6 τρόποι για να διατηρήστε σε ένα υγιές βάρος
Συχνά αναρωτιέστε πώς να παραμείνετε σταθεροί στα κιλά σας ή πώς να μπείτε σε μια καλή διατροφική σειρά. Πολύ εύκολα μπορούμε να υποκύψουμε σε κάποιον διατροφικό πειρασμό , αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα χάσουμε τον στόχο μας και τον προσανατολισμό μας.
Σε αυτό το άρθρο θα δείτε 6 εύκολους τρόπους για να διατηρείστε σε ένα υγιές βάρος και να μπείτε σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.
1.Εστίαση στο στόχο
Αρχικά θα πρέπει να ξέρετε για ποιον λόγο θέλετε να χάσετε βάρος. Ίσως να θέλετε να διαχειριστείτε ιατρικής φύσεως προβλήματα, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, χοληστερίνη, διαβήτη, κα, είτε για να αντιμετωπίσετε την παχυσαρκία, είτε για να μπορείτε να κινείστε πιο άνετα. Όποιος και αν είναι ο λόγος, εστιάστε σε αυτόν, καταγράψτε τον και δείτε αν σας ταιριάζει. Είναι σημαντικό να κάνετε προσπάθεια απώλειας βάρους συνειδητά , με σκοπό και αποφασιστικά.
2.Πρόληψη και οργάνωση
Όταν είσαι συνειδητοποιημένος και ακολουθείς μια υγιεινή διατροφή τότε περνάς στο επόμενο βήμα που είναι η αντιμετώπιση των διατροφικών ‘πειρασμών’ ,όταν είμαστε στο γραφείο ή όταν βγαίνουμε έξω με παρέα. Θα μπορούσατε όταν θα βγαίνετε έξω να κοιτάτε στον κατάλογο για κάποια πιο υγιεινή επιλογή από το μενού, ή αν επιλέξετε κάτι ‘βρώμικο’, να το καταναλώσετε με μέτρο και να το συνοδεύσετε με σαλάτα. Από την άλλη όταν βρίσκεστε στο γραφείο και οι συνάδελφοι έχουν απλώσει τις λιχουδιές δίπλα σας, προσπαθήστε να καταναλώσετε το σνακ που ήδη έχετε προετοιμάσει από το σπίτι. Παρατηρήστε πως αντιδράτε στην περίπτωση που κάποιος φίλος ή συνάδελφος προσπαθήσει να σας κάνει να παρεκκλίνετε από τα σχέδια σας.
3.Κρατήστε ημερολόγιο διατροφής
Ξεκινήστε, να κρατάτε ημερολόγιο αρχικά μιας εβδομάδας συμπεριλαμβανομένων όλων των σνακ και των γευμάτων που καταναλώνετε. Να περιλαμβάνονται μέσα και τα τσιμπολογήματα και οι λιχουδιές καθώς και οι ώρες μεταξύ των γευμάτων. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε μια πραγματική εικόνα πως τρώτε και που θα πρέπει ύστερα να επέμβετε ώστε να κάνετε τις αλλαγές που χρειάζεστε. Μπορείτε να ξεκινήσετε τις αλλαγές κάνοντας αντικατάσταση κάποιων τροφών με άλλες πιο υγιεινές επιλογές, όπως με το να χρησιμοποιείτε προϊόντα άπαχα, ολικής αλέσεως, κα.
4.Ισορροπημένη διατροφή
Οι νέες διατροφικές οδηγίες που αποτυπώνονται στη σύγχρονη Διατροφική Πυραμίδα, ενθαρρύνουν την κατανάλωση υγιεινών λιπών, τροφών ολικής άλεσης, φυτικών πρωτεϊνών (ξηρών καρπών και οσπρίων) μαζί με τη διαχρονικά αποδεκτά υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Ξεχωρίζουν και καθοδηγούν τις προτιμήσεις για ζωικές πρωτεΐνες προς αυτές που προέρχονται από ψάρια, πουλερικά και αυγά, έναντι αυτών των κόκκινων κρεάτων. Συνιστούν τέλος δραστικό περιορισμό του βουτύρου – ως λιπαρής ύλης-, αλλά και του άσπρου ψωμιού, άσπρου ρυζιού, ζυμαρικών και βέβαια γλυκισμάτων, τα οποία μπορούν να καταναλώνονται αλλά σπάνια.
5.Ενσυνείδητη διατροφή
Η εφαρμογή της συνειδητότητας στο φαγητό, μας ενεργοποιεί την δεξιότητα να αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες του σώματος μας. Δίνεται προσοχή στα τρόφιμα που επιλέγουμε να καταναλώσουμε και στα συναισθήματα που δημιουργούνται τρώγοντας τα γεύματα μας. Αυτό βοηθάει στην αύξηση της ευγνωμοσύνης για το φαγητό και φυσικά μας προσφέρει αυτή τη μοναδική εμπειρία απόλαυσης του.
Τρόποι με τους οποίους μπορούμε να ταιριάξουμε την συνειδητότητα στην διατροφή μας:
6.Κινητοποιηθείτε
Ο βασικός στόχος είναι τουλάχιστον 150 λεπτά μέσης έντασης άσκηση (πχ περπάτημα ) την εβδομάδα. Επειδή κάποιες φορές είναι δύσκολο να επιτευχθεί αμέσως αυτός ο στόχος, μπορείτε σταδιακά να αυξάνετε την φυσική σας δραστηριότητα. Ακόμα κάποιες εύκολες πρακτικές είναι να χρησιμοποιείτε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ ή για κοντινές αποστάσεις να επιλέγετε να περπατήσετε από το να χρησιμοποιήσετε το αυτοκίνητο.