21 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα για τη νόσο Alzheimer
Υπάρχει τρόπος για την πρόληψη ή την καθυστέρηση της νόσου;
Η νόσος Alzheimer είναι μια εκφυλιστική ασθένεια που προκαλεί προοδευτική μείωση στη νοητική λειτουργία και στη μνήμη. Σταδιακά, η καταστροφή των νευρικών κυττάρων λαμβάνει χώρα σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη και τη γλώσσα. Με την πάροδο του χρόνου, το προσβεβλημένο άτομο έχει μεγαλύτερη δυσκολία απομνημόνευσης γεγονότων και νοημάτων – λέξεων, αναγνώρισης αντικείμενων και προσώπων και άσκησης της κρίσης του.
Η νόσος Alzheimer είναι η πιο κοινή μορφή εκφυλιστικής νοητικής νόσου μεταξύ των ηλικιωμένων και αντιπροσωπεύει περίπου το 65% των περιπτώσεων άνοιας. Ο όρος άνοια περιλαμβάνει πολλά γενικότερα προβλήματα υγείας και χαρακτηρίζεται από μη αναστρέψιμη μείωση των διανοητικών ικανοτήτων.
Μπορούμε να προλάβουμε τη νόσο του Alzheimer;
Επί του παρόντος, δεν υπάρχει σαφής αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της νόσου Alzheimer. Ωστόσο, ορισμένα μέτρα όπως η Μεσογειακή διατροφή που στηρίζεται στης καλής ποιότητας λίπη και στην ποικιλία αντιοξειδωτικών ουσιών από τα φρούτα και τα λαχανικά, φαίνεται να συμβάλουν στη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας και να βοηθούν στη μείωση του κίνδυνου εμφάνισης της νόσου.
1.Mεσογειακή διατροφή-Αντιοξειδωτικά και ω-3
Η μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται κυρίως από την υψηλή κατανάλωση ελαιολάδου, φρούτων, λαχανικών και ψαριών, και από μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού. Αυτό το πρόγραμμα διατροφής, θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της νόσου Alzheimer. Οι επιστήμονες εξηγούν εν μέρει την προστατευτική δράση στους νευρώνες από την υψηλή περιεκτικότητά του διαιτολογίου σε αντιοξειδωτικά τα οποία βρίσκονται σε ποικιλία φρούτων και λαχανικών της Μεσογείου. Το εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA), ένα ωμέγα-3 λιπαρό οξύ που βρίσκεται στα ψάρια, φαίνεται ότι μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην προστασία από την νόσο Alzheimer. Ισχυρές τροφές για την προστασία του εγκεφάλου και την πρόληψη της νόσου είναι: όλα τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι πλούσια σε βιταμίνη C, βιταμίνη Ε και φαινόλες: μούρα, φράουλες, ρόδι, πορτοκάλι, το γκρέιπφρουτ, τα καρύδια, τα αμύγδαλα, το ωμό ελαιόλαδο, τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η ρέγκα, η σαρδέλα, τα ιχθυέλαια, το κόκκινο κρασί, το τζίντζερ και η μαύρη σοκολάτα.
2.Περιορισμός στις θερμίδες
Μια δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες φαίνεται πως συμβάλλει στην επιβράδυνση της γήρανσης και βοηθάει στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα άτομα που κατανάλωναν περισσότερες θερμίδες και είχαν γενετική προδιάθεση για την της νόσο (που είχαν το γονίδιο ApoE ) επηρεάζονται περισσότερο από εκείνους που ελάμβαναν μικρότερη ποσότητα θερμίδων. Άλλες σχετικές μελέτες υποστηρίζουν ότι ο περιορισμός θερμίδων αυξάνει την αντίσταση των νευρώνων στον εγκέφαλο έναντι της νόσου Alzheimer, και έναντι εγκεφαλικού επεισοδίου και της νόσου Parkinson. Επίσης, μειώνει την απώλεια νευρώνων που σχετίζεται με την ηλικία.
3.Άσκηση
Το όφελος της τακτικής σωματικής δραστηριότητας για την πρόληψη της άνοιας και της γνωστικής παρακμής έχει καταδειχθεί από πολλές επιδημιολογικές μελέτες και κλινικές δοκιμές. Μια από αυτές αναφέρει ότι, πρόγραμμα γυμναστικής μέτριας έντασης στο σπίτι (3 συνεδρίες των 50 λεπτών ανά εβδομάδα ή 20 λεπτά περπάτημα την ημέρα για 24 εβδομάδες), θα μπορούσε να βελτιώσει τις νοητικές λειτουργίες σε άτομα που εμφανίζουν μειωμένη μνήμη.
http://