Κόλλυβα τα θρεπτικά!!!

Τα κόλλυβα είναι ένα από τα πιο παρεξηγημένα γλυκά γιατί οι περισσότεροι από μας τα έχουμε συνδέσει με το θάνατο. Ωστόσο είναι από τα πιο νόστιμα, χορταστικά και θρεπτικά γεύματα που μπορείτε να απολαύσετε μέσα στην ημέρα, αλλά κυρίως για πρωινό. Θα σας δώσουν όλη την ενέργεια που χρειάζεται το σώμα για να ξεκινήσει τη μέρα και είναι ιδανικά και για πρωινό αθλητών! Φτιάξτε κόλλυβα και διατηρήστε τα στην κατάψυξη. Βγάλτε ένα φλιτζάνι από το προηγούμενο βράδυ στη συντήρηση του ψυγείου να ξεπαγώσουν και απολαύστε τα το επόμενο πρωί μαζί με ένα φρούτο!!!
Ας δούμε όμως την θρεπτική αξία μερικών συστατικών τους:
Το σιτάρι έχει μεγάλη διατροφική αξία. Πέρα από μεγάλη περιεκτικότητα πρωτεϊνών, είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α (βοηθά στην σύνθεση των πρωτεϊνών, ενισχύει την οστική μάζα και γενικότερα διατηρεί τα κύτταρα του σώματος νέα και υγιή), σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, και, σε βιταμίνη Ε (προστατεύει την βιταμίνη Α και τα αμινοξέα, και, είναι αντιοξειδωτική).
Η φρυγανιά ολικής άλεσης μας προσφέρει υδατάνθρακες, βιταμίνες C και Α, και φυτικές ίνες.
Η διατροφική αξία των ξηρών καρπών είναι γνωστή και αδιαμφισβήτητη. Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε, ασβέστιο και φυτικές ίνες, ενώ τα καρύδια περιέχουν φυτικές στερόλες και αντιοξειδωτικά, ενώ είναι πλούσια σε σελήνιο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, κάλιο, φωσφόρο, σίδηρο, βιταμίνες Ε και Κ.
Η ζάχαρη καρύδας είναι το πιο υγιεινό υποκατάστατο της ζάχαρης και κατατάσσεται στις τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Σε σύγκριση με τη μαύρη ζάχαρη, η ζάχαρη καρύδας περιέχει 36 φορές περισσότερο σίδηρο, 4 φορές περισσότερο μαγνήσιο και 10 φορές περισσότερο ψευδάργυρο. Θεωρείται ακόμα καλύτερη από άλλα γλυκαντικά όπως το σιρόπι σφενδάμου ή το μέλι, διότι αυτά αν και περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα, έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Η κανέλα είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό πολύ πλούσιο σε μαγγάνιο, που είναι υπεύθυνο για τον σχηματισμό του συνδετικού ιστού και των οστών.
Το ρόδι περιέχει φαινολικές ουσίες με ισχυρότατη αντιοξειδωτική δράση και μάλιστα περιέχει κάποιες ουσίες που δεν απαντώνται πουθενά αλλού στη φύση. Η περιεκτικότητα του χυμού του ροδιού σε αντιοξειδωτικά φαίνεται να είναι υψηλότερη από την περιεκτικότητα άλλων φρουτοχυμών, του κόκκινου κρασιού ή ακόμη και του πράσινου τσαγιού. Ο χυμός του ροδιού φαίνεται να έχει καρδιοπροστατευτική δράση, καθώς μελέτες δείχνουν ότι βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος σε ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, κατεβάζει την αρτηριακή πίεση (συγκεκριμένα τη συστολική) και εμποδίζει την οξείδωση της κακής χοληστερόλης (LDL).
ΚΟΛΛΥΒΑ
Υλικά:
1) 250 γραμμάρια σιτάρι
2) 30 γραμμάρια φρυγανιά ολικής άλεσης τριμμένη
3) 20 γραμμάρια αλεύρι ολικής άλεσης
4) 100 γραμμάρια καρύδια χοντροτριμμένα
5) 100 γραμμάρια αμύγδαλα, άσπρα καβουρδισμένα
6) 70 γραμμάρια φουντούκια καβουρδισμένα, σπασμένα στα δύο
7) 50 γραμμάρια Κορινθιακή σταφίδα μαύρη
8) 80 γραμμάρια σταφίδα άσπρη, Σουλτανίνα
9) 50 γραμμάρια σουσάμι καβουρδισμένο
10) 130 γραμμάρια ζάχαρη καρύδας
11) 150 γραμμάρια σπόρους ροδιού (1 μέτριο ρόδι περίπου)
12) 30 γραμμάρια καρύδα τριμμένη
13) 1 κουταλάκι γλυκού κανέλα
14) 1/3 κουταλάκι γλυκού γαρίφαλο
15) 3 κουταλιές σούπας φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Μέθοδος:
Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε το σιτάρι σε ένα μπολ και το καλύπτουμε με κρύο νερό. Την επόμενη μέρα το βράζουμε για 40 περίπου λεπτά ή μέχρι να δούμε τον κόκκο του σιταριού να έχει σκάσει και όταν το δαγκώνουμε να είναι μαλακό κι αφράτο.
Ακόμα κι αν αγοράσουμε σακουλάκι με σιτάρι που να λέει ότι δεν χρειάζεται μούλιασμα σε νερό, καλό είναι να μην παραλείψουμε την διαδικασία αυτή, καθώς το σιτάρι όσο πιο πολύ μουλιάζει τόσο λιγότερο βράσιμο θέλει. Ίσως δηλαδή χρειαστεί και λιγότερο από 40 λεπτά. Καλό είναι να το δοκιμάσουμε στο δόντι, αλλά και να διαπιστώσουμε με το μάτι ότι ο κόκκος του έχει ανοίξει και άρα είναι έτοιμο και μαλακό.
Όταν το σιτάρι βράσει, τότε το στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και αμέσως μέσα στο σουρωτήρι το ξεπλένουμε με χλιαρό νερό που έχουμε έτοιμο, ανακατεύοντάς το!! Αυτό το κάνουμε ώστε το σιτάρι να μην λασπώσει και είναι ένα κόλπο που το έκαναν από τα παλιά τα χρόνια οι γυναίκες που έφτιαχναν δίσκους στην περιοχή μου. Κατόπιν το αφήνουμε για μισή ώρα περίπου μέσα στο σουρωτήρι να στραγγίσει και ύστερα το απλώνουμε σε μια βαμβακερή πετσέτα που έχουμε τοποθετήσει στον πάγκο εργασίας. Εκεί το ανοίγουμε με τα χέρια να απλωθεί πάρα πολύ καλά και οι κόκκοι του να μην είναι ο ένας πάνω στον άλλο. Αυτό θα βοηθήσει να στεγνώσει γρηγορότερα καθώς είναι επιτακτική ανάγκη να μην έχει καθόλου μα καθόλου υγρασία για να γίνει κόλλυβα. Το σκεπάζουμε μάλιστα με μια ακόμη πετσέτα ώστε να απορροφήσει την υγρασία πιο γρήγορα. Το αφήνουμε στην πετσέτα περίπου 3 ώρες ή μέχρι να το δουμε να είναι εντελώς στεγνό.
Στο μεταξύ όσο το σιτάρι στεγνώνει ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά.
Πλένουμε και στεγνώνουμε τον μαϊντανό για να μην έχει νερά πάνω του όταν τον ψιλοκόψουμε.
Καβουρδίζουμε τους ξηρούς καρπούς εκτός από τα καρύδια. Τα φουντούκια τα βάζουμε για 10 λεπτά περίπου σε δυνατό φούρνο, απλωμένα σε λαδόκολλα. Όταν τα δούμε να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Κατόπιν τα σπάμε στα δύο.
Τα αμύγδαλα τα κόβουμε σε δοντάκια (δεν τα τρίβουμε) και τα καβουρδίζουμε κι αυτά με τον ίδιο τρόπο που καβουρδίσαμε τα φουντούκια για περίπου 5 λεπτά στο φούρνο ή μέχρι να τα δούμε να ροδίζουν.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι τώρα καβουρδίζουμε το αλεύρι. Χωρίς καμία λιπαρή ουσία, βάζουμε το αλεύρι μέσα στο αντικολλητικό και το ανακατεύουμε συνεχώς για 1-2 λεπτά με μια ξύλινη σπάτουλα μέχρι το χρώμα του από άσπρο να γίνει ανοιχτό καφέ. Προσέχουμε να μην το κάψουμε!
Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο καβουρδίζουμε και το σουσάμι στο αντικολλητικό, το οποίο αφού το καβουρδίσουμε και το αφήσουμε να κρυώσει, το τρίβουμε ελαφρά στο μπλέντερ για να σπάσει.
Καθαρίζουμε το ρόδι και συγκεντρώνουμε τους καρπούς του σε ένα μπολ προσέχοντας να μην υπάρχει καθόλου ανάμεσά τους η άσπρη του μεμβράνη.
Αφού κάνουμε όλη αυτή την προεργασία, συγκεντρώνουμε τα υλικά στον πάγκο μας το καθένα σε διαφορετικό μπολάκι.
Όταν βεβαιωθούμε πως το σιτάρι είναι απόλυτα στεγνό το βάζουμε σε ένα πολύ μεγάλο μπολ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής.
Ανακατεύουμε με μια κουτάλα πολύ καλά να ενωθούν και τα κόλλυβα είναι έτοιμα για να τα φάμε.
Όσα δεν καταναλώσουμε εκείνη την ώρα, τα διατηρούμε στο ψυγείο σε μπολ καλά κλεισμένο με καπάκι για 3 μέρες το πολύ!
Καλή επιτυχία!!!!!!!
Για περισσότερες συνταγές επισκεφθείτε το μπλογκ: Food for Thought