Άσθμα και διατροφη. Τι να φάτε και τι να αποφύγετε!

Εάν έχετε άσθμα, ίσως να σας έχει απασχολήσει το κατά πόσον ορισμένα τρόφιμα και επιλογές στη διατροφή σας θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε την κατάστασή σας. Δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι μια συγκεκριμένη δίαιτα επηρεάζει τη συχνότητα ή το μέγεθος της έντασης των κρίσεων του άσθματος. Ταυτόχρονα όμως η κατανάλωση φρέσκων, θρεπτικών τροφών μπορεί να βελτιώσει τη συνολική υγεία σας καθώς και τα συμπτώματα άσθματος.
Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες που έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες, η μετάβαση από την κατανάλωση φρέσκων τροφίμων, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, στα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να συνδεθεί με την αύξηση των περιπτώσεων ή των κρίσεων άσθματος. Παρόλο που απαιτείται περισσότερη μελέτη, οι μέχρι τώρα ενδείξεις υποδηλώνουν ότι δεν υπάρχει ένα τρόφιμο ή θρεπτικό συστατικό που να βελτιώνει τα συμπτώματα του άσθματος από μόνο του. Αντ ‘αυτού, τα άτομα με άσθμα μπορεί να επωφεληθούν από την υιοθέτηση μιας καλά δομημένης διατροφής υψηλής σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
Άσθμα και παχυσαρκία
Μια έκθεση της Αμερικανικής Θωρακικής Κοινότητας (ATS) επισημαίνει ότι η παχυσαρκία είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη του άσθματος. Επιπλέον, το άσθμα σε άτομα που πάσχουν από παχύσαρκα μπορεί να είναι πιο σοβαρό και πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή και διατηρώντας ένα υγιές βάρος μπορεί να διευκολυνθεί κατά μεγάλο μέρος η διαχείριση της κατάστασης που βιώνετε.
Τρόφιμα για να προσθέσετε στη διατροφή σας
Προσθέστε τα εξής:
- Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D, όπως το γάλα και τα αυγά
- Τρόφιμα πλούσια σε βήτα καροτένιο, όπως τα καρότα και τα φυλλώδη χόρτα
- Τρόφιμα πλούσια σε μαγνήσιο, όπως σπανάκι και σπόροι κολοκύθας
Δεν υπάρχει συγκεκριμένη διατροφή που συνιστάται για άσθμα, αλλά υπάρχουν μερικά τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά που μπορεί να βοηθήσουν στην υποστήριξη της λειτουργίας των πνευμόνων.
Βιταμίνη D
Η λήψη αρκετής βιταμίνης D μπορεί να συμβάλει στη μείωση του αριθμού των κρίσεων άσθματος σε παιδιά ηλικίας 6 έως 15 ετών, σύμφωνα με το Συμβούλιο Βιταμίνης D.
Οι πηγές βιταμίνης D μπορεί να είναι:
- Ο σολομός
- Το γάλα
- Ο φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
- Τα αυγά
Βιταμίνη Α
Μια μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι τα παιδιά με άσθμα είχαν συνήθως χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης Α στο αίμα τους από ότι τα παιδιά χωρίς άσθμα. Σε παιδιά με άσθμα, υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης Α αντιστοιχούσαν επίσης στην καλύτερη πνευμονική λειτουργία. Καλές πηγές βιταμίνης Α είναι:
- καρότα
- πεπόνι
- γλυκοπατάτες
- φυλλώδη χόρτα, όπως μαρούλι, σπανάκι
- μπρόκολο
- Μήλα
Ένα μήλο την ημέρα μπορεί να κρατήσει το άσθμα μακριά. Σύμφωνα με ένα άρθρο της έρευνας στο Journal Nutrition, τα μήλα συσχετίστηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο άσθματος και αυξημένη πνευμονική λειτουργία.
Μπανάνες
Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Ευρωπαϊκό Αναπνευστικό Περιοδικό διαπίστωσε ότι οι μπανάνες μπορεί να μειώσουν το συριγμό σε παιδιά με άσθμα. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην αντιοξειδωτική τους δράση και την περιεκτικότητά τους σε κάλιο, η οποία μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία των πνευμόνων.
Μαγνήσιο
Μια μελέτη στο American Journal of Epidemiology διαπίστωσε ότι τα παιδιά ηλικίας 11 έως 19 ετών που είχαν χαμηλά επίπεδα μαγνησίου είχαν επίσης χαμηλή ροή και όγκο των πνευμόνων. Τα παιδιά μπορούν να βελτιώσουν τα επίπεδα μαγνησίου τους, τρώγοντας τροφές πλούσιες σε αυτό, όπως:
- σπανάκι
- κολοκυθόσπορους
- σέσκουλα
- μαύρη σοκολάτα
- σολομό
Η εισπνοή μαγνησίου (μέσω ενός νεφελοποιητή) είναι ένας άλλος καλός τρόπος για τη θεραπεία των κρίσεων άσθματος.
Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε!
- Θειούχα άλατα, τα οποία βρίσκονται στο κρασί και στα αποξηραμένα φρούτα
- Τρόφιμα που μπορούν να προκαλέσουν αέρια, συμπεριλαμβανομένων των φασολιών, του λάχανου και των κρεμμυδιών
- Τεχνητά συστατικά, όπως χημικά συντηρητικά ή άλλα αρώματα
Μερικά τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα άσθματος και πρέπει να αποφευχθούν. Ωστόσο, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε την εξάλειψη ορισμένων τροφίμων από τη διατροφή σας.
Θειώδη
Τα θειώδη είναι ένας τύπος συντηρητικού που μπορεί να επιδεινώσει το άσθμα. Αυτά βρέθηκαν σε:
- κρασί
- αποξηραμένα φρούτα
- μαγειρεμένο έτοιμο φαγητό
- κεράσια
- γαρίδες
Τρόφιμα που προκαλούν αέρια
Η κατανάλωση μεγάλων γευμάτων ή τροφών που προκαλούν αέρια θα ασκήσει πίεση στο διάφραγμα σας, ειδικά εάν έχετε παλινδρόμηση οξέος. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σφίξιμο στο θώρακα και κρίσεις άσθματος. Αυτά τα τρόφιμα περιλαμβάνουν:
- φασόλια
- λάχανο
- ανθρακούχα ποτά
- κρεμμύδια
- σκόρδο
- τηγανητά φαγητά
Τεχνητά συστατικά
Τα χημικά συντηρητικά, τα αρώματα και οι χρωστικές απαντούν συχνά στο επεξεργασμένο και γρήγορο φαγητό. Μερικοί άνθρωποι με άσθμα μπορεί να είναι ευαίσθητοι ή αλλεργικοί σε αυτά τα τεχνητά συστατικά.
Κοινά αλλεργιογόνα
Τα άτομα με τροφικές αλλεργίες μπορεί επίσης να έχουν άσθμα. Τα πιο συνηθισμένα αλλεργιογόνα περιλαμβάνονται στα:
- γαλακτοκομικά προϊόντα
- οστρακόδερμο
- σιτάρι
- καρύδια
Θεραπείες για το άσθμα
Οι περισσότεροι γιατροί συστήνουν ένα γενικό υγιεινό τρόπο ζωής για να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε την κατάστασή σας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής και την τακτική άσκηση. Οι διατροφικές αλλαγές και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής έχουν ως στόχο να συμπληρώσουν την υπάρχουσα θεραπεία σας για άσθμα. Δεν πρέπει να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε συνταγογραφούμενα φάρμακα για το άσθμα χωρίς να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, ακόμα κι αν αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα.
Ακολουθώντας μια πιο υγιεινή διατροφή μπορεί να βελτιωθεί η κατάστασή σας και να ελαττωθούν οι κρίσεις άσθματος που έχετε, ωστόσο αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Για παράδειγμα, η γενική υγεία σας, εξαρτάται από το πόσο συνεπής είστε στην πραγματοποίηση αλλαγών αλλά και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σας. Σίγουρα οι περισσότεροι άνθρωποι που αρχίζουν να ακολουθούν μια πιο υγιεινή διατροφή παρατηρούν συνήθως τα επίπεδα της ενέργειάς τους να αυξάνονται. Η ύπαρξη μιας πιο υγιεινής διατροφής μπορεί επίσης να οδηγήσει σε οφέλη όπως:
- απώλεια βάρους
- χαμηλή πίεση αίματος
- χαμηλότερη χοληστερόλη
- βελτιωμένη πέψη
Πηγές:
Asthma. (2018).
vitamindcouncil.org/health-conditions/asthma
Asthma triggers and management. (n.d.).
aaaai.org/conditions-and-treatments/library/asthma-library/asthma-triggers-and-management
Asthma overview. (n.d.).
aaaai.org/conditions-and-treatments/asthma
Bai YJ, et al. (2018). Serum levels of vitamin A and 25-hydroxyvitamin D3 (25OHD3) as reflectors of pulmonary function and quality of life (QOL) in children with stable asthma: A case-control study. DOI:
10.1097/MD.0000000000009830
Boyer J, et al. (2004). Apple phytochemicals and their health benefits. DOI:
10.1186/1475-2891-3-5
Dixon AW, et al. (2010). An official American Thoracic Society workshop report: Obesity and asthma.
thoracic.org/statements/resources/allergy-asthma/an-official-american-thoracic-workshop-report-obesity-and-asthma.pdf
Ellwood P, et al (2013). Do fast foods cause asthma, rhinoconjunctivitis and eczema? Global findings from the International Study of Asthma and Allergies in Childhood (ISAAC) Phase Three. DOI:
10.1136/thoraxjnl-2012-202285
Food allergy. (n.d.).
aaaai.org/conditions-and-treatments/allergies/food-allergies
Gilliland FD, et al. (2002). Dietary magnesium, potassium, sodium, and children’s lung function. DOI:
10.1093/aje/155.2.125
Mayo Clinic Staff. (2018). Asthma.
mayoclinic.org/diseases-conditions/asthma/diagnosis-treatment/drc-20369660
McKeever TM, et al. (2004). Diet and asthma. DOI:
10.1164/rccm.200405-611PP
Moreira A, et al. (2004). Increased dietary beta-carotene intake associated with better asthma quality of life. DOI:
10.1016/j.jaci.2004.01.582
Okoko BJ, et al. (2007). Childhood asthma and fruit consumption.:
10.1183/09031936.00097806
Schuh S, et al. (2016). Magnesium nebulization utilization in management of pediatric asthma (MagNUM PA) trial: Study protocol for a randomized controlled trial. DOI:
10.1186/s13063-015-1151-x
Seyedrezazadeh E, et al. (2014). Fruit and vegetable intake and risk of wheezing and asthma: A systematic review and meta-analysis. DOI:
10.1111/nure.12121
Sulfite sensitivity. (2019).
allergy.org.au/patients/product-allergy/sulfite-allergy