Συχνές ερωτήσεις (FAQ)
1. Ποιους απασχολεί περισσότερο το θέμα της διατροφής;
Η διαρκής ενημέρωση και η ολοκληρωμένη γνώση στον τομέα της διατροφής είναι απαραίτητες για όλους. Η διατροφικές απαιτήσεις του κάθε ανθρώπου μεταβάλλονται διαρκώς και δεν είναι ίδιες για όλους. Αφορούν διάφορες ομάδες πληθυσμού όπως οι ενήλικοι, τα παιδιά, οι έφηβοι, οι αθλητές, άτομα με ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά (αναιμία, υπο-υπερκαλιαιμία, έλλειψη ασβεστίου) και με σοβαρές καταστάσεις υγείας (παχυσαρκία, ανορεξία, εγκυμοσύνη, θηλασμός, υπογονιμότητα, εμμηνόπαυση, καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλεργίες κ.α.). Σε όλες αυτές τις καταστάσεις οι ανάγκες σε θερμίδες και θρεπτικά συστατικά είναι διαφορετικές και θα πρέπει να εξετάζονται με μοναδικό γνώμονα τον άνθρωπο και τις ατομικές του ανάγκες.
2. Γιατί ο κάθε άνθρωπος θα πρέπει να ακολουθεί ένα ξεχωριστό διαιτολόγιο, εγγεγραμμένο από έναν ειδικό διαιτολόγο-διατροφολόγο;
Ο διαιτολόγος-διατροφολόγος γνωρίζει άριστα τις αρχές της υγιεινής διατροφής και μπορεί να τις προσαρμόζει στον τρόπο ζωής του κάθε ατόμου, σχεδιάζοντας εξατομικευμένα διαιτολόγια. Πριν την σύσταση ενός διαιτολογίου, αξιολογούνται οι ανάγκες του ατόμου σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, καθώς και οι συνήθειες, οι προτιμήσεις και οι επιθυμίες του. Ακόμη, λαμβάνονται υπόψη οι ώρες εργασίας του, η φυσική του δραστηριότητα, οι μετακινήσεις, τα ταξίδια και οι κοινωνικές εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχει. Όλες οι παραπάνω διεργασίες είναι απαραίτητες ώστε το διαιτολόγιο που προτείνεται να μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη και να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
3. Γιατί είναι δύσκολο να δημιουργήσουμε μόνοι μας ένα σωστό διατροφικό πλάνο και να το ακολουθήσουμε;
Αν σκεφτείτε πόσο πολύπλοκος είναι ένας άνθρωπος ως οντότητα φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι να δημιουργήσουμε ένα διατροφικό πλάνο αποκλειστικά για αυτόν. Με δεδομένο ότι ορισμένοι παράγοντες μπορούν να μεταβάλλουν τις απαιτήσεις του οργανισμού μας σε ενέργεια μέσα σε μικρά η μεγάλα διαστήματα, αυτόματα αντιλαμβανόμαστε ότι μόνο ο ακριβής υπολογισμός των θερμιδικών μας απαιτήσεων και η σύσταση ενός ειδικού διαιτολογίου, προσαρμοσμένο στις κυμαινόμενες ανάγκες μας μπορεί να αποδώσει τα βέλτιστα αποτελέσματα.
4. Τι προγράμματα διατροφής θα πρέπει να παρέχει ένας διαιτολόγος-διατροφολόγος;
Τα διατροφικά προγράμματα είναι εξατομικευμένα και σχεδιασμένα σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε οργανισμού. Ανταποκρίνονται σε κάθε ηλικιακή ομάδα, είναι βασισμένα στις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δεν διαφοροποιούνται από τον προγραμματισμό της οικογένειας αλλά στηρίζονται στις ξεχωριστές ανάγκες και τις απαιτήσεις του ατόμου.
5. Τι κερδίζεις μέσα από μια ισορροπημένη διατροφή;
Η υιοθέτηση μια ισορροπημένης διατροφής:
1. Συμβάλλει στην διατήρηση ενός υγιούς βάρους και μειώνει την ανάπτυξη της παχυσαρκίας
2. Είναι το φάρμακο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών
3. Είναι απαραίτητη για την υγιή ανάπτυξη και εξέλιξη των παιδιών και των εφήβων και προωθεί την σωστή διατροφική συμπεριφορά σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους
4. Προστατεύει τα κύτταρα από την επίδραση των ελεύθερων ριζών αυξάνοντας το προσδόκιμο ζωής
5. Μειώνει την συναισθηματική φόρτιση και προάγει την ψυχική ισορροπία
6. Είναι απαραίτητη για την συντήρηση και την αποκατάσταση των ιστών του σώματος
7. Βελτιώνει την αθλητική απόδοση και συμβάλλει στην υγιή ανάπτυξη του μυϊκού συστήματος και την επαρκή στήριξη του σκελετικού συστήματος
8. Προάγει την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, ενισχύει τη μνήμη και προστατεύει το νευρικό μας σύστημα
9. Ενισχύει την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος εξασφαλίζονταν με αυτόν τον τρόπο την βέλτιστη απορρόφηση και χρησιμοποίηση των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό μας, προσφέροντάς μας καθημερινή ζωντάνια και ευεξία
10. Βελτιώνει την εικόνα του σώματος, αυξάνει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση του ατόμου και διασφαλίζει μια νεανικότερη εμφάνιση για περισσότερα χρόνια.
5. Πόσα πρέπει να είναι συνολικά τα γεύματα μέσα στη μέρα;
Προτείνουμε τα πέντε γεύματα την ημέρα. Τρία μεγάλα και δύο ενδιάμεσα. Αυτό διαφέρει για τις περιπτώσεις των αθλητών, αλλά και κάποιων άλλων ευαίσθητων ομάδων, όπως είναι για παράδειγμα οι εγκυμονούσες. Σε γενικές γραμμές, η σωστή κατανομή των γευμάτων μέσα στη μέρα βοηθάει στην καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος και στην καλύτερη διαχείρηση των προϊόντων της πέψης από τον οργανισμό.
Κανόνας: Δεν θα πρέπει να μένετε νηστικοί περισσότερο από 4 ώρες από το τελευταίο γεύμα σας και δεν θα πρέπει να τρώτε σε λιγότερο από 2 ώρες.
6. Σε πόσο καιρό θα χάσω τα κιλά που θέλω;
Ανάλογα με τα κιλά που θέλετε να χάσετε, τις ώρες προπόνησης που αφιερώνετε, την υπάρχουσα φυσική σας κατάσταση κι υγεία και φυσικά την αποφασιστικότητά σας. Κάθε περίπτωση είναι μοναδική και γι’ αυτό προτείνουμε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής, ακόμη και για την απώλεια τριών με πέντε κιλών!
7. Τι διατροφή πρέπει πρέπει να ακολουθήσω κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Εδώ τα πράγματα αλλάζουν κι η ανάγκη βοήθειας από έναν Ειδικό Διαιτολόγο- Διατροφολόγο κρίνεται πλέον απαραίτητη. Από τη μία η γυναίκα επιθυμεί να μην πάρει πολύ βάρος, αλλά από την άλλη οργανισμός της έχει αυξημένες ανάγκες ώστε να καλύψει τις ανάγκες του κυήματος. Ένα ολοκληρωμένο διατροφικό πλάνο, θα πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες τις εγκύου σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Για την δημιουργία του προγράμματος λαμβάνονται υπόψη παράγοντες όπως το αρχικό βάρος της μητέρας καθώς και οι μεταβολές του βάρους ανά εβδομάδα και οι ιδιαίτερες απαιτήσεις της εγκύου ( έγκυος με αυξημένες κατακρατήσεις υγρών, αναιμία, διαβήτη κύησης, υπέρταση κύησης, δίδυμη κύηση κ.α.)
Τις διατροφικές συμβουλές ενός Διαιτολόγου- Διατροφολόγου χρειάζεται επίσης μια μητέρα κατά τη διάρκεια του θηλασμού, όπου οι απαιτήσεις σε μακρο- και μικροθρεπτικά συστατικά είναι αυξημένες.
8. Γιατί δε χάνω βάρος ενώ προσπαθώ;
Εφόσον δεν υπάρχει κάποιο παθολογικό αίτιο, μάλλον κάνουμε κάτι λάθος… Οι περισσότεροι από εμάς για παράδειγμα, έχουμε συνδυάσει την απώλεια κιλών με την κατανάλωση πολύ μικρών ποσοτήτων φαγητού ημερησίως. Αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο λάθος! Όταν τρώμε λίγο, δε σημαίνει ότι θα χάσουμε και κιλά. Αντιθέτως εμποδίζουμε τον βασικό μεταβολισμό να λειτουργήσει σωστά κι έτσι αυτός αντιστέκεται στην απώλεια βάρους. Αν όμως ακολουθήσετε μία ολοκληρωμένη, μεσογειακού τύπου – ισορροπημένη διατροφή με πολλά και συχνά γεύματα, σωστά κατανεμημένα μέσα στην ημέρα και σύμφωνα τις ατομικές σας ανάγκες, τότε θα πετύχετε σύντομα τον στόχο σας.
9. Πόσα ποτήρια νερού πρέπει να καταναλώνω καθημερινά;
Η συνιστώμενη ποσότητα είναι οκτώ με δέκα ποτήρια νερό καθημερινά. Σε περίπτωση αυξημένης άθλησης ή δραστηριότητας και κατακράτησης υγρών, προσπαθήστε να ξεπεράσετε το όριο των οκτώ ποτηριών. Τα υγρά που καταναλώνουμε από χυμούς, τσάι κ.τ.λ. πρέπει να θεωρούνται ως επιπλέον και να μην αφαιρούνται από τη συνιστώμενη ποσότητα νερού.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ανάγκες του οργανισμού σε νερό δείτε εδώ
10. Τι εξετάσεις χρειάζεται να κάνω πριν απευθυνθώ σε διατροφολόγο;
Οι γενικές εξετάσεις αίματος, οι βιοχημικές εξετάσεις και ένας ολοκληρωμένος ορμονικός προσδιορισμός κρίνεται απαραίτητος από τις πρώτες κιόλας συνεδρίες με το Διατροφολόγο σας.
Η διατροφή σου… είναι η ζωή σου!
Σκέψου…
πόσο πολύ μπορεί να αλλάξει η ζωή σου αν τρέφεσαι σωστά… Αν ακολουθήσεις έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής… Αν εναρμονιστείς με το σώμα σου… Αν δείξεις στον εαυτό σου τον σεβασμό και την αγάπη που του αξίζει…