Διαλειμματική νηστεία 16/8. Οδηγός για αρχαρίους.
Η νηστεία αυτού του είδους στην οποία το άτομο κάνει πολλές ώρες να φάει ένα και μοναδικό γεύμα συνήθως δεν είναι προϊόν της σύγχρονης διαιτολογίας ούτε μια καινούρια μόδα. Είναι μια πρακτική που ασκείται εδώ και χιλιάδες χρόνια και είναι βασική σε πολλές διαφορετικές θρησκείες και πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο.
Σήμερα απλά ανακαλύψαμε για μια ακόμη φορά τον τροχό!
Η διαλειμματική νηστεία είναι ένα από τα πιο δημοφιλή στυλ νηστείας. Οι υποστηρικτές της ισχυρίζονται ότι είναι ένας εύκολος, βολικός και βιώσιμος τρόπος για να χάσει κανείς βάρος και να βελτιώσει τη γενική του υγεία.
Αυτό το άρθρο εξετάζει το πως λειτουργεί η διαλειμματική νηστεία 16/8, έτσι ώστε να δείτε κατά πόσο σας ταιριάζει.
Τι είναι η διαλειμματική νηστεία 16/8;
Η διαλειμματική νηστεία 16/8 συνεπάγεται περιορισμό της κατανάλωσης τροφών και ποτών που περιέχουν θερμίδες σε ένα καθορισμένο παράθυρο οκτώ ωρών ανά ημέρα και αποχή από την τροφή για τις υπόλοιπες 16 ώρες.
Αυτός ο κύκλος μπορεί να επαναληφθεί όσο συχνά θέλετε – από μία ή δύο φορές την εβδομάδα έως κάθε μέρα, ανάλογα με την προσωπική σας προτίμηση.
Η διαλειμματική νηστεία έχει αυξηθεί σταδιακά στη δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μεταξύ εκείνων που θέλουν να χάσουν βάρος και να κάψουν λίπος.
Ενώ άλλες δίαιτες συχνά θέτουν αυστηρούς κανόνες και κανονισμούς, η διαλειμματική νηστεία 16/8 είναι εύκολο να ακολουθηθεί και μπορεί να προσφέρει πραγματικά αποτελέσματα με ελάχιστη προσπάθεια.
Γενικά θεωρείται λιγότερο περιοριστική και πιο ευέλικτη από πολλά άλλα σχέδια διατροφής και μπορεί εύκολα να ταιριάζει σε κάθε τρόπο ζωής.
Εκτός από την απώλεια βάρους, η διαλειμματική νηστεία 16/8 πιστεύεται ότι βελτιώνει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη μακροζωία.
Τι κάνει.
Η πρακτική της διαλειμματικής νηστείας 16/8 έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί μια σειρά ωφέλιμων αλλαγών στο σώμα σας – μέχρι το κυτταρικό επίπεδο.
Προκαλεί την πτώση των επιπέδων ινσουλίνης, γεγονός που βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, βελτιστοποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και καίει το λίπος .
Μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα της ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης (HGH), μιας σημαντικής ορμόνης που εμπλέκεται στην κυτταρική αναγέννηση, η οποία έχει συνδεθεί με βελτιώσεις στη σύνθεση του σώματος και το μειωμένο σωματικό λίπος.
Επιπλέον, η βραχυχρόνια νηστεία έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί αυτοφαγία, μια σημαντική διαδικασία κυτταρικής αποκατάστασης που βοηθά στην απομάκρυνση των αποβλήτων και των τοξινών για να διατηρεί το σώμα σας υγιές.
Άλλες έρευνες υποδεικνύουν ότι η διαλειμματική νηστεία μπορεί να προσφέρει προστασία έναντι χρόνιας νόσου και γήρανσης του εγκεφάλου μεταβάλλοντας συγκεκριμένα γονίδια και μόρια μέσα στο σώμα σας .
Πως μπορεί κάποιος να την ξεκινήσει.
Η διαλειμματική νηστεία είναι απλή, ασφαλής και βιώσιμη.
Ξεκινήστε επιλέγοντας ένα παράθυρο οκτώ ωρών και περιορίστε την πρόσληψη τροφής για το χρονικό αυτό διάστημα.
Πολλοί άνθρωποι προτιμούν να τρώνε ανάμεσα στο μεσημέρι και τις 8 μ.μ., καθώς αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να παραλείψουν μόνο το πρωινό. Αυτό όμως δεν αποτελεί πρόβλημα αφού μπορείτε να έχετε ένα ισορροπημένο μεσημεριανό γεύμα και δείπνο, μαζί με μερικά σνακ για την υπόλοιπη ημέρα.
Άλλοι επιλέγουν να τρώνε από τις 9 π.μ. έως τις 5 μ.μ., πράγμα που δίνει τη δυνατότητα για ένα υγιεινό πρωινό γύρω στις 9 το πρωί, ένα κανονικό μεσημεριανό γεύμα το μεσημέρι και ένα ελαφρύ πρόγευμα δείπνο ή σνακ γύρω στις 4 μ.μ. πριν σταματήσουν να τρώνε μέχρι την επόμενη μέρα.
Το χρονικό πλαίσιο που θα επιλέξετε να τρώτε είναι στη διακριτική σας ευχέρεια και έχει να κάνει με το τι ταιριάζει καλύτερα στο πρόγραμμά σας.
Ανεξάρτητα από το πότε τρώτε, συνιστάται να τρώτε αρκετά μικρά γεύματα και σνακ που κατανέμονται ομοιόμορφα στο 8ωρο για να σταθεροποιήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να διατηρήσετε την πείνα υπό έλεγχο.
Επιπλέον, για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη για την υγεία σας, είναι σημαντικό να επιμείνετε στην κατανάλωση θρεπτικών τροφίμων και ροφημάτων. Δοκιμάστε λοιπόν να εξισορροπείτε κάθε γεύμα με μια καλή ποικιλία από υγιεινά τρόφιμα, όπως:
Φρούτα: Μήλα, μπανάνες, μούρα, πορτοκάλια, ροδάκινα, αχλάδια κ.λπ.
Λαχανικά: Μπρόκολο, κουνουπίδι, αγγούρια, πράσινα φυλλώδη χόρτα, ντομάτες κ.λπ.
Δημητριακά: Quinoa, ρύζι, βρώμη, κριθάρι, φαγόπυρο, κλπ.
Υγιεινά λίπη: Ελαιόλαδο, αβοκάντο και λάδι καρύδας
Πηγές πρωτεϊνών: Κρέας άπαχο, πουλερικά, ψάρια, όσπρια, αυγά, ξηροί καρποί, σπόροι κλπ.
Η κατανάλωση ποτών χωρίς θερμίδες, όπως το νερό, το τσάι και ο καφές χωρίς ζάχαρη, ακόμα και κατά τη διάρκεια της μέρας που νηστεύετε, μπορούν να σας βοηθήσουν να ελέγξετε την όρεξή σας διατηρώντας ταυτόχρονα τον οργανισμό ενυδατωμένο.
Από την άλλη μεριά, η κατανάλωση ανεπιθύμητων και κυρίως λιπαρών τροφίμων μπορεί να αναιρέσει τις θετικές επιδράσεις που σχετίζονται με την διαλειμματική νηστεία 16/8 και μπορεί να καταλήξει να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό στην υγεία σας.
Οφέλη από τη διαλειμματική νηστεία 16/8.
Η διαλειμματική νηστεία είναι μια δημοφιλής διατροφή επειδή είναι εύκολο να την ακολουθήσει κάποιος, είναι ευέλικτη και βιώσιμη μακροπρόθεσμα. Είναι επίσης βολική γιατί μπορεί να μειώσει το χρόνο και τα χρήματα που χρειάζεστε για την προετοιμασία των καθημερινών σας γευμάτων.
Από την άποψη της υγείας, η διαλειμματική νηστεία των 16/8 έχει συνδεθεί με μια μακρά λίστα οφελών μεταξύ των οποίων είναι:
Απώλεια βάρους:
Όχι μόνο περιορίζει την πρόσληψη τροφής σε λίγες ώρες την ημέρα, αλλά επειδή βοηθά στη μείωση των θερμίδων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι μελέτες δείχνουν επίσης ότι η νηστεία θα μπορούσε να ενισχύσει το μεταβολισμό και να αυξήσει την απώλεια βάρους .
Έλεγχος του σακχάρου:
Η διαλειμματική νηστεία έχει διαπιστωθεί ότι μειώνει τα επίπεδα ινσουλίνης νηστείας έως και 31% και μειώνει το σάκχαρο του αίματος κατά 3-6%, μειώνοντας πιθανώς τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.
Καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου:
Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι η διαλειμματική νηστεία μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία νέων νευρικών κυττάρων για την προώθηση της βελτιωμένης λειτουργίας του εγκεφάλου .
Μακροζωία:
Αν και οι ενδείξεις στον άνθρωπο είναι περιορισμένες, μερικές μελέτες σε ζώα έχουν διαπιστώσει ότι η διαλειμματική νηστεία μπορεί να επεκτείνει τη μακροζωία.
Μειονεκτήματα της διαλειμματικής νηστείας 16/8.
Η διαλειμματική νηστεία μπορεί να σχετίζεται με πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά έχει κάποια μειονεκτήματα και μπορεί να μην είναι σωστή για όλους.
Ο περιορισμός της πρόσληψης τροφής σε μόλις οκτώ ώρες την ημέρα μπορεί να προκαλέσει την ανάγκη να τρώτε περισσότερο από το συνηθισμένο κατά τη διάρκεια των διατροφικών περιόδων, σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει ο οργανισμός την χρονική περίοδο της στέρησης.
Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, πεπτικά προβλήματα και στην ανάπτυξη ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών.
Η διαλειμματική νηστεία μπορεί επίσης να προκαλέσει βραχυπρόθεσμες αρνητικές παρενέργειες όταν την ξεκινάτε για πρώτη φορά, όπως είναι η πείνα, η αδυναμία και η κόπωση – παρόλο που αυτές συχνά υποχωρούν μόλις επέλθει μια ρουτίνα.
Επιπλέον, μερικές έρευνες δείχνουν ότι η διαλειμματική νηστεία μπορεί να επηρεάσει διαφορετικά τους άνδρες και τις γυναίκες, με μελέτες σε ζώα που αναφέρουν ότι θα μπορούσε να επηρεάσει τη γονιμότητα και την αναπαραγωγή στις γυναίκες. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους για την αξιολόγηση των επιπτώσεων που μπορεί να έχει η διαλειμματική νηστεία στην αναπαραγωγική υγεία.
Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε να ξεκινήσετε σταδιακά και να εξετάσετε το ενδεχόμενο να σταματήσετε ή να συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε κάποια από τα παραπάνω αρνητικά συμπτώματα.
Είναι αυτού του είδους η διατροφή για εσάς;
Η διαλειμματική νηστεία μπορεί να είναι ένας εύκολος τρόπος για να βελτιωθεί η υγεία σας όταν συνδυαστεί με μια θρεπτική διατροφή και έναν υγιεινό τρόπο ζωής.
Ωστόσο, δεν πρέπει να θεωρείται ως υποκατάστατο μιας ισορροπημένης και ολοκληρωμένης διατροφής πλούσιας σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.
Αν και η διαλειμματική νηστεία των 16/8 γενικά θεωρείται ασφαλής για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες, θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας προτού την ξεκινήσετε, ειδικά εάν έχετε οποιοδήποτε πρόβλημα με την υγεία σας, εάν για παράδειγμα αν παίρνετε φάρμακα ή έχετε διαβήτη, χαμηλή αρτηριακή πίεση ή ιστορικό διατροφικών διαταραχών. Η διαλειμματική νηστεία δεν συνιστάται επίσης για τις γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν ή για εκείνες που είναι έγκυες ή θηλάζουν. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες ή έχετε οποιαδήποτε παρενέργεια κατά τη διάρκεια της διατροφής αυτής, φροντίστε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
Πηγές:
Insulin effects in muscle and adipose tissue
Alternate-day fasting in nonobese subjects: effects on body weight, body composition, and energy metabolism.
Fasting enhances growth hormone secretion and amplifies the complex rhythms of growth hormone secretion in man.
Growth hormone and sex steroid administration in healthy aged women and men: a randomized controlled trial.
Growth hormone.
Short-term fasting induces profound neuronal autophagy
Caloric restriction and intermittent fasting: Two potential diets for successful brain aging
Resting energy expenditure in short-term starvation is increased as a result of an increase in serum norepinephrine.
Intermittent fasting vs daily calorie restriction for type 2 diabetes prevention: a review of human findings.
Dietary restriction increases the number of newly generated neural cells, and induces BDNF expression, in the dentate gyrus of rats.
Effects of intermittent feeding upon growth and life span in rats.
Influence of short-term repeated fasting on the longevity of female (NZB x NZW)F1 mice.
Sex-Dependent Metabolic, Neuroendocrine, and Cognitive Responses to Dietary Energy Restriction and Excess