαριού είναι καλύτερο να τα ψήνονται!
ΨΑΡΙ ΜΕ ΠΡΑΣΑ ΣΤΟΝ ΑΤΜΟ
Υλικά για 2 μερίδες:
- 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- 2 πράσα, το λευκό τους μέρος κομμένα σε ροδέλες
- 2 σκελίδες σκόρδο
- Αλάτι και πιπέρι
- 1 κουταλάκι γλυκού αποξηραμένο θυμάρι
- 1/3 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
- 2 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού
- 2 φιλέτα από λευκό ψάρι (πχ, μπακαλιάρο, πέρκα)
Μέθοδος:
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε πλατιά κατσαρόλα και προσθέτουμε τα πράσα και το σκόρδο. Ανακατεύουμε να μαραθούν, περίπου 3-4 λεπτά. Ταυτόχρονα προσθέτουμε το θυμάρι, αλατίζουμε και τρίβουμε φρέσκο πιπέρι.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρασί, το χυμό λεμονιού (προαιρετικά αν θέλουμε και λίγο ξύσμα από το λεμόνι) και ανακατεύουμε καλά. Τοποθετούμε τα φιλέτα του ψαριού πάνω από τα πράσα και καλύπτουμε την κατσαρόλα με το καπάκι να μαγειρευτεί το ψάρι στον ατμό περίπου 10 λεπτά. Όταν είναι έτοιμο το σερβίρουμε μαζί με ρύζι ή πατάτες βραστές.
#Ψάρι με πράσα στον ατμό