3 χειμωνιάτικες σούπες για αποτοξίνωση
Το συκώτι μας, φιλτράρει ολόκληρο τον όγκο του αίματος του σώματός μας. Όλα τα όργανα του ανθρωπίνου σώματος έχουν τον ιδιαίτερο ρόλο τους, αλλά το ήπαρ επεξεργάζεται και εξουδετερώνει όλες τις χημικές ουσίες που υπάρχουν στο σώμα μας και προέρχονται από τα τρόφιμα που τρώμε και το περιβάλλον που ζούμε. Όταν κάνουμε μια υγιεινή διατροφή ή κάποια δίαιτα αποτοξίνωσης, ακριβώς επειδή καταναλώνουμε αξιόλογες ποσότητες λαχανικών και φρούτων, τα κύτταρα μας λαμβάνουν υψηλές συγκεντρώσεις καλίου, που αποβάλλουν την περίσσεια τοξινών, δημιουργώντας ένα αλκαλικό περιβάλλον.
Οι τρεις σούπες που ακολουθούν παρά κάτω, δεν είναι μόνο γεμάτες με κάλιο για να δημιουργήσουν ένα αλκαλικό περιβάλλον και να βοηθήσουν να αποβληθούν οι τοξίνες από τα κύτταρα μας, αλλά είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες για την καλή λειτουργία του εντέρου και την εξάλειψη των τοξινών.
Διαλυτές πηγές ινών : πλιγούρι βρώμης, φακές, μήλα, πορτοκάλια, αχλάδια, ξηροί καρποί, λιναρόσπορος, σπόροι chia, φασόλια, σέλινο, καρότα.
Αδιάλυτες πηγές ινών : σπόροι, ξηροί καρποί, καστανό ρύζι, κολοκυθάκια, σέλινο, μπρόκολο, λάχανο, κρεμμύδια, ντομάτες, καρότα, αγγούρια, πράσινα φασόλια, σκούρα φυλλώδη λαχανικά, σταφίδες.
ΒΕΛΟΥΤΕ ΣΟΥΠΑ ΜΠΡΟΚΟΛΟΥ
Υλικά:
- 2 φλιτζάνια μπρόκολο
- 2 κοτσάνια σέλερι ψιλοκομμένα
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδου λιωμένες
- 1 φλιτζάνι διάφορα χόρτα όπως κέιλ, σπανάκι, φύλλα από πατζάρια και οτιδήποτε άλλο πράσινο φυλλώδες λαχανικό έχετε σπίτι σας διαθέσιμο
- 1 παστινάκι ξεφλουδισμένο και ψιλοκομμένο
- 1 καρότο ξεφλουδισμένο και ψιλοκομμένο
- 2 φλιτζάνια νερό ή ζωμό λαχανικών χωρίς αλάτι
- ½ κουταλιού της σούπας αλάτι
- χυμό ½ λεμονιού
- 1 κουταλιά ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά σούπας σπόροι chia
- Λίγοι ψιλοκομμένοι ανάλατοι, ωμοί, ξηροί καρποί της αρεσκείας σας και 1 κουταλιά γάλα καρύδας, για το σερβίρισμα σε κάθε μερίδα
Μέθοδος:
Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνετε το λάδι, προσθέτετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο, το παστινάκι, το σέλερι και το μπρόκολο και μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά για πέντε λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.
Προσθέστε το νερό ή το ζωμό λαχανικών και αφήστε τα λαχανικά να βράσουν αφού καλύψετε το σκεύος με καπάκι. Θέλουμε να σιγοβράσει το φαγητό και τα λαχανικά να είναι τρυφερά. Τα τελευταία 5 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το φαγητό προσθέστε τα χόρτα. Τέλος πριν αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά ρίξτε τους σπόρους chia το χυμό λεμονιού και το αλάτι.
Χρησιμοποιήστε ραβδομπλέντερ για να πολτοποιήσετε τη σούπα και να αποκτήσει μια βελουτέ υφή. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό σε μπολ και πασπαλίζετε από πάνω με ξηρούς καρπούς καθώς και με 1 κουταλιά γάλα καρύδας.
ΒΕΛΟΥΤΕ ΣΟΥΠΑ ΠΑΤΖΑΡΙΟΥ
Υλικά:
- 3 μέτρια πατζάρια
- 2 καρότα ψιλοκομμένα
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδου λιωμένες
- 1 μικρό πράσο σε λεπτές φέτες
- 1 κουταλιά ελαιόλαδο
- 2 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών ζεστό
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλιά της σούπας ανάμεικτο κολοκυθόσπορο και ηλιόσπορο, 1 κουταλάκι γλυκού σπόρους chia και 1 κουταλιά σούπας γάλα καρύδας για το σερβίρισμα σε κάθε μερίδα
Οδηγίες
Σε κατσαρόλα βάλτε τα πατζάρια και καλύψτε τα με νερό. Σιγοβράστε για περίπου 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια στραγγίστε τα και αφήστε τα να κρυώσουν για να τα ξεφλουδίσετε.
Στην ίδια κατσαρόλα βάλτε το λάδι να ζεσταθεί και προσθέστε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το πράσο και το καρότο και σοτάρετε για 5-7 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε το νερό ή το ζωμό λαχανικών και σιγοβράστε το φαγητό για περίπου 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Τέλος ρίξτε αλάτι και αποσύρετε τη σούπα από τη φωτιά. Με ραβδομπλέντερ πολτοποιήστε την ώστε να αποκτήσει μια βελουτέ υφή.
Σερβίρετέ την ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου, πασπαλίζοντας με τους σπόρους και με γάλα καρύδας.
ΒΕΛΟΥΤΕ ΣΟΥΠΑ ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΑΣ
Υλικά:
- ½ φλιτζάνι μαγειρεμένες κόκκινες φακές
- 1 γλυκοπατάτα ξεφλουδισμένη και κομμένη σε κύβους
- 3 καρότα αποφλοιωμένα και ψιλοκομμένα
- 1 παστινάκι ξεφλουδισμένο και ψιλοκομμένο
- 1 κρεμμύδι καθαρισμένο και κομμένο στα τέσσερα
- 3 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες και ξεφλουδισμένες
- 1 κουταλάκι γλυκού κουρκουμά
- 1 κουταλάκι γλυκού κύμινο
- 1 τσιμπιά σκόνη τσίλι
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 2 φλιτζάνια ζεστό ζωμό λαχανικών χωρίς αλάτι
- 1 κουταλάκι γλυκού φρέσκο τζίντζερ τριμμένο
- 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
- Φρέσκο μαϊντανό και 1 κουταλιά σούπας γάλα καρύδας, για το σερβίρισμα σε κάθε μερίδα
Μέθοδος:
Ζεσταίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα βάζουμε τη γλυκοπατάτα κομμένη σε κύβους, τα καρότα, το παστινάκι, το κρεμμύδι κομμένο στα 4 και το σκόρδο. Αλατοπιπερώστε τα λαχανικά και πασπαλίστε τα με τα μπαχαρικά (το κύμινο, τον κουρκουμά και το τσίλι). Προσθέστε το ελαιόλαδο και τρίψτε τα καλά με τα χέρια σας.
Τα ψήνουμε για 20 περίπου λεπτά μέχρι να δούμε ότι μαλάκωσαν και στη συνέχεια τα μεταφέρουμε σε μπλέντερ να τα πολτοποιήσουμε. Προσθέτουμε μέσα στο μπλέντερ το ζεστό ζωμό λαχανικών, το τζίντζερ και τις ήδη μαγειρεμένες κόκκινες φακές και πολτοποιούμε μέχρι να έχουμε μια παχύρρευστη, απαλή κρέμα.
Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή σε μπολ πασπαλίζοντας με φρέσκο μαϊντανό και το γάλα καρύδας.