6 οφέλη που μπορείτε να έχετε από την κατανάλωση του πεπονιού το καλοκαίρι
Το ταπεινό πεπόνι μπορεί να μην τυγχάνει της ίδιας αντιμετώπισης με τα άλλα πιο δημοφιλή φρούτα όπως οι φράουλες, τα κεράσια και το καρπούζι αλλά θα έπρεπε, καθώς είναι γεμάτο από θρεπτικά συστατικά!
Τα οφέλη του πεπονιού:
- Βήτα καροτίνη
Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), το πεπόνι έχει περισσότερο βήτα καροτίνη από τα βερίκοκα, τα γκρέιπφρουτ, τα πορτοκάλια, τα ροδάκινα, τα μανταρίνια, τα νεκταρίνια και τα μάνγκο. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα πεπόνια, έχουν την ίδια ποσότητα βήτα καροτίνης με τα καρότα. Το βήτα καροτένιο είναι ένας τύπος καροτενοειδούς. Τα καροτενοειδή είναι χρωστικές που δίνουν στα φρούτα και τα λαχανικά τα φωτεινά χρώματα τους. Αφού καταναλωθεί, η βήτα καροτίνη είτε μετατρέπεται σε βιταμίνη Α είτε δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προσβάλλουν τα κύτταρα στο σώμα σας. Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για την υγεία των ματιών, ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια.
- Βιταμίνη C
Ένα φλιτζάνι κομμένο πεπόνι περιέχει πάνω από 100 % της συνιστώμενης ημερήσιας τιμής βιταμίνης C. Η κλινική Mayo υποδεικνύει ότι η βιταμίνη C εμπλέκεται στην παραγωγή κολλαγόνου στα οστά, τα αιμοφόρα αγγεία, τους χόνδρους και τους μυς. Χρειάζεται περισσότερη μελέτη για τη βιταμίνη C για να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά της σε ασθένειες όπως το άσθμα, ο καρκίνος και ο διαβήτης. Ωστόσο, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C μπορεί να συμβάλει στην βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Μια επισκόπηση της Βιβλιοθήκης της Cochrane βρήκε ότι η βιταμίνη C μείωσε τη διάρκεια ενός κοινού κρυολογήματος σε ενήλικες κατά 8% και στα παιδιά έγινε αντίστοιχη μείωση κατά 14%.
- Νερό
Όπως και τα περισσότερα φρούτα, το πεπόνι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, σχεδόν στο 90%. Τρώγοντας το πεπόνι σας βοηθά να μείνετε ενυδατωμένοι καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, το οποίο είναι σημαντικό για την υγεία της καρδιάς. Όταν είστε ενυδατωμένοι, η καρδιά σας δεν χρειάζεται να εργάζεται τόσο σκληρά για να αντλεί αίμα. Η καλή ενυδάτωση υποστηρίζει επίσης την πέψη, τους υγιείς νεφρούς και σας βοηθά να διατηρείτε μια υγιή αρτηριακή πίεση.
Ήπια αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει:
- ζάλη
- πονοκέφαλο
- λιγότερη ούρηση
- ξηρό δέρμα
- ξερό στόμα
- δυσκοιλιότητα
Οι πιο σοβαρές περιπτώσεις της αφυδάτωσης μπορεί να οδηγήσουν σε:
- γρήγορο καρδιακό ρυθμό
- σύγχυση
- χαμηλή πίεση αίματος
- συρρικνωμένο δέρμα
- αναισθησία
Η αφυδάτωση είναι επίσης ένας παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη λίθων στα νεφρά. Η κατανάλωση φρούτων που είναι πλούσια σε νερό όπως είναι το πεπόνι, μπορεί να βοηθήσει.
- Φυτικές ίνες
Οι κατανάλωση φυτικών ινών φυτικών ινών συμβάλλει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Αυτό είναι το γνωστό. Όμως μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη και να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος κάνοντάς σας να αισθανθείτε πιο χορτάτος για περισσότερες ώρες.
Η κλινική Mayo συνιστά αυτές τις ημερήσιες δόσεις φυτικών ινών:
- Άνδρες κάτω των 50 ετών : 38 γραμμάρια
- Άνδρες άνω των 50 ετών: 30 γραμμάρια
- Γυναίκες κάτω των 50 ετών: 25 γραμμάρια
- Γυναίκες άνω των 50 ετών: 21 γραμμάρια
- Κάλιο
Το κάλιο είναι ένας βασικός ηλεκτρολύτης. Σύμφωνα με την Αμερικανική καρδιολογική εταιρία , το κάλιο βοηθά στη διατήρηση της σωστής ισορροπίας μεταξύ κυττάρων και των σωματικών υγρών. Το κάλιο είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την υγεία των νεύρων και τη σωστή συστολή των μυών. Τρώγοντας ένα πλούσιο σε κάλιο σνακ όπως το πεπόνι μετά την άσκηση βοηθά στην αναπλήρωση των εξαντλημένων ηλεκτρολυτών.
- Άλλες βιταμίνες και μέταλλα
Ένα φλιτζάνι πεπόνι περιέχει 1,5 γραμμάρια πρωτεΐνης. Έχει επίσης μικρές ποσότητες από άλλες βιταμίνες και μέταλλα, όπως:
- βιταμίνη Κ
- νικοτινικό οξύ
- χολίνη
- ασβέστιο
- μαγνήσιο
- ψευδάργυρος
- χαλκός
- μαγγάνιο
- σελήνιο
Αυτά το καθιστούν μια πολύ θρεπτική επιλογή φρούτου.
Πώς να επιλέξετε το πεπόνι
Το πεπόνι είναι ένα καλοκαιρινό φρούτο και στην εποχή του είναι ιδιαίτερα γλυκό και νόστιμο.
Όταν επιλέγετε ένα ώριμο πεπόνι, αναζητήστε ένα που είναι συμμετρικό και ελαφρώς βαρύ. Το χρώμα θα πρέπει να είναι ανοιχτό κίτρινο-πορτοκαλί και θα πρέπει να υπάρχει λίγο ή και καθόλου πράσινο στην επιφάνειά του. Το ώριμο πεπόνι πρέπει να μυρίζει όμορφα και γλυκά.
Πώς μπορείτε να καταναλώσετε το πεπόνι:
Τα πεπόνια είναι νόστιμα από μόνα τους ή σε φρουτοσαλάτα, αλλά υπάρχουν και άλλοι εκπληκτικοί τρόποι να χρησιμοποιηθούν.
Σε σαλάτες : Συνδυάζοντας το πεπόνι με βασιλικό, μοτσαρέλα, κρεμμύδια, ξύδι κόκκινου κρασιού και ελιές, το δίνει ένα τέλειο γευστικό αποτέλεσμα.
Σορμπέ από πεπόνι : Χρειάζεστε μόνο τέσσερα συστατικά για να κάνετε αυτό το υπέροχο σορμπέ : πεπόνι, λεμόνι, μέλι και νερό.
Ψητό πεπόνι : Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα σκεφτούν ποτέ να ψήσουν το πεπόνι. Κι όμως, το ψήσιμο αναδεικνύει τη φυσική γλυκύτητα του πεπονιού.
Πεπόνι με προσιούτο: Κλασική και αγαπημένη συνταγή!!
πηγές:
- Basic report: 09181, melons, cantaloupe, raw. (n.d.)
ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/2274?fgcd=&manu=&lfacet=&format=&count=&max=35&offset=&sort=&qlookup=melon - Fleshman, M. D., Lester, G. E., Riedl, K. M., Kopec, R. E., Sureshbabu, N., Curley, R. W., Schwartz, S. J., & Harrison, E. H. (2011, March 18). Carotene and novel apocarotenoid concentrations in orange-fleshed cucumis melo melons: Determinations of b-carotene bioaccessibility and bioavailability. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 59(9), 4448-4454
pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf200416a - Folate: dosing. (2014, February 1)
mayoclinic.org/drugs-supplements/folate/dosing/hrb-20059475 - Foods highest in beta-carotene. (n.d.)
nutritiondata.self.com/foods-009135000000000000000-1.html - Full report (all nutrients): 09181, melons, cantaloupe, raw. (n.d.)
ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/2274?fgcd=&man=&lfacet=&count=&max=&sort=&qlookup=&offset=&format=Full&new=&measureby - Hemilla, H., & Chalker, E. (2013, January 31). Vitamin C for preventing and treating the common cold. Cochrane Database of Systematic Reviews, 1
onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/14651858.CD000980.pub4/full - Higden, J. (2015, March). Vitamin A
lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/vitamin-A - Mayo Clinic Staff. (2014, February 12). Dehydration: Symptoms
lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/vitamin-A - Mayo Clinic Staff. (2015, September 22). Dietary fiber: Essential for a healthy diet
mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/fiber/art-20043983 - Mayo Clinic Staff. (2015, February 25). Kidney stones: Risk factors
mayoclinic.org/diseases-conditions/kidney-stones/basics/risk-factors/con-20024829 - Mayo Clinic Staff. (2015, March 28). Vitamin C: Can it prevent colds? Retrieved from
mayoclinic.org/diseases-conditions/common-cold/in-depth/health-tip/art-20049178 - Potassium. (2015, May 4)
heart.org/HEARTORG/HealthyLiving/HealthyEating/Potassium_UCM_306021_Article.jsp#.VselS_IrLIV - Staying hydrated-staying healthy. (2015, June 25)
heart.org/HEARTORG/HealthyLiving/PhysicalActivity/FitnessBasics/Staying-Hydrated—Staying-Healthy_UCM_441180_Article.jsp#.VselJ_IrLIV - Vitamin B9-folate. (n.d.)
drweil.com/drw/u/ART02809/vitamin-b9-folate.html - Vitamin C (ascorbic acid). (2013, November 1)
mayoclinic.org/drugs-supplements/vitamin-c/background/hrb-20060322 - Weil, A., & Becker, B. (2012, September 7). Beta-carotene
drweil.com/drw/u/ART03238/Beta-Carotene.html